Top Chef -kilpailusta tuttu meksikolainen Eder Rodriguez on asunut jo vuosikymmenen ajan Suomessa mutta oppii edelleen uutta Suomen ja Meksikon erilaisista ruokakulttuureista. Siinä missä meksikolainen syö tacoja sormin, suomalainen saattaa tarttua veitseen ja haarukkaan. Graavilohi on Pohjoismaissa suurta herkkua, mutta meksikolainen haluaisi syödä lohensa paistettuna. Onneksi on myös universaaleja asioita, jotka maistuvat samalta kaikkialla maailmassa, kuten 132-vuotias Coca-Cola. Se on Meksikon suosituin virvoitusjuoma, jota käytetään myös mausteisessa tinga-kanaruoassa.

Kuvat: Piritta Fors

Vielä muutama vuosi sitten meksikolainen Eder Rodriguez ikävöi päivittäin meksikolaista ruokaa ja kaikkea siihen liittyvää. Turussa asuva Eder on suomalaisille tuttu kasvo Top Chef -kisasta.

– Ennen kuin perustin oman ravintolan, minulla oli joka päivä ikävä meksikolaista ruokaa. Nykyään kaipaan eniten kunnon tacoja, joita saa esimerkiksi Mexico Citystä tai sen lähistöltä, kotikaupungistani Tolucasta. En tarkoita mitään kovakuorisia kaupan tacoja vaan oikeita, käsintehtyjä tacoja. Haluaisin nauttia niitä taas yhdessä perheeni ja ystävieni kanssa.

35-vuotias Eder on asunut Suomessa lähes 10 vuoden ajan Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Vuodet ovat opettaneet paljon suomalaisesta ruokakulttuurista, mutta tietyt asiat yllättävät edelleen.

– Sormiruokailu on monille suomalaisille uutta. Esimerkiksi tacot ovat ruokalaji, joka Meksikossa syödään sormin. Sydämeni särkyy aina, kun näen ihmisten syövän niitä veitsellä ja haarukalla.

Suomalaiset ja meksikolaiset ovat konservatiivisia ruokailijoita

Eder avasi kolme vuotta sitten Turkuun ravintola Mex-Mexin. Sitä ennen hän työskenteli pitkään maineikkaassa ravintola Smörissä sekä muissa fine dining -ravintoloissa kuten ravintola Nokassa ja ravintola Sergio’sissa.

Ura ravintoloitsijana on ollut oppimista sekä ravintoloitsijalle itselleen että asiakkaille. Eder kertoo, että meksikolaisiin verrattuna monet suomalaiset ovat turvallisuushakuisia ruoan suhteen ja suosivat mielellään tuttuja, turvallisia raaka-aineita. Esimerkiksi aidot, käsintehdyt papuruoat eivät ravintolan alkuaikoina saavuttaneet suurta suosiota, sillä niiden maku on hyvin erilainen Suomessa yleisesti käytettyihin tölkkipapuihin verrattuna. Nykyään pavut jo kelpaavat Mex-Mexin kanta-asiakkaille, jotka kokeilevat mielellään uusia ruokalajeja.

– Suomalaiset tai meksikolaiset eivät kummatkaan ole väärässä, kulttuuri ja tavat vain ovat erilaiset. Myös meksikolaiset voivat olla konservatiivisia syöjiä, sillä meksikolainen ruokakulttuuri on vahva ja perinteikäs. Avasin viime vuonna kotikaupungissani Tolukassa ravintolan, jossa käytetään paikallisia raaka-aineita skandinaavisella twistillä. Ravintolassa oli a la carte -listalla graavilohta, joka herätti ihmetystä. Asiakkaat tulivat pyytämään, voisiko sitä paistaa pannulla hieman pidempään.

Coca-Cola tuo tuliseen kanaruokaan makeutta

Tuoreet raaka-aineet hyvin tärkeässä roolissa aidossa meksikolaisessa ruoassa, Eder kertoo. Meksikolaiselle ruoalle tyypillisiä raaka-aineita ovat esimerkiksi tomaatti, sipuli, jalapeno, chili, korianteri, avokado, lime, salsa-kastike ja pähkinät.

