Näin luet pakkausmerkintöjämme

Juomiemme pakkausmerkinnöissä on runsaasti hyödyllistä tietoa. Tää lyhyt opas auttaa sinua löytämään sinulle hyödyllistä tietoa juomapullojemme etiketeistä. Pakkausmerkintöjen avulla löydät juoman, joka sopii parhaiten makuusi ja tarpeisiisi.

Kaikkien juomien kalori- ja sokeripitoisuus selkeästi nähtävissä

Kaikissa Sinebrychoffin myymissä Coca-Cola-yhtiön juomapakkauksissa on lakisääteisten ravintosisältömerkintöjen lisäksi vapaaehtoisesti annettavaa tietoa. Kuvakkeina ja prosenttilukuina annetut tiedot auttavat ymmärtämään juomien sisältämän energia- ja sokerimäärän suhteessa omaan tarpeeseen.

Kaikkien pakkausten etupuolella on energiakuvake. Se kertoo yhdellä silmäyksellä, kuinka paljon 250ml lasillinen sisältää kaloreita sekä prosentteina, miten paljon tämä määrä on keskivertoaikuisen päivittäisestä energiamäärästä.

Kaikkien juomien takaetiketistä löytyy vapaaehtoinen taulukko, mikä antaa vastaavan tiedon sokerin määrästä 250ml lasillisessa sekä prosentteina, miten paljon tämä määrä on keskivertoaikuisen päivittäisestä sokerimäärästä.

Kun luet elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä huolella, on myös tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion ylläpitäminen helpompaa. EU:n asetuksessa elintarviketietojen antamisesta kuluttajille on annettu tarkat vaatimukset pakkausmerkinnöistä ja siitä, mitä tietoja elintarvikkeiden ja juomien pakkausmerkinnöissä täytyy olla. Lisäksi asetus määrää, miten nämä tiedot täytyy esittää.

Mitä tietoja pakkausmerkinnöissä täytyy olla?

 • Elintarvikkeen nimi
  • Esimerkiksi hiilihapollinen virvoitusjuoma 
 • Ainesosaluettelo: 
  • Ainekset: Hiilihapotettu vesi, sokeri... 
 • Allergeenit (soveltuvin osin) 
 • Nettomäärä
  • esim. 500 ml
 • Parasta ennen -päiväys tai säilyvyys
  • Parasta ennen: 
 • Säilytys-/käyttöolosuhteet
  • Esimerkiksi säilytettävä viileässä ja kuivassa
 • Yrityksen nimi ja osoite
  • Esimerkiksi Sinebrychoff, osoite
 • Ravintosisältötiedot
  • Ravintosisälötaulukko per 100g tai 100ml miniminä

Uuden elintarviketietoasetuksen myötä monet tutut termit muuttuivat.

GDA eli viitteellinen päiväsaanti on jatkossa RI eli aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo. Yhdessä annoksessa elintarviketta olevien ravintoaineiden osuus aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvosta eli RI:stä annosta kohden on jatkossa annettu useimpien pakkausten ravintosisältötaulukossa. Lisäksi isompien pakkaustemme etuetiketissä on viisi RI-kuvaketta. Pienempien pakkaustemme edessä käytetään yksittäistä energiakuvaketta.

Vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävästä juomasta ilmoitetaan niiden osuus vuorokautisen saannin vertailuarvosta prosentteina. Tämä tunnettiin aiemmin nimellä päivittäinen saantisuositus.

Näin luet etiketeissämme olevia tietoja:

1. Ainesosaluettelo
Elintarvikkeen nimi on ainesosaluettelon alussa. Jos juoma on makeutettu kalorittomilla tai vähäkalorisilla makeutusaineilla, tulee välittömästi elintarvikkeen nimen jäljessä lukea "Sisältää makeutusaineita".. Makeutusaineet ilmoitetaan ainesosaluettelossa. Luettelosta ilmenee, mitä ainesosia elintarvike sisältää. Ainesosat ilmoitetaan suurimmasta pienimpään alkaen siitä, jota elintarvikkeessa on painossa eniten, edeten siihen, jota on vähiten. Mahdolliset allergeenit lihavoidaan ainesosaluettelossa.

2. Ravintosisältötaulukko
Kalorien, hiilihydraattien ja sokerien, rasvan, tyydyttyneen rasvan ja suolan määrä ilmoitetaan pakkausmerkinnöissä 100 millilitraa ja yhtä juoma-annosta kohden. Energia per 100ml ilmoitetaan kilojouleina (kJ) ja kilokaloreina (kcal).
Useimmissa pakkauksissamme ilmoitamme vapaaehtoisesti samat ainesosat myös prosenttiosuutena kunkin ravintoaineen saannin vertailuarvosta. RI eli aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo korvaa termin GDA eli viitteellinen päiväsaanti. Mitä suurempi prosenttiosuus on, sitä enemmän kaloreita tai ravintoaineita tuote sisältää päivittäisen saannin vertailuarvosta.

3. Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo
Saannin vertailuarvo ei ole pakollinen pakkausmerkinnöissä. Uskomme kuitenkin, että siitä voi olla hyötyä tuotteiden ravintosisältöjen arvioinnissa. Saannin vertailuarvo kertoo, kuinka monta prosenttia ravintoaineiden (esimerkiksi hiilihydraattien, sokerien ja rasvan) päivittäisestä saannista saa yhdestä juoma-annoksesta.
Saannin vertailuarvo on laskettu 8400 kJ:n / 2 000 kcal:n päivittäisen ruokavalion perusteella. Tämä vastaa kohtuullisesti liikkuvan naisen keskimääräistä energiantarvetta. Saannin vertailuarvo on viitteellinen arvo. Jos energiantarpeesi on vähemmän tai enemmän kuin 2 000 kaloria, arvoa tulee tarkistaa samassa suhteessa.

4. GDA-kuvakkeita kutsutaan jatkoksi RI-kuvakkeiksi. Reference Intake eli RI-kuvake tarkoittaa suomeksi 'Aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvoa'.

Vertailuarvo ilmoitetaan prosentteina ja perustuu 2000 kilokalorin päivittäiseen ruokavalioon. Prosenttiosuudet löytyvät jokaisen juomapakkauksen takana olevasta taulukosta. Lisäksi 1,5 litran pakkauksissamme kaikki viisi RI-kuvaketta ovat jatkossa pakkauksen edessä. 0,5 litran tai sitä pienemmissä pakkauksissa edestä löytyy juoman energiasisällöstä kertova kuvake.

Yhdessä 250 ml:n annoksessa on 105 kaloria, mikä vastaa viittä prosenttia aikuisen keskivertokäyttäjän kaloriensaannin vertailuarvosta. 0,5 litran pullossa on kaksi 250 ml:n annosta, ja 1,5 litran pullossa annoksia on kuusi.

5. Kun ravintoaineen määrä on vähäinen eli lähellä nollaa, pakkausmerkinnöissä voidaan käyttää esimerkiksi ilmaisua "sisältää vähäisiä määriä...".

Suola on korvannut natriumin ravintosisältötaulukoissa. Tuotteen suolan määrä lasketaan seuraavasti: suola = 2,5 x natriumin määrä. Juomiimme sisältyvää suolaa ei lisätä suolana, vaan se on peräisin natriumia sisältävistä ainesosista, kuten natriumsitraatista, jota käytetään happamuudensäätöaineena joissakin juomissamme.

6. Yhteystiedot

Kuluttajapalvelu voi auttaa, jos tuotteessa on jotain vikaa tai jos sinulla on kysyttävää siitä. Voit myös lähettää sähköpostia: kuluttajapalvelu@sff.fi.