Coca-Cola poptaidetta Helsingissä | Coca-Cola Suomi

Coca-Cola poptaidetta Helsingissä | Coca-Cola Suomi

Leonardo Da Vincin alkuperäisteosta erehdyttävästi muistuttava Mona Lisa kuuntelee musiikkia iPodista ja kädessä on Coca-Cola-pullo. Steve Kaufmanin poptaideteos on esillä Sinebrychoffin taidemuseon valkoisessa kellarissa. Museossa pääsee ensimmäisen kerran koskaan katsomaan

 

Coca-Cola-pop-taidetta Suomessa.


Kaufmanin teos on vain yksi Coca-Colan yli 33 000 taideteoksen kokoelmaa. Pieni osa teoksista on tänä vuonna koottu kiertäviksi taidenäyttelyiksi, jotka vierailevat erilaisissa kokoonpanoissa noin 20 maassa ympäri maailmaa. Sinebrychoffin  taidemuseo valitsi tiloihinsa Coca-Cola-pullon inspiroimia poptaideteoksia merkittäviltä taiteilijoilta kuten Andy Warholilta, Robert Marsilta ja Joseph Beuysiltä.


Muoto on viesti


Amerikanruotsalainen Alexander Samuelson ei 1915 osannut arvata, kuinka merkittävän pullon hän suunnitteli Coca-Colalle. Hän luuli työtiiminsä kanssa juoman sisältävän ainesosia kaakaopavusta, mistä he myös saivat idean pullon muotoon.Yhä tänään pullo on ajankohtainen esine, joka on kaikki nämä vuosikymmenet inspiroinut taiteilijoita ympäri maailmaa. Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmen mukaan taitelijat ovat mielellään käyttäneet Coca-Cola -pulloa taiteessa, koska se on paitsi tunnettu esine myös esine, johon liittyy paljon tunnetta. 


- Pullo on antanut mahdollisuuden pohtia arkipäivän estetiikkaa, mutta samalla se on tarjonnut mahdollisuuden modernin elämäntavan kritiikkiin. Pullon muoto on  konkreettinen viittaus amerikkalaiseen kulttuuriin, arkipäivään, kulutukseen ja vapaa-aikaan.


Värikästä, retroa ja kummallistakin


1900-luvun alussa Coca-Cola –pullo näkyi taiteessa lähinnä kuvaamassa hyvää amerikkalaista arkea.  Salvador Dali oli yksi ensimmäisistä kansainvälisistä taiteilijoista, joka käytti Coca-Cola -pulloa maalauksessaan jo vuonna 1943.


1950-kehittynyt pop-taide tarkoittaa sitä, että taiteilija ammentaa aiheita populaarikulttuurista. Sinebrychoffin taidemuseossa on nähtävillä Pakpoom Silaphanin teos, johon hän on ikuistanut sekä Dalin että Coca-Colan.  Muita mielenkiintoisia teoksia ovat mm.  venetsialaisen lasitaitelijan Luigi Bonan värikkäät lasikengät tai  Debra Franses Beanin hartsikäsilaukku.  Eikä sovi unohtaa poptaiteen isän Andy Warholin ‘Velvet Underground’ -albumin kantta vuodelta 1967.


– Valitsimme esille teoksia, jotka keskustelevat keskenään sekä sisältävät jonkin mielenkiintoisen näkökulman Coca-Cola-pulloon, ja samalla kulutukseen japopulaarikulttuuriin, kertoi Sinebrychoffin taidemuseon museonjohtaja Kirsi Eskelinen näyttelyn avajaisissa.

 

Coca-Cola –pullo 100 vuotta poptaidenäyttely Sinebrychoffin taidemuseossa 27.8. – 4.10.2015, Bulevardi 10. Vapaa pääsy

 

.

.