Tarpeeksi laadukkaat raaka-aineet eivät aina ole itsestäänselvyys erityisesti talviaikaan. Esimerkiksi tomaatit Eder tilaa ravintolaansa tukusta nykyään viikon etukäteen, jotta saisi kypsyysasteeltaan juuri oikeanlaisia kasviksia.

– Suomessa tomaateissa ja sipuleissa on hyvin erilainen maku kuin Meksikossa. Aikaisemmin saimme usein liian raakoja tomaatteja, joissa ei ollut makua.

Onneksi on myös universaaleja raaka-aineita, joiden maku on kaikkialla sama, kuten Meksikon suosituin virvoitusjuoma Coca-Cola. Meksikolaisessa keittiössä sitä käytetään esimerkiksi mausteisessa kanaruoassa nimeltä tinga.

– Siihen käytetään tomaatin ja chipotle-chilin lisäksi Coca-Colaa viimeistelyvaiheessa tuomaan makeutta ja hapokkuutta. Olemme tarjoilleet tingaa myös Mex-Mex -ravintolassamme. Ruokaan käytetään perinteistä Coca-Colaa, joka on oma suosikkini. Pidän sen mausta myös janojuomana enemmän kuin Zerosta.

Meksikossa Coca-Colaa käytetään sekä virkistäytymiseen että ruokajuomana. Erityisen suosittua se on katuruoan, kuten tacojen tai tortillan kanssa.

Ruoka on Meksikossa asia, joka yhdistää perheitä

Meksikossa yhdessä syöminen on tärkeä osa kulttuuria.

– Laitamme usein ruokaa yhdessä, käytämme siihen paljon aikaa, syömme yhdessä ja syödessämme puhumme ruoasta. Omassa perheessäni oli aina hyvin tärkeää, että söimme koko perheen kesken ainakin päivän pääaterian. Pöydän ympärillä käydään päivän tärkeimmät keskustelut.

Perhejuhlat ovat Meksikossa huippuhetkiä, joita varten koko perhe saattaa kokata yhdessä päiväkausia. Vaivannäköä vaativia ruokalajeja ovat esimerkiksi käsintehdyt tortillat tai mole: kastike, johon käytetään yli 60 erilaista raaka-ainetta ja jonka valmistaminen kestää jopa 1–3 päivää.

– Mole on hyvin monimutkainen, taitoa ja aikaa vaativa kastike. Molea on monenlaista: tummaa, mustaa, vihreää, keltaista ja vaaleanpunaista. Tumman molen eräs raaka-aine on suklaa, joka antaa kastikkeeseen pehmeän, makean maun. Äitini teki usein molea syntymäpäiväkseni, Eder muistelee.

Oma ravintola on Ederille tapa jatkaa suvun perinteitä. Sekä hänen äitinsä että molemmat isoäitinsä olivat erinomaisia ruoanlaittajia.

– Lähes joka päivä, kun laitan ruokaa Mex-Mexin keittiössä, mieleeni välähtää ruokaan liittyviä muistoja: äitini kokkaamassa samaa ruokalajia tai isoäitini leipomassa jotain. Sellaisina hetkinä tekisi usein mieli kysyä heiltä vinkkejä.

 

Coca-Cola esittelee vuonna 2018 kahdeksan suomalaista huippukokkia, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet ulkomailla. Haastattelut valottavat ammattilaisten suhdetta suomalaiseen ja edustamansa maan ruokakulttuuriin sekä sen erityispiirteisiin.  Näin syntyy tarina siitä, miten suomalainen osaaminen yhdistyy kansainväliseen keittiöön.

Ruoanlaittomenetelmät ja raaka-aineet vaihtelevat eri puolilla maailmaa, mutta yksi pysyy: 132-vuotias Coca-Cola. Se on juurtunut osaksi eri maiden ruokakulttuuria ja on paikallinen raaka-aine, mauste tai ruokien makuprofiiliin sopiva juoma, oltiin sitten Aasiassa, Euroopassa tai Amerikassa.

Coca-Cola tarjoaa ystävilleen myös mahdollisuuden kokeilla makumatkailua omassa keittiössään. Uudelle Ruokamatka-sivustolle on koottu Coca-Cola-vaikutteisia reseptejä niin Amerikasta, Euroopasta kuin Aasiasta.