Bryssel, 10. joulukuuta 2013: International Sweeteners Association (ISA) haluaa nostaa esille EFSA:n tänään julkaistun lausunnon, jossa todetaan aspartaamin olevan turvallista. EFSA kävi perusteellisesti läpi kaiken aspartaamia sekä sen hajoamistuotteita koskevan tieteellisen tutkimuksen ja totesi, ettei aspartaamista ole kuluttajille haittaa.

EFSA:n lausunnossa todetaan seuraavasti: “Asiantuntijapaneelin näkemyksen mukaan aspartaamin nykyinen enimmäissaantisuositus 40 mg/kg bw/päivä on riittävä ja turvallinen.” 

Selvitystä koskevassa lehdistötiedotteessaan EFSA korostaa myös sitä, että aspartaamin hajoamistuotteita on jo luonnollisestikin eri ruoka-aineissa. Esimerkiksi metanolia löytyy hedelmistä ja vihanneksista.

Pitkäaikaisen kokemuksen kevytmakeuttajien tieteellisestä arvioinnista omaava emeritusprofessori Andrew Renwick Southamptonin Yliopistosta analysoi tuloksia: 

“Elintarviketeollisuus on tiukasti säädelty toimiala. EFSA:n lisäaineista vastaavassa asiantuntijoiden muodostamassa paneelissa on eri tieteenalojen huippuasiantuntijoita, jotka ovat nyt analysoineet ja arvioineet kaiken käytössä olevan tiedon.  Kuluttajat voivat luottaa siihen, että läpikäyty materiaali on tuoreinta mahdollista ja että EFSA:n antama kannanotto perustuu puhtaasti tieteellisiin faktoihin. Aspartaami on yksikertainen aminohapoista ja metyyliryhmästä koostuva yhdiste ja näitä kaikkia saamme luontaisesti päivittäin nauttimastamme ruuasta.”

Aspartaamin uudelleenarviointi on osa EU:n toimeksiantoa, jossa EFSA arvioi kaikki elintarvikkeiden lisäaineet vuoteen 2020 mennessä.

Aspartaamia on käytetty turvallisesti elintarvikkeissa jo yli 30 vuotta, mitä tuore lausuntokin tukee. YK:n maatalousjärjestö FAO:n alainen kansainvälinen ja puolueeton asiantuntijaryhmä JEFCA (Joint Expert Committee on Food Additives of the United Nations Food and Agriculture Organisation), Maailman Terveysjärjestö WHO, USA:n elintarvike- ja lääkevirasto FDA sekä elintarvikeviranomaiset yli 100 maassa, mukaan lukien kaikki EU-maat, ovat yhtä mieltä aspartaamin turvallisuudesta.

Aspartaami on hyvänmakuinen ainesosa, jota kaikki makeasta pitävät voivat nauttia ilman kaloreita. Kevytmakeuttajat, kuten aspartaami, voivat tukea kuluttajia painonhallinnassa, minkä lisäksi niiden avulla diabeetikoilla on mahdollisuus nauttia laajemmasta elintarviketarjonnasta.

EFSA:n lehdistötiedote: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/131210.htm

Lisätietoja:

Simon Brooks
+44 (0)20 3219 8754
simon.brooks@mslgroup.com

Mallika Basu
+44 (0)20 3219 8754
ISA@mslgroup.com

 

Coca-Cola Finland Oy on The Coca-Cola Companyn omistama tytäryhtiö, joka vastaa Coca-Cola-tuotemerkeistä ja kuluttajamarkkinoinnista Suomessa. Yhtiö toimii juomien valmistuksesta myynnistä Suomessa vastaavan Sinebrychoffin tiloissa Keravalla.  Suomen Coca-Cola kuuluu Coca-Colan Länsi-Euroopan ja Pohjoismaiden ryhmään. 

Virallisesti Coca-Cola tuli ensimmäisen kerran Suomeen Helsingin olympiakisojen yhteydessä 1952. Juoman valmistus käynnistyi Suomessa vuonna 1957 ja Suomen Coca-Cola aloitti toimintansa seuraavana vuonna. Yhtiön juomavalikoimaan Suomessa kuuluvat perinteisten virvoitusjuomien ohella kevytjuomat, vedet, urheilujuomat ja hyvinvointijuomat. 

The Coca-Cola Company on maailman suurinalkoholittomiin juomiin erikoistunut juomayhtiö, jonka yli 500 juomamerkkiä ja yli 3000 erilaista juomaa virkistävät kuluttajia yli 200 maassa. Coca-Colan lisäksi yhtiön  juomavalikoimaan kuuluu 12 muuta brändiä, joiden myynti on yli miljardi dollaria. Näitä ovat mm. Coca-Cola light, Fanta, Sprite, Coca-Cola Zero, Glacéau Vitaminwater, Powerade, Minute Maid, Simply ja Georgia. Kansainvälisesti The Coca-Cola Company on johtava yhtiö hiilihapollisten juomien, mehujen ja mehujuomien sekä valmiiden tee- ja kahvijuomien kategorioissa.