Sokeriton Coca-Cola on suomalaisille tuttu ja mieluinen valinta, onhan Coca-Colasta ollut sokeriton versio saatavilla jo yli 30 vuotta. Kaikista sokeria raaka-aineena käyttävistä tuoteryhmistä juuri virvoitusjuomien sokerittomien vaihtoehtojen valikoima on kaikkein laajin. 

Sokeriton leivonta sitä vastoin on vielä melko uutta. TV:stä tuttu sisustustoimittaja, juontaja ja bloggaaja Hanna Sumari tunnetaan myös ihanista resepteistä ja ruokaideoista. Hän on perehtynyt sokerittoman leivonnan saloihin ja työstänyt ihania sokerittomia kakkureseptejä. Hannan leipomia sokerittomia herkkuja pääsi maistelemaan uuden Coca-Cola Zero Sugarin lanseeraustilaisuudessa lokakuussa.

Näiden Hanna Sumarin reseptien avulla voi vähentää sokerin käyttöä arjessa ilman, että hyvistä hetkistä tarvitsisi kokonaan luopua. Sokeriversiot voi sitten säästää juhlahetkiin. Journeyn toimituksen suosikit ovat suklaakakku ja ruis-mustikkamuffinsit, joista jälkimmäisten tekeminen sokerireseptillä ei tunnu enää yhtään tarpeelliselta.

Porkkanakakku 


 

7 dl        porkkanaraastetta (n. 5-7 porkkanaa)

4             kananmunaa

2,5 dl     rypsiöljyä

4,5 dl     vehnäjauhoja tai gluteenintonta jauhoseosta

1,5 dl     Stevia sweet crystal –jauhetta tai 3 dl sokeria

1 tl         leivinjauhetta

1 tl         soodaa

1 tl         suolaa

3 tl         kanelia

3 tl         kardemummaa

2 tl         inkivääriä

Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet ja lisää joukkoon öljy, porkkanaraaste ja kananmunat. Sekoita hyvin joko puuhaarukalla tai muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun  22cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan tai 20 x 30 cm suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Paista 160 °C noin tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla kun olet paistanut kakkua 50 min.

Kuorrutus:

200g      tuorejuustoa

100g      ricotta-tuorejuustoa

1 tl         Stevia sweet liquid -nestettä

               sitruunaöljyä

1             (luomu) appelsiinin kuori

               pekaanipähkinöitä

Tee kuorrutus sekoittamalla tuorejuustot sekaisin sähkövatkaimella, lisää sitruunaöljyä ja tiputtele Stevia joukkoon. Maista välillä, että saat makusi mukaisen makeuden. Minulle sopi 1tl.

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele appelsiinikuoriraasteella ja pekaanipähkinöillä. Voit laittaa myös väliin kerroksen kuorrutetta, niin saat mehevämmän kakun.

 

Suklaakakku 

150g      voita

3 dl        sokeria (1,5dl Steviaa)

3 dl        vehnäjauhoja

2tl          leivinjauhetta

1-2 tl     vaniljaa

2-3 rkl kaakaojauhetta (van Houten tms)

2 kpl      kevyesti vatkattua kananmunaa

¾ dl       maitoa tai kermaa

¾ dl       kiehuvaa vettä

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivien aineiden joukkoon rasva , sitten kevyesti vatkatut kananmunat, maito tai kerma ja vesi.

Kaada taikina hyvin jauhotettuun rengasvuokaan ja paista noin 40 min 175° C uunissa.

 

Päärynäkakku 

125g      voita

125g      sokeria (60 g Steviaa 0.75 dl)

2             isoa kanamunaa

50g        vehnäjauhoja 1 dl

100g      jauhettuja manteleita

½ tl        leivinjauhetta

3             kypsää päärynää kuorittuna siemenet poistettuina ja halkaistuina

50 g       mantelilastuja

               puuterisokeria

 

Valmistele 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka voitelemalla ensin vuoka ja peittämällä sitten pohja leivinpaperilla.  Laita uuni lämpenemään 190-asteeseen.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten seokseen. Sekoita kuivat aineet sekaisin keskenään ja lisää seos varovasti lastalla sekoittaen joukkoon. Levitä taikina vuokaan ja asettele päärynän puolikkaat taikinaan leikkauspinta alaspäin. Paista kakkua 25 minuuttia, ota kakku uunista ja lisää pinnalle mantelilastut. Paista vielä 8 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassa. Irrota jäähtynyt kakku kuljettamalla lastaa tai veistä ensin pitkin vuoan sivuja ja avaa vuoan solki vasta sitten.

Marsalakastike:

100g      mascarponea

1             appelsiinin raastettu kuori

2 rkl       appelsiinimehua

2 rkl       marsalaviiniä

               puuterisokeria

 

Ruis-mustikkamuffinit 

1,5dl sokeria (0,75 Steviaa)

2 munaa

1 dl sulaa voita

1,5dl maitoa

1,75dl ruisjauhoja

1,75dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

1tl kardemummaa

n. 3dl pakastemustikoita

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää ne sekä rasva ja maito taikinaan vuorotellen. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kuorrutus:

80g huoneenlämpöistä voita

250g tomusokeria siivilöitynä

0,25dl maitoa

Vanilja- tms. aromia

Vaahdota voi ja tomusokeri, pienellä teholla. Lisää maito lusikallisina ja sen jälkeen mausta kuorrutus halutulla aromilla. Tämän jälkeen käännä sekoitin täydelle teholle ja vatkaa ainakin viisi minuuttia, kunnes vaahdosta tulee valkoista ja kuohkeaa. Pursota kuorrutus lopuksi jäähtyneiden muffinien päälle.