Juomissa sokeri on korvattavissa kevytmakeuttajilla. Sokerin korvaaminen ei vaikuta juomien rakenteeseen tai makuun yhtä paljon kuin muissa elintarvikkeissa.

Useimmat kevytmakeuttajat monta sataa kertaa makeampia kuin perinteinen pöytäsokeri. Tämä tarkoittaa, että makeus syntyy ilman ilman ylimääräisiä kaloreita. Siksi kevytmakeutetut elintarvikkeet ovat hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka haluavat nauttia hyvänmakuisia elintarvikkeita ja kontrolloida kalorien saantiaan.

Tutkimukset osoittavat, että kevytmakeutetut elintarvikkeet voivat auttaa hallitsemaan kalorien saantia ja myös säännöllisesti käytettynä vähentämään nautittujen kalorien määrää ja siten hallitsemaan painoa.

Kevytmakeuttajat tuovat juomiin makeutta, mutta eivät lainkaan tai erittäin vähän kaloreita. Kevytmakeuttajia on useita erilaisia kuten mm. aspartaami, asesulfaami-K, sakkariini, sukraloosi ja steviol glykosidit.

Aspartaami on 180-200 pöytäsokeria makeampi kevytmakeuttaja. Käytämme aspartaami kansainvälisesti makeuttamaan useita kevytjuomiamme, joita on kansainvälisesti yli 800 erilaista. Kaikki juomat on kehitetty ja valmistetaan tinkimättä juomien turvallisuudesta tai laadusta.

Aspartaami on yksi parhaitenh tutkituista elintarvikkeiden ainesosista. Yli 200 tieteellistä tutkimusta varmistaa aspartaamin turvallisuuden. Yli 100 maan elintarviketurvallisuusviranomaiset ovat hyväksyneet aspartaamin käytettäväksi elintarvikkeissa. Aspartaamia käytetään yli 6000 elintarvikkeessa ja juomassa ja sen elintarvikekäytöstä on yli 30 vuoden tieto ja kokemus.

Kevytmakeuttajien ansiosta ihmiset voivat nauttia pitämistään makeista elintarvikkeista ilman kaloreita.

Sadat tutkimukset vahvistaneet turvallisuuden

Jotkut kuluttajat ovat epäluuloisia kevytmakeuttajia kohtaan, vaikka kevytmakeuttajat on todettu lukuisten tieteellisten tutkimusten avulla turvallisiksi käyttää. Joitakin meistä mietityttää, miten kevytmakeutetut tuotteet sopivat ruokavalioon ja miten niitä voi nauttia.

Yhtiömme kaikkein tärkein sitoumus liittyy juomiemme turvallisuuteen. Yhtiönä tarjoamme kuluttajille vain varmasti turvallisia ja korkealaatuisia juomia. Kaikki juomamme ja niissä käytetyt ainesosat ovat tutkitusti turvallisia.

Myös kevytmakeuttajien turvallisuus on vahvistettu lukuisilla tieteellisillä tutkimuksilla. Esimerkiksi aspartaami on yksi maailman tutkituimmista ainesosista ja sen turvallisuus on vahvistettu yli 200 tieteellisellä tutkimuksella.

Elintarviketeollisuus on tarkasti säädelty teollisuudenala. Lukuisat elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavat virastot ovat tarkistaneet aspartaamista tehdyt tutkimukset ja todenneet ainesosan turvalliseksi elintarvikekäyttöön. Joulukuussa 2013 Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tiedeasiantuntijat kävivät jälleen kerran läpi kaiken aspartaamia koskevan tutkimusnäytön ja arvioivat niistä saatuja tuloksia sekä aspartaamin että sen hajoamistuotteiden osalta. EFSA:n asiantuntijat totesivat katselmuksensa päätteeksi, ettei aspartaamista ole kuluttajille haittaa. Saman tuloksen EFSA antoi jo aiemmissa katselmuksissaan vuosina 2006, 2009, 2010 ja 2011.

Kansainvälisen makeutusainejärjestö ISA:n (International Sweeteners Association) sivuilta löydät lisää tietoa makeutusaineista. ISA on järjestö, joka on erikoistunut jakamaan tuoreinta tieteellistä tutkimustietoa kevytmakeuttajista sekä ravitsemustutkimuksista saatua tietoa niiden hyödyistä ruokavaliossamme. ISA on Euroopan Komission, kansallisten ja kansainvälisten viranomaistahojen sekä Maailman terveysjärjestö WHO:n tunnustama asiantuntijaorganisaatio. Sillä on ei-valtiollisen tarkkailijan asema kansainvälisiä elintarvikestandardeja laativassa Codex Alimentarius –komissiossa.

ISA:n sivut englanniksi löytyvät täältä http://www.sweeteners.org/en/ ja ruotsiksi täältä http://www.omsotningsmedel.se.