Olet saattanut joskus ihailla kahviloissa tai ravintoloissa olevia ryhdikkäitä ja kauniisti muotoiltuja muovituoleja. Tuolia katsoessa ja sillä istuessa ei heti tulisi mieleen, että sen materiaalina on käytetty 111 Coca-Cola-pulloa. Tuoli onkin hyvä esimerkki siitä, miten muovipullot eivät ole roskaa vaan arvokasta materiaalia kauniille ja kestäville käyttöesineille. Laadukkaiden huonekalujen materiaalin ei tarvitse aina olla uutta. Kierrätetyistä Coca-Cola-pulloista voi tehdä laadukkaita design-esineitä, jotka näyttävät ja tuntuvat hyvältä.

Tuolin syntyhistorian takana on kaksi Amerikassa tunnettua yritystä. Coca-Colan partnerina muovin uusiokäyttöä edistävässä projektissa on yritys nimeltä Emeco, jonka amerikkalaisista elokuvistakin tuttu klassinen Navy® Chair suunniteltiin vuonna 1944 Yhdysvaltain armeijan käyttöön. Tuolloin materiaalina oli alumiini. Tuolin muovinen versio kulkee nimellä 111 Navy Chair™ ja se on esikuvansa tavoin muotokieleltään selkeän yksinkertainen. Tuolin valmistukseen on käytetty vähintään 111 kierrätettyä muovipulloa.  60 % tuolin materiaalista on peräisin kierrätetyistä muovipulloista. Värivaihtoehtoja on kaikkiaan kuusi: punainen, valkoinen, vihreä, oranssi, tumman- ja vaaleanharmaa. Tuoleja voi ostaa myös Suomessa.  Lue alta tuolien koko syntytarina. 

Alumiininen 1006 Navy Chair –tuoli saa uuden ilmeen 111 Navy Chair –tuolissa, jonka valmistukseen on käytetty 111 kierrätettyä muovipulloa.

Yritys nimeltä Electrical Machine and Equipment Company, lyhyesti Emeco toimii Pennsylvian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Nopeasti ajatellen yritys ei kuulosta Coca-Colan luontevalta yhteistyökumppanilta. Vielä kummallisemmalta kuulostaa yritysten yhteisprojekti, 1940-luvun tyylinen muovituoli. Koko tarina sai alkunsa siitä, kun Coca-Cola etsi yhteistyökumppaneita kehittämään muovipulloista saatavalle materiaalle uusia käyttökohteita.Ajatuksena oli osoittaa, että tästä materiaalista on mahdollista valmistaa jotain korkealaatuista ja kestävää. Toisin sanoen tuotteita, joita ihmiset haluavat.

_Article-3.4.2_v3_310x270.png
Gregg Buchbinder, Emeco-yhtiön pääjohtaja on yhtiön intohimoisen kestävän kehityksen ajattelun takana.

Emeco on vuonna 1944 perustettu yritys. Se toimitti Yhdysvaltain merivoimille kevyitä ja kestäviä tuoleja. Tuolit tehtiin alumiinista. Tämän metallin sulattaminen ja käsittely oli toisen maailmansodan aikaista erityisosaamista. Sodan jälkeen armeija ja valtion virastot jatkoivat näiden 1006-nimellä tunnettujen tuolien tilaamista. Ajan myötä tuolien tilausmäärät kuitenkin pienenivät.

1990-luvulla Emeco alkoi saada pieniä tilauksia epätavallisilta asiakkailta. Tuoleja tilattiin mm. New Yorkissa toimivaan Paramount –hotelliin, jonka uudelleensisustuksesta vastasi arvostettu arkkitehti ja muotoilija Philippe Starck. Myös Giorgio Armani tilasi tuoleja Milanoon. Toisin sanoen, arkkitehdit ja muotisuunnittelijat olivat löytäneet tuolin ja pitivät sen ajattomuudesta sekä selkeästä muotoilusta, josta vuosien saatossa oli kasvanut muotoesikuva.

Emeco teki korkean profiilin yhteistyötä johtavien muotoilijoiden, sisustussuunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa. Philippe Starckin ohella Frank Gehry, Norman Foster, Jean Nouvel, Konstantin Grcic sekä BMW:n päämuotoilija Adrian van Hooydonk pitivät tuolista.

Kun Coca-Cola tapasi Emecon tiimin vuonna 2006, löytyi molempien yhtiöiden historiasta heti yhteinen ja yhdistävä tekijä – vaikka muuten yritykset olivat hyvin erilaisia. Emeco on kasvanut yritykseksi aikana, jolloin sota-ajan jätteen kierrättäminen syntyi isänmaallisista ajatuksista. Emecon tuoli kulkeutui kaikkialle maailmassa, missä Yhdysvalloilla oli henkilökuntaa. Myös Coca-Cola tunnettiin pulloistaan ja niiden uusiokäytöstä. Coca-Cola oli myös 1940 toiminut amerikkalaisjoukkojen tukena, kun yhtiön pääjohtaja Robert Woodruff vuonna 1941 lupasi toimittaa kaikille palveluksessa oleville amerikkalaisille Coca-Colaa 5 sentin hintaan. Näin luvattiin toimia riippumatta siitä, missä päin maailmaa joukot olivat tai siitä, mitä lupauksen lunastaminen maksaisi yhtiölle. Emecon johtajat näkivät heti, että noihin aikoihin Emecon tuolilla istuva sotilas mitä todennäköisimmin myös joi Coca-Colaa.

Uutta kestävää muotoilua PET-muovista

Coca-Colan ja Emecon partneruus tarkoitti Emecolle haastetta: PET-muovin uusiokäytöön liittyi erilaisia haasteita kuin alumiinin uusiokäyttöön. On kohtalaisen yksinkertaista valmistaa PET-muovista tekstiilejä kuten T-paitoja sekä mattoja. Sitä vastoin PET-muovin uusiokäyttö tuolissa edellyttää hyvää rakenteellista suunnittelua. Kemisteiltä veikin useita vuosia kehittää uusi materiaali, jota kutsutaan rPETiksi. Materiaalille ei haluttu samanlaista kiiltävää koostumusta kuin useimmissa kierrätysmuovista valmistetuissa esineissä on. Tavoitteena oli saada aikaiseksi jotain, joka näytti klassikolta jo syntyessään, ei päivän tredituotteelta.

Article_3_4_2_v2_310x270.png
Emecon Broom Barstool –jakkara on Philippe Starckin ja Emecon yhteisluomus. Sen valmistukseen on käytetty teollisuusjätettä - 75% polypropyleenijätettä ja 15% puukuituja puuteollisuudelta.

Lopulta vuonna 2010 tuoli saatiin valmiiksi: houkuttelevan näköinen versio alkuperäisestä Emeco-tuolista, mutta materiaalina käytettiin alumiinin sijasta nyt kierrätetty PET-muovia. Yhtiön linjana oli ollut nimetä kaikki design-esineensä numeronimillä. Koska uuden tuolin valmistukseen käytettiin 111 kierrätettyä Coca-Cola-pulloa, päädyttiin tuolille antamaan nimeksi 111 Navy Chair. Se esiteltiin suurelle yleisölle Minanon huonekalumessuilla. Sattumalta yksi messuilla esitellyistä tuoleista oli väriltään Coca-Colan punainen, mikä oli hauska yhteensattuma.

Suomessa Emeco-tuoleja voi tiedustella Sologrey Oy:n kautta.