Juomissa sokeri on korvattavissa kevytmakeuttajilla. Sokerin korvaaminen ei vaikuta juomien rakenteeseen tai makuun yhtä paljon kuin muissa elintarvikkeissa.

Useimmat kevytmakeuttajat ovat monta sataa kertaa makeampia kuin perinteinen pöytäsokeri. Tämä tarkoittaa, että niitä tarvitaan juomien makeuttamiseen huomattavasti vähemmän kuin sokeria. Siksi juomissa ei ole myöskään ylimääräisiä kaloreita. Kevytmakeutetut juomat ja muut elintarvikkeet ovat hyvä vaihtoehtoja kontrolloida kalorien saantiaan, jos sellaisella kervaa sokerimakeutetun elintarvikkeen. 

Kevytmakeuttajat siis tuovat juomiin makeutta, mutta eivät lainkaan tai erittäin vähän kaloreita. Kevytmakeuttajia on useita erilaisia kuten mm. aspartaami, asesulfaami-K, sakkariini, sukraloosi ja steviol glykosidit.

Aspartaami on 180-200 pöytäsokeria makeampi kevytmakeuttaja. Aspartaami on yleisimmin käytetty kevytmakeuttaja ja käytämme sitä kansainvälisesti yli 800 erilaisessa juomassa. Kaikki juomat on kehitetty ja valmistetaan tinkimättä juomien turvallisuudesta tai laadusta.

Aspartaami on yksi parhaiten tutkituista elintarvikkeiden ainesosista. Yli 200 tieteellistä tutkimusta varmistaa aspartaamin turvallisuuden. Yli 100 maan elintarviketurvallisuusviranomaiset ovat hyväksyneet aspartaamin käytettäväksi elintarvikkeissa. Aspartaamia käytetään yli 6000 elintarvikkeessa ja juomassa ja sen elintarvikekäytöstä on yli 30 vuoden tieto ja kokemus.

Sadat tutkimukset vahvistaneet turvallisuuden

Jotkut kuluttajat ovat epäluuloisia kevytmakeuttajia kohtaan, vaikka kevytmakeuttajat on todettu lukuisten tieteellisten tutkimusten avulla turvallisiksi käyttää. Joitakin meistä mietityttää, miten kevytmakeutetut tuotteet sopivat ruokavalioon ja miten niitä voi nauttia.

Yhtiömme kaikkein tärkein sitoumus liittyy juomiemme turvallisuuteen. Yhtiönä tarjoamme kuluttajille vain varmasti turvallisia ja korkealaatuisia juomia. Kaikki juomamme ja niissä käytetyt ainesosat ovat tutkitusti turvallisia.

Elintarviketeollisuus on tarkasti säädelty teollisuudenala. Siksi myös kevytmakeuttajien turvallisuus on vahvistettu lukuisilla tieteellisillä ja viranomaisten hyväksymillä tutkimuksilla. Lukuisat elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaavat virastot ovat tarkistaneet aspartaamista tehdyt tutkimukset ja todenneet ainesosan turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Joulukuussa 2013 Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) tiedeasiantuntijat kävivät jälleen kerran läpi kaiken aspartaamia koskevan tutkimusnäytön ja arvioivat niistä saatuja tuloksia sekä aspartaamin että sen hajoamistuotteiden osalta. EFSA:n asiantuntijat totesivat katselmuksensa päätteeksi, ettei aspartaamista ole kuluttajille haittaa. Saman tuloksen EFSA antoi jo aiemmissa katselmuksissaan vuosina 2006, 2009, 2010 ja 2011.

Kansainvälisen makeutusainejärjestö ISA:n (International Sweeteners Association) sivuilta löydät lisää tietoa makeutusaineista. ISA on järjestö, joka on erikoistunut jakamaan tuoreinta tieteellistä tutkimustietoa kevytmakeuttajista sekä ravitsemustutkimuksista saatua tietoa niiden hyödyistä ruokavaliossamme. ISA on Euroopan Komission, kansallisten ja kansainvälisten viranomaistahojen sekä Maailman terveysjärjestö WHO:n tunnustama asiantuntijaorganisaatio. Sillä on ei-valtiollisen tarkkailijan asema kansainvälisiä elintarvikestandardeja laativassa Codex Alimentarius –komissiossa.

ISA:n sivut englanniksi löytyvät täältä http://www.sweeteners.org/en/ ja ruotsiksi täältä http://www.omsotningsmedel.se.