Coca-Cola-pullokorien uusi elämä | Coca-Cola Suomi

Coca-Cola-pullokorien uusi elämä | Coca-Cola Suomi

Seitinohutta levyä, sametinpehmää kangasta, lampunvarjostin, tuolinpäällinen, videoinstallaatio… Aalto-yliopistossa syntyi ihmeitä, kun Coca-Cola luovutti kokeellisen muotoilun kurssin materiaaliksi 2 000 punaista käytöstä poistettua pullokoria.  Kurssin lopputyöt ovat esillä Helsinki Design Weekin aikana 11-17.9. Bassoradion pop-up -tilassa

 

2 000 punaista, käytöstä poistettua pullokoria on tänä keväänä syntynyt uudelleen Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, kokeellisen muotoilun kurssilla. Kurssilla korit murskattiin ja opiskelijat sulattivat, hioivat, taivuttivat ja työstivät niistä syntynyttä materiaalia monenlaisilla tekniikoilla ja eri välineillä.

 

Kurssin aikana pullokorien punaisesta PE-HD -muovimateriaalista syntyi hämmästyttävää taidetta sekä myös käyttöesineiden prototyyppejä. Osa opiskelijoista sulatti korimurskan ja työsti siitä seitinohutta levyä tai jopa pehmeää kangasta muistuttavaa materiaalia. Kurssin lopputöiden joukossa on esimerkiksi lampunvarjostin, terassisuoja, hedelmäkori, tuolinpäällinen, paita, jossa osa kankaasta on korvattu sulatetulla ja uudelleenmuotoillulla muovilla sekä kokonaan muovista tehty paita ja shortsit. Muutama opiskelija sai inspiraation materiaalin työstämisestä syntyvästä äänimaailmasta ja tuotti kurssin lopputyönä ääni- sekä videoinstallaation. 

 

Kurssin lopputyöt ovat esillä Helsinki Design Weekin aikana 11–17.9. Bassoradion pop-up -tilassa. Kurssin oppimiselämykset kootaan myös open source -periaatteella tuotettu sähköinen ”reseptikirja” sekä rajoitettu erä painettuja kirjoja, joiden kannet tehdään pullokorien muovimateriaalista. 

 

– Olimme iloisesti yllättyneitä, kun meille tarjottiin mahdollisuutta käyttää pullokoreja kurssin materiaalina.  Kursseillamme on tehty aikaisemminkin yhteistyötä yritysten kanssa mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun saimme täysin vapaat kädet materiaalin työstämiseen. Vapaus olikin avaintekijä, joka vaikutti kurssin onnistumiseen, ja se näkyy selkeästi lopputöissä. Kurssi oli niin positiivinen kokemus, että haluaisimme ehdottomasti toteuttaa vastaavanlaisia yhteistyöprojekteja myös tulevaisuudessa, kurssin opettaja Anna van der Lei kertoo. 

 

Lopputöissä ainoa yhdistävä tekijä on punainen väri

 

Seitsemän viikkoa kestäneellä kurssilla muovikorit ensin murskattiin ja sen jälkeen opiskelijat saivat vapauden työstää murskaa valitsemillaan tekniikoilla ja välineillä. Yhdestä muovikorista syntyi noin 2,6 kiloa muovimurskaa.

 

– Kurssin lopputöiden kirjo oli luovuuden juhlaa. Töiden ainoa yhdistävä tekijä on väri, sillä sovimme opiskelijoiden kanssa, että käytämme materiaalina pelkästään pullokorien muovia, emmekä lisää siihen muita materiaaleja tai värejä. Yllättävintä oli, että tämänkaltaisesta materiaalista, jota ei ole koskaan ennen kokeiltu, on niin moneksi. Kurssin alussa meillä olikin valtavasti ideoita ja eräs isoimmista haasteista oli valita, mitä ideoita lähdettäisiin työstämään eteenpäin, kertoo Tiina Aarras, joka toimi kurssilla toisena opettajista.

 

Vapaaehtoiselle kurssille osallistui 16 opiskelijaa, jotka edustavat 13 kansallisuutta. Kurssilla oli opiskelijoita Norjasta, Venäjältä, Libanonista, Meksikosta, Portugalista, Yhdysvalloista, Iranista, Kolumbiasta, Japanista, Tanskasta, Etelä-Koreasta, Taiwanista ja Suomesta. 

 

Kurssin opiskelijat ovat kaikki Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Muotoilun laitokselta, mutta edustavat kolmea eri maisteriohjelmaa. He suorittavat maisterintutkinnon tulevien kahden vuoden aikana, ja valmistumisensa jälkeen he tulevat työskentelemään taiteilijoina, muotoilijoina, suunnittelijoina ja yrittäjinä.

 

– Kestävä kehitys ja kiertotalous on yhteiskunnassamme haaste, joka koskee kaikkea materiaalinkäyttöä. Materiaalinkäyttö on avainalue, jossa kaivataan kipeästi uusia innovaatioita. Tällaisessa projektissa eri oppiaineita edustavat opiskelijat saavat tuntuman yritysyhteistyöhön ja yritykset saavat ideoita siitä, mitä kaikkea on mahdollista toteuttaa. Näin syntyy innovaatiota, van der Lei jatkaa.

 

Pullokoreilla on kiehtova historia 

 

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Muotoilun laitoksella kestävä kehitys on osa arkipäivää. Yliopisto tekee säännöllisesti yhteistyötä yritysten kanssa ja käyttää projekteissaan kierrätysmateriaaleja.

 

– Kierrätysmuovituotteita on tehty aiemminkin mutta koskaan aikaisemmin ei samaan aikaan ole käsitelty 2 000 muovikoria uusien esineiden materiaalina. Punaisilla pullokoreilla on kiehtova elinkaari: ne on vuosikymmeniä sitten valmistettu Suomen käyttöön ja poistettu viime syksynä käytöstä. Tämä projekti oli ainutlaatuinen, sillä se oli mahdollista toteuttaa vain juuri nyt, Aarras korostaa.

 

Punaiset pullokorit ovat kadonneet markkinoilta, sillä Sinebrychoff lopetti korkeakaulaisten Coca-Cola -pullojen valmistamisen sen jälkeen, kun uusi lasipullolinja valmistui. Uusien, pienempien klassikkopullojen tultua markkinoille isommille pulloille tarkoitetut korit kävivät tarpeettomiksi.