Maailman tunnistetuin tuotepakkaus, Coca-Colan Contour-muotopullo täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Vuonna 1915 patentoidun pullon esikuvana oli kaakaopapu, jonka suunnittelijat erheellisesti luulivat kuuluvan Coca-Colan valmistusaineisiin. Tästä virheestä syntyi ikoni, jonka jo toisen maailmansodan jälkeen tunnisti pelkän muodon perusteella 99 % amerikkalaisista.

Tunnistettava jopa sirpaleista

Coca-Colaa on myytiin laseittain jo vuodesta 1886 ja pullotettuna vuodesta 1899, mutta kaarevalinjainen pullo suunniteltiin vasta vuonna 1915. Erottuakseen lukuisista jäljittelijöistään – kuten Koka-Nola, Toka Cola ja My Coca-Cola-Co – Coca-Cola antoi kahdeksalle lasiyhtiölle tehtäväksi suunnitella pullo, jonka muodon tunnistaisi jopa pimeässä tai pelkistä sirpaleista. Voittajaksi valikoitui Root Glass Company, jonka 16.11.1915 patentoiman pullon muoto mukailee kaakaopapua. Suunnittelijat nimittäin luulivat, että Coca-Colan yksi ainesosista olisi kaakaopapu. Sitä juomassa ei ole, mutta yrityksen johto ihastui silti pullon muotoon. 

Maailman tunnetuin tuotepakkaus

Maailmansotien aikana Coca-Cola jatkoi kasvuaan tarjoamalla mielikuvia amerikkalaisten rakastamista hetkistä. Jo vuonna 1949 jopa 99 % amerikkalaisista tunnisti Coca-Cola-pullon pelkän muodon perusteella. Coca-Cola-pullo nousi maailman tunnetuimmaksi tuotepakkaukseksi, kun se kuvattiin ensimmäisenä kuluttajatuotteena Time-lehden kanteen, Andy Warhol ikuisti sen pop art -taideteoksiinsa ja The Beatles lauloi siitä Come Together -kappaleessaan. Coca-Cola-pullo on yksi harvoista elintarvikepakkauksista maailmassa, joka on myös rekisteröity tavaramerkki. 

Coca-Cola-muotopullon historiaa

  • 1915: Erottuakseen jäljittelijöistään Coca-Cola antaa kahdeksalle lasifirmalle tehtäväksi suunnitella pullo, jonka muodon tunnistaisi jopa pimeässä tai pelkistä sirpaleista. Voittajaksi valikoitui Root Glass Company, joka patentoi silloin huippusalaisen projektityön suunnittelutyössä mukana olleen ruotsalaissyntyisen Axel Samuelssonin nimiin. 
  • 1920-luku: Pullon muoto yhdistettiin naisen vartaloon ja se saikin pian kansan suussa nimen ’hobble skirt’, joka viittasi 1900-luvun alun pariisilaiseen, alaspäin kapenevaan hamemuotiin. Sitä on myös kutsuttu Mae West -pulloksi näyttelijättären kuuluisien kurvien mukaan.
  • 1925: Useissa maissa pulloa kutsutaan Contour-pulloksi. Termin esitti ensimmäisenä ranskalainen La Monde -lehti ja sillä tarkoitettiin pullon “erottuvaa uurrettua muotoa”. 
  • 1950: Coca-Cola-pullo kuvattiin ensimmäisenä kuluttajatuotteena Time-lehden kanteen

Coca-Cola -pullo on ikoninen esine, jolla on ollut näkyvä rooli niin populaarikulttuurissa. Se on ollut mukana monissa ikimuistoisissa hetkissä niin elokuvissa, musiikkimaailmassa, urheilussa, muotoilussa kuin kuvataiteissa. 

1943 Salvador Dali oli yksi ensimmäisistä kansainvälisistä taiteilijoista, joka käytti Coca-Cola -pulloa maalauksessaan. 1960-luku: Pop-taiteen perustaja Andy Warhol on yksi lukuisista kuuluisista taiteilijoista, joka on ikuistanut Coca-Cola-pullon useisiin teoksiinsa. ”Coke Bottle $3” -niminen Coca-Cola -pulloa esittävä teos myytiin äskettäin huutokaupassa 57,2 miljoonalla dollarilla.

1967 Coca-Colan muodokas pullo on ollut osa elokuvia kautta vuosikymmenten aina tähän päivään saakka. Muun muassa Warren Beatyn esittämä Clyde Barrow joi Coca-Colaa muotopullosta elokuvassa ”Bonnie and Clyde”. 

1969:Coca-Cola on ylittänyt kaikki musiikin raja-aidat ja ollut niin artistien suosiossa kuin myös musiikin sisältönä, mm. The Beatles viittasi Coca-Colaan kappaleensa ‘Come Together’ sanoituksessa. 

1978 Coca-Cola esitteli ensimmäisen PET-muovista valmistetun muotopullon. Se oli kevyt, kestävä ja kierrätettävä. 

2005 Ainutkertainen muoto onnistuttiin toteuttamaan myös alumiinisena. 

2009 Ensimmäinen osittain kasvipohjaisesta muovista valmistettu ja kierrätettävä Coca-Cola muotopullo lanseerataan Tanskassa.

Coca-Cola Finland Oy on The Coca-Cola Companyn omistama tytäryhtiö, joka vastaa Coca-Cola-tuotemerkeistä ja kuluttajamarkkinoinnista Suomessa. Yhtiö toimii juomien valmistuksesta myynnistä Suomessa vastaavan Sinebrychoffin tiloissa Keravalla.  Suomen Coca-Cola kuuluu Coca-Colan Länsi-Euroopan ja Pohjoismaiden ryhmään. 

Virallisesti Coca-Cola tuli ensimmäisen kerran Suomeen Helsingin olympiakisojen yhteydessä 1952. Juoman valmistus käynnistyi Suomessa vuonna 1957 ja Suomen Coca-Cola aloitti toimintansa seuraavana vuonna. Yhtiön juomavalikoimaan Suomessa kuuluvat perinteisten virvoitusjuomien ohella kevytjuomat, vedet, urheilujuomat ja hyvinvointijuomat. 

The Coca-Cola Company on maailman suurinalkoholittomiin juomiin erikoistunut juomayhtiö, jonka yli 500 juomamerkkiä ja yli 3000 erilaista juomaa virkistävät kuluttajia yli 200 maassa. Coca-Colan lisäksi yhtiön  juomavalikoimaan kuuluu 12 muuta brändiä, joiden myynti on yli miljardi dollaria. Näitä ovat mm. Coca-Cola light, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, Glacéau Vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply ja Georgia. Kansainvälisesti The Coca-Cola Company on johtava yhtiö hiilihapollisten juomien, mehujen ja mehujuomien sekä valmiiden tee- ja kahvijuomien kategorioissa.