Ei ole sattuma, että suomalainen Olivia Manner päätyi työskentelemään ruoan parissa. Jo hänen ranskalainen isoisänsä työskenteli kokkina. Nykyään suomalaisnainen palvelee kansainvälistä asiakaskuntaa Dubaissa virtuaalisen ruokakauppansa Hello Chef:n kautta. Yritys suunnittelee asiakkailleen viikoittain vaihtuvan ruokalistan ja toimittaa ainekset kotiovelle. Coca-Cola on Dubaissa sekä janon tyydyttäjä että ruokajuoma. Arabialaisessa keittiössä sillä voi korvata vaikkapa granaattiomenan salaatinkastikkeessa.

Olivia Manner on työskennellyt 14-vuotiaasta asti hotelli- ja ravintola-alalla. Hän valmistui restonomiksi Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta vuonna 2012, lähes kymmenen vuoden opiskelujen jälkeen.

Ennen nykyistä työtään ruokayrittäjänä Olivia ehti toimia konsulttina kansainvälisissä metropoleissa. Hän työskenteli muun muassa IBM:n ja Ernst & Youngin palveluksessa Lontoossa ja Bahrainissa.

Äitiyslomalla, perheen muutettua Dubaihin, Oliviasta alkoi tuntua, että oli aika palata ruoan pariin. Hän ryhtyi työstämään liiketoimintasuunnitelmaa ja pian, vuonna 2013, syntyikin Hello Chef, ruokakassipalvelu, josta toimitetaan viikon ruokalista ja ainekset suoraan asiakkaiden kotiovelle.

”Äitiyslomalla aloin miettiä, milloin olen ollut onnellisimmillani ja tajusin, että ravintola-ala on minulle se oikea paikka. Ruoan kautta voin auttaa ihmisiä ja saada heidät onnellisiksi.”

Ylipaino kukoistaa take away -kulttuurin onnelassa

Dubaissa take away -kulttuuri on valloillaan: koko kansa vauvasta vaariin syö säännöllisesti ulkona. Take away -ruokailu on osaltaan vaikuttanut terveystilanteeseen. Maassa on paljon ylipaino-ongelmia ja aikuisiän diabetesta.

”Perheellä pitää olla erityinen periaate, jos he kokkaavat kotona ruokaa. Ulkona syöminen on Dubaissa edullista ja tarjontaa on valtavasti: perusruokaa saa todella nopeasti ja halvalla suoraan kotiin”, Olivia kertoo.

”Dubain nykyinen terveystilanne juontaa juurensa siihen, että täällä on siirrytty jo valmiiksi raskaasta paikallisesta ruoasta amerikkalaistyyppiseen ruokavalioon, joka sisältää paljon hiilihydraatteja. Täällä ensimmäinen vuosi kansainvälisellä komennuksella tuo expatille tyypillisesti vähintään pari lisäkiloa. Työpäivät ovat pitkiä, joka paikkaan liikutaan autolla, eikä arkiliikuntaa juurikaan tule.”

Coca-Cola sopii salaatinkastikkeeseen

Dubaissa kulutetaan paljon virvoitusjuomia, sillä alkoholijuomat ovat harvinaisia. Siksi esimerkiksi Coca-Cola voi olla janojuoma, ruokajuoma ja myös juhlajuoma, joka nostattaa pöydässä tunnelmaa. Myös viiden tähden hotellien juomalistalla on aina vähintään kolmea eriväristä limonadia.

Olivia on kokeillut Coca-Colaa ruoanlaitossa kinkun kanssa. Hän on keittänyt kinkkua kolajuomassa suuressa savipadassa ja sen jälkeen paistanut ruoan uunissa. Coca-Cola antaa suolaiseen kinkkuun makean, rapean, sokerisen pinnan. Britanniassa samanlaista ruokalajia tarjoillaan jouluisin.

”Suosittelisin Coca-Colaa myös salaatinkastikkeeseen. Eräs lempimausteeni on iranilaiselle keittiölle tyypillinen granaattiomena, josta keitän mielelläni siirappia. Samalla lailla Coca-Colasta saisi varmasti valmistettua siirappisen, lempeän salaatinkastikkeen.”

