Rugbyn MM-kisatunnelmia suomalaissilmin

Syys-lokakuussa maailman parhaimmat, isokokoiset ja nopeat rygbyn pelaajat valtaavat Rugbyn MM-kisojen eli Rugby World Cup 2015 –kisojen pelikentät. Jälleen kerran Coca-Cola on mukana tukemassa tätä niin fanien ja pelaajien rakastamaa tapahtumaa - ja on mukana myös janonsammuttajana, onhan yhtiö kisojen virallinen vesi-, urheilujuoma- ja virvoitusjuomakumppani. Coca-Cola on ollut mukana jo vuodesta 1995 ja lajin suosio on kasvanut koko tämän ajan.

Rugby World Cup 2015 pelataan 13 kentällä Englannissa ja Walesissa. Glacéau Smartwater ja Powerade huolehtivat 20 joukkueen juomatarpeista heidän rynnistäessä kohti mestaruutta samalla, kun tupaten täysien stadionien yleisö kannustaa heitä. Yhdellä näistä stadioneista, Lontoon Stratfordissa sijaitsevalla olympiastadionilla on myös Tuuli Turunen.  Hän on Suomen Coca-Colan vieraana seuraamassa elämänsä ensimmäistä rygbyottelua.

Tuuli odottelee elämänsä ensimmäisen rygby-ottelun alkua Lontoon Stratfordissa sijaitsevalla olympiastadionilla.

 “Onhan tämä aivan mahtava tilaisuus tutustua minulle aiemmin tuntemattomaan lajiin. Itse en olisi ihan ensimmäisenä hankkinut lippuja tänne, vaikka kisat ovat lähes kotinurkilla, sentään Euroopassa. Tunnelma on aivan uskomaton ja yleisö on fiiliksissä jo ennen pelin alkua,” Tuuli pohtii ensivaikutelmaa vihreiden irlantilaislippujen liehuessa juuri ennen Irlanti-Italia –ottelun käynnistymistä.

Vetovoimainen laji

Rugby World Cup on maailman kolmanneksi suurin urheilutapahtuma heti kesäolympiakisojen ja jalkapallon maailmanmestaruukisojen FIFA World Cupin jälkeen. Samalla kun laji on vielä kovin pieni Suomessa, osallistuu yli kolme miljoonaa rugby-fania MM-kisoihin. Englannissa ja Walesissa käynnissä olevat  kisat ovat huomattavasti suuremmat kuin Uudessa-Seelannissa kolme vuotta sitten järjestetty turnaus. Ja näiden kisojen myötä laji palaa juurilleen – onhan rugby syntynyt Englannissa.

Tuuli on valmistautunut ensimmäisen rugby-ottelunsa katsomiseen perehtymällä pelin sääntöihin.

“Ensikertalaiselle tämä on yllättävän mielenkiintoinen ja viihdyttävä peli, vaikkei tuntisi sääntöjä edes kovinkaan tarkasti. Kentällä tapahtuu paljon ja yleisön reaktioista on helppo päätellä, miten peli etenee. Kontaktitilanteita ja taklauksia on paljon, samoin kasamaisia miesrykelmiä. Kaksi 40 minuutin erää hujahti nopeasti,“ sanoo Tuuli ja arvelee vastaisuudessakin katsovansa rugbyä mielellään, mikäli siihen tarjoutuu mahdollisuus.

Irlannin rygbymaajoukkueen kannattajia Irlanti-Italia –ottelussa lokakuun alussa.

Rugby on ennen kaikkea tiimipeli

Rugbyottelussa tavoitteena on, että joukkueet pyrkivät palloa kantaen, syötellen, potkien ja maaleja tehden saamaan mahdollisimman paljon pisteitä. Joukkueessa on 15 pelaajaa. Etukentän pelaajat ovat yleensä suurikokoisempia ja fyysisempiä. Takakentän pelaajat ovat puolestaan nopeampia.

Rygby muistuttaa amerikkalaista jalkapalloa ilman pelisuojia. Peli vaatii taitoa ja fysiikkaa. Pelin kauneus on kuitenkin se, että lähes kaiken mallisille ja kokoisille pelaajille löytyy sopiva paikka joukkueessa. Rugby onkin ennen kaikkea tiimipeli. Menestyäkseen joukkue tarvitsee jokaista pelaajaa ja heidän parasta panostaan.

Laji ja fanit kasvussa

Rugby World Cup tuo pelikentille planeetan parhaimmat rugby-joukkueet, jotka kisaavat oikeudesta kerskailla mestaruudella. Uuden-Seelannin joukkue “All Blacks” on kisoissa puolustamassa vuonna 2011 kotimaaperällään järjestetyissä kisoissa voittamaansa mestaruutta.

Kansainvälisesti tunnettu rugby-ikoni Brian O’Driscoll kuvailee Uuden-Seelannin joukkueen pelin olevan miellyttävää ja helppoa katsottavaa jopa niille, jotka eivät tunne rugbya pelinä.”Heidän tavassaan taklata, hyökätä ja puolustaa ei ole mitään heikkouksia. Heidän pelissä on jotain vetovoimaista ja he