Kalimotxo on juoma, joka on erityisen suosittu Espanjan baski-alueella ja Etelä-Amerikassa. Juoma itsessään on helppotekoinen: yksi osa punaviiniä sekoitetaan samaan määrään Coca-Colaa. Se on espanjalaisille sangrian veroinen terassijuoma.

Coca-Cola viilentää punaviinin tarjoamaa juomaelämystä ja siksi juoma onkin virkistävyydessään erityisen suosittu kuumina kuukausina. Lasiin lisätään usein myös jäitä. Juoma on nopea ja helppo valmistaa ja siksi sitä näkee yleisesti nautittavan erilaisissa ulkoilmatapahtumissa, kotijuhlissa ja festivaaleilla. Juomalla on myös muita nimiä - riippuen siitä, missä päin Espanjaa tai enpanjan kielialuetta satut olemaan: rioja libre (Kuuba), Jote (Chile) tai calimochomochetemocho or kali

kalimotxo_cocacola.png

Dish

Photo Credit: Salero


Myös ruuan valmistukseen

Kalimoxto on juomana makeahko ja siksi siitä syntyy myös erinomainen marinadi erityisesti grilliruualle.

Kalimotxo -marinadi

750 ml punaviiniä esim. rioja

6 dl Coca-Colaa

½ kuppia (1,2 dl) melassia (siirappia)

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

1 vaniljatanko

2 kuivattua neilikkaa

5 mustapippuria

Suolaa maun mukaa

Lisää muut ainekset paitsi Coa-Cola isoon paistinpannuun ja keitä kokoon, noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Lisää Coca-Cola ja jatka keittämistä noin tunnin, kunnes seos on paksuuntunut. Lisää suola. Hiero porsaankyljyksiin, ribseihin, kanaan tai muuhun grillattavaan ruokaan.  

Resepti: Ravintola Salero, Chicago.