Konstailematon siskonmakkarakeitto on ylellisyyttä

Olivia on asunut jo yli kymmenen vuoden ajan ulkomailla. Suomalainen ruokakulttuuri on sinä aikana ehtinyt muuttua paljon.

”Suomen vahvuus on se, että ruokakulttuuriimme ei kuulu nyhertely ja hienostelu. Yksinkertaiset, koristelemattomat ruokalajimme ovat herkullisia sinänsä. Esimerkiksi hyvin tehty siskonmakkarakeitto tai vispipuuro on silkkaa ylellisyyttä. Ulkomailla asuessani rakkauteni juureksiin kasvaa koko ajan. Minun tulee usein ikävä lanttua ja naurista.”

Suomessa yksilökeskeisyys näkyy myös ruokailussa ja vaikuttaa erityisesti lapsiperheiden ruokapöydissä. Olivia toivoisi, että Dubain tapaan suomalaisravintoloissa ei olisi erikseen ruokia lapsille ja aikuisille.

”Yhdessä syöminen ja ruoan laittaminen yhdessä on jotain, joka olisi hyvä oppia pienestä pitäen. Ruoka on asia, joka voisi saattaa suomalaiset taas yhteen. Dubaissa lapsiperheet ovat tervetulleita joka ravintolaan. Täällä ei ole ongelma, vaikka lapset pitäisivät meteliä ja ruokaa tippuisi lattialle. Lapset syövät aikuisten kanssa Michelin-ravintolassa siinä missä muutkin.”

Dubain mämmi on liha-ohrapuuro

Dubai on varsinainen sulatusuuni, jossa on vaikutteita lähes kaikista maailman ruokakulttuureista. Iranilainen ruoka on arabilaisessa keittiössä isossa roolissa. Merkittävä vaikutus on myös ollut libanonilaisella kulttuurilla, jossa on paljon lihaisia ruokia kuten makkaroita ja kananmaksaa.

Myös intialaiset ja pakistanilaiset maut ovat hallitsevassa asemassa arabialaisessa ruokakulttuurissa. Ne ovat tuoneet ruokavalioon mausteisia sävyjä: kanelia, neilikkaa ja toisaalta uppopaistettuja herkkuja. Tyypillinen herkku on esimerkiksi karak chai, musta ja makea teejuoma, joka on maustettu kondensoidulla maidolla ja kardemummalla.

”Joka maassa on oma mämminsä, jokin paikallinen ruokalaji, jolla on samanlainen stigma”, Olivia naurahtaa.

”Dubaissa se on erikoinen hyväntekeväisyysruoka, jota vauras väestö jakaa ramadanin päätteeksi köyhille. Sitä valmistetaan ulkokeittiössä isoissa padoissa valtava määrä kerralla. Lihaa ja ohraa keitetään yhdessä niin kauan, että lopputulos on venyvää, mämmimäistä puuroa, jonka ei edes arvaisi sisältävän lihaa.”

 

Coca-Cola esittelee vuonna 2018 kahdeksan suomalaista huippukokkia, jotka työskentelevät tai ovat työskennelleet ulkomailla. Haastattelut valottavat ammattilaisten suhdetta suomalaiseen ja edustamansa maan ruokakulttuuriin sekä sen erityispiirteisiin.  Näin syntyy tarina siitä, miten suomalainen osaaminen yhdistyy kansainväliseen keittiöön.


Ruoanlaittomenetelmät ja raaka-aineet vaihtelevat eri puolilla maailmaa, mutta yksi pysyy: 132-vuotias Coca-Cola. Se on juurtunut osaksi eri maiden ruokakulttuuria ja on paikallinen raaka-aine, mauste tai ruokien makuprofiiliin sopiva juoma, oltiin sitten Aasiassa, Euroopassa tai Amerikassa. 


Ruokamatka-sivustolla Coca-Colan ystävät voivat  ruokamatkailla omassa keittiössään. Ruokamatka-sivustolle on koottu Coca-Cola-vaikutteisia reseptejä niin Amerikasta, Euroopasta kuin Aasiasta.