Mainosten mainos: Hilltop | Coca-Cola Suomi

Mainosten mainos: Hilltop | Coca-Cola Suomi

Coca-Colan Hilltop-mainosta pidetään edelleen yhtenä maailman parhaimmista ja ikonisimmista mainoksista. Vuonna 1971 julkaistussa mainoksessa nuoret ihmiset ympäri maailman seisovat kukkulalla Italian maaseudulla ja laulavat Coca-Cola-pullot käsissään kuuluisaa ”I’d like to buy the world a Coke”-kappaletta. Legendaarinen mainos ponnahti uudestaan parrasvaloihin, kun se esitettiin suositun Mad Men -televisiosarjan viimeisen jakson viimeisessä kohtauksessa.

 

 

Suosittu Mad Men -sarja tuli päätökseen seitsemän tuotantokauden jälkeen keväällä 2015. Sarja seuraa amerikkalaisen mainosmies Don Draperin vaiherikasta elämää 60-luvun aikana, ja on saanut paljon ylistystä tarkasta ajankuvastaan ja moniulotteisista henkilöhahmoistaan.

 

Sarjan viimeisessä jaksossa Draper on vetäytynyt retriitille Kalifornian maaseudulle. Viimeisessä kohtauksessa hän meditoi lukuisten ihmisten ympäröimänä ruohikolla ja taustalla siintää meri. Hymy leviää Draperin kasvoille, ja katsojan annetaan ymmärtää, että inspiraatio on iskenyt. Kuva leikkaa Coca-Colan Hilltop-mainokseen, joka samalla päättää koko kahdeksan vuotta pyörineen sarjan ja mitä ilmeisemmin nousee Draperin uran huippusaavutukseksi.

 

Mainoksen todellinen tarina

 

Vaikka Don Draperin hahmo on täysin kuvitteellinen, ei sarjassa esitetty Hilltop-mainoksen syntytarina ole turhan kaukana totuudesta. Sarjan lopussa Draperin yrityksen ostaa mainosfirma McCann Erickson, joka oli myös todellisuudessa Hilltop-mainoksen takana. Draperin sijasta mainoksen idean keksi tosin mainosmies Bill Backer, joka Draperin tavoin ammensi inspiraationsa oman elämänsä hetkestä. Kyseessä ei kuitenkaan ollut aurinkoinen päivä Kaliforniassa, vaan sumuinen päivä Irlannissa.

 

Backer oli matkalla Yhdysvalloista Lontooseen, tarkoituksenaan työstää muutamaa radiomainosta paikallisen yhtyeen kanssa. Kone joutui kuitenkin sumun takia laskeutumaan Shannoniin, Irlantiin, eivätkä matkustajat voineet poistua lentokentän läheisyydestä epäselvien aikataulujen vuoksi. Arvatakin saattaa, että pitkä viivästys sai ihmisjoukon hermostumaan.

 

Aamun valjettua matkustajat olivat kuitenkin tutustuneet toisiinsa, ja Backer seurasi mielenkiinnolla kuinka jaettu kokemus oli tuonut ihmiset yhteen. Edellisenä päivänä niin kärttyisät matkustajat naureskelivat, söivät ruokaa ja kertoivat tarinoita Coca-Cola-pullollisen ääressä. Eri paikoista kotoisin olevat ihmiset jakoivat tämän yhteisen hetken, ja sen universaali merkitys kiehtoi Backeria.

 

Kun kone vihdoin laskeutui Lontooseen, lyöttäytyi hän yhteen kahden lauluntekijän kanssa ja he pukivat tämän kokemuksen lyriikaksi ja musiikiksi. Loppu onkin historiaa. Mainoksen vastaanotto vuonna 1971 oli niin hyvä, että Coca-Cola ja sen pullottajat vastaanottivat yli 100 000 kirjettä innokkailta faneilta.

 

Bill Backer, mies legendaarisen mainoksen takana, kuoli 13. toukokuuta 2016, juuri 90-vuotispäivänsä kynnyksellä. Hän teki pitkän ja menestyksekkään uran mainosalalla, mutta Hilltop-mainos kuuluu edelleen yksiin hänen suurimmista saavutuksistaan. Backer onkin vielä vuosikymmenienkin jälkeen mies, ”joka opetti maailman laulamaan”. 

 

 

Hilltop-mainoksen laulun sanat I'd like to buy the world a home
And furnish it with love
Grow apple trees and honey bees
And snow white turtle doves(Chorus)
I'd like to teach the world to sing
In perfect harmony
I'd like to buy the world a Coke
And keep it company
That's the real thing(Repeat Chorus)

(Chorus 2)
What the world wants today
Is the real thing

(Repeat Chorus 2)