Kiertotalous muuttui abstraktista käsitteestä todeksi, kun Aalto-yliopiston kokeellisen muotoilun kurssin opiskelijat saivat työstettäväkseen 2 000 punaista käytöstä poistettua pullokoria. Kurssin opiskelijat murskasivat korit, sulattivat ne ja hioivat sekä työstivät materiaalia lukemattomilla eri tavoilla. Kurssin lopputyöt ovat esillä Helsinki Design Weekin aikana 11-17.9. Bassoradion pop-up -tilassa.

Kurssin aikana opiskelijat perehtyivät muovimateriaalin uusiokäyttöön kokeilemalla ja innovoimalla. Pullokorien punaisesta PE-HD -muovimateriaalista syntyi hämmästyttävää taidetta sekä myös käyttöesineiden prototyyppejä, jotka loistavat punaisen eri sävyissä. Seitsemän viikkoa kestäneellä kurssilla opiskelijat saivat vapauden työstää pullokorien muovimurskaa valitsemillaan tekniikoilla ja välineillä. Yhdestä muovikorista syntyi noin 2,6 kiloa murskaa.

– Kursseillamme on tehty aikaisemminkin yhteistyötä yritysten kanssa mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun saimme täysin vapaat kädet materiaalin työstämiseen. Vapaus oli avaintekijä, joka vaikutti kurssin onnistumiseen, ja se näkyy selkeästi lopputöissä, kurssin opettaja Anna van der Lei kertoo.

Osa opiskelijoista työsti sulatetusta murskasta seitinohutta levyä tai jopa pehmeää kangasta muistuttavaa materiaalia. Kurssin lopputöiden joukossa on esimerkiksi lampunvarjostin, terassisuoja, hedelmäkori, tuolinpäällinen, paita, jossa osa kankaasta on korvattu sulatetulla ja uudelleenmuotoillulla muovilla sekä kokonaan muovista tehty paita ja shortsit. Muutama opiskelija sai inspiraation materiaalin työstämisestä syntyvästä äänimaailmasta ja tuotti kurssin lopputyönä ääni- sekä videoinstallaation.

Suunnittelijoilla tärkeä rooli kiertotaloudessa

– Muovin kierrätys ja uudelleenkäyttö on vastuullisin tapa ehkäistä muovijätteen syntymistä. Coca-Colan tavoitteena on edistää kiertotaloutta, jossa materiaali kiertää niin kauan kuin mahdollista. Juomapulloissa käytetty PET-muovi on maailman kierrätetyin muovimateriaali ja sitä uusiokäytetään materiaalina niin pulloissa kuin muissa muovituotteissa. Näyttelyn upeat työt osoittavat, että innovatiivinen suunnittelu on avaintekijä kiertotalouteen perustuvassa yhteiskunnassa. Suunnittelijoilla on valtaa ja osaamista muuttaa roskana nähty käytetty materiaali haluttaviksi hyödykkeiksi, Suomen Coca-Colan viestintäpäällikkö Théa Natri toteaa.

Vapaaehtoiselle kurssille osallistui 16 opiskelijaa, jotka edustavat 13 kansallisuutta. Kurssilla oli opiskelijoita Norjasta, Venäjältä, Libanonista, Meksikosta, Portugalista, Yhdysvalloista, Iranista, Kolumbiasta, Japanista, Tanskasta, Etelä-Koreasta, Taiwanista ja Suomesta.

Kurssin opiskelijat ovat kaikki Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Muotoilun laitokselta, mutta edustavat kolmea eri maisteriohjelmaa. He suorittavat maisterintutkinnon tulevien kahden vuoden aikana, ja valmistumisensa jälkeen he tulevat työskentelemään taiteilijoina, muotoilijoina, suunnittelijoina ja yrittäjinä.

– Kierrätysmuovituotteita on tehty aiemminkin mutta koskaan aikaisemmin ei samaan aikaan ole käsitelty 2 000 muovikoria uusien esineiden materiaalina. Punaisilla pullokoreilla on kiehtova elinkaari: ne on vuosikymmeniä sitten valmistettu Suomea varten ja poistettu viime syksynä käytöstä. Tämä projekti oli ainutlaatuinen, sillä se oli mahdollista toteuttaa vain juuri nyt, toteaa Tiina Aarras, joka toimi kurssilla toisena opettajista.

Pullokori taipuu myös kirjankansiin

Helsinki Design Weekin näyttelyn lisäksi kurssin oppimiselämyksistä on myös koottu open source -periaatteella tuotettu sähköinen ”reseptikirja” sekä rajoitettu erä painettuja kirjoja, joiden kannet tehdään pullokorien muovimateriaalista.

Punaiset pullokorit ovat kadonneet markkinoilta, sillä Sinebrychoff lopetti korkeakaulaisten Coca-Cola -pullojen valmistamisen sen jälkeen, kun uusi lasipullolinja valmistui. Uusien, pienempien klassikkopullojen tultua markkinoille isommille pulloille tarkoitetut korit kävivät tarpeettomiksi ja päätyivät kierrätettäväksi materiaalina.