Coca-Cola-pullo taiteilijoiden innoittajana | Coca-Cola Suomi

Coca-Cola-pullo taiteilijoiden innoittajana | Coca-Cola Suomi

Coca-Cola-pullo oli syntyessään vuonna 1915 tarkoitettu ennen kaikkea juoman säilytystä varten, mutta sen erottuva ja tunnistettava muoto teki siitä muutenkin mielenkiintoisen esineen. Muodokas pullo on alusta alkaen kiinnostanut taiteilijoita. Lukuisten sadan vuoden aikana tehtyjen taideteosten viehätys ja maine kantavat yhä tänäänkin.

 

Coca-Cola-pullo on ikuistettu monien tunnettujen taiteilijoiden kuin myös tuntemattomampien kansantaiteilijoiden teoksiin. Useat kuuluisimmista teoksista eivät ole Coca-Cola-yhtiön tilaamia vaan monet taiteilijat ovat omaehtoisesti tuoneet Coca-Cola –pullon teoksiinsa. Pullon avulla on kuvattu niin hyvää amerikkalaista arkea, kulutuskriittisyyttä kuin länsimaista vapautta.

 

Arvostettu amerikkalainen taiteilija ja kuvittaja Norman Rockwell teki 1920- ja 30-luvuilla kuusi amerikkalaista elämää kuvaavaa teosta, joissa Coca-Cola-pullo oli mukana. Suomalaiset sukujuuret omaava Haddon Sundblom on niin ikään tehnyt lukuisia Coca-Cola-aiheisia teoksia.

 

Coca-Colan kansainvälistyessä myös kansainvälisen taideyhteisön kiinnostus pulloa kohtaan kasvoi. Salvador Dali oli yksi ensimmäisistä kansainvälisistä taiteilijoista, joka ikuisti pullon vuonna 1943 maalauksessaan nimeltä “Poetry of America”.

 

Poptaide – tavallisesta erottuvaa Poptaide nosti Coca-Cola-pullon kokonaan uudenlaisen mielenkiinnon kohteeksi. Englantilainen poptaiteen edelläkävijä Sir Eduardo Paolozzi käytti pullon muotoa 1940-luvun lopun teoksissaan. Niinikään Robert Rauchenberg käytti Coca-Cola-pulloja vuonna 1957  teoksessaan ‘Coca-Cola Plan’. Lopulta kuitenkin Andy Warholin ‘Grocery store’ sarjaan kuuluvat Coca-Cola-pulloteokset sementoivat poptaiteen kokonaisena taidesuuntana. Samalla pullosta tuli aidosti taiteilijoiden suosima esine sukupolvesta toiseen. 

 

Mainoskuvittajana uransa aloittanut Warhol rakensi Coca-Cola-pulloja esittävillä maalauksillaan ja silkkipainotöillään popkulttuuriliikkeen  perustan. Hän tuotti taidetta tavallisuudesta, jokapäiväisistä esineistä. Warholia kiehtoivat niin populaarikulttuuri, markkinointi, mainonta kuin kuluttajatkin. Ihan ensimmäisen Coca-Cola –teoksen hän teki jo 1950-luvulla: muste-guassityössä Coca-Cola-pullolla on jalat. Kaikken kaikkiaan Coca-Cola-pullo näkyi Warholin töissä neljän vuosikymmenen ajan. Warholin vuonna 1962 tekemä ‘Coca-Cola [3]’ myytiin vuonna 2013 Christien huutokaupassa 57,2 miljoonan dollarin hintaan. 

 

.

 

Baptistipappi ja itseoppinut taiteilija Howard Finster on yksi 1900-luvun merkittävimpiä folk-taiteilijoita, joka yhdisti taiteessaan niin pop-kulttuuria kuin uskonnollisiakin teemoja. 1970-luvulla hän yhdisti myös Coca-Cola-pullon taideteoksiinsa.

 

Muita Coca-Colaa taiteessaan käyttäneitä kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita ovat mm. Jean Wells, Jeff Schaller, Steve Penley, Kate Brinkworth ja Bruno Morris. Syyskuussa 2015 Suomessa nähtiin ensimmäisen kerran kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden Coca-Cola-teoksia. Tutustu näyttelyn teoksiin tämän esitteen avulla: 

 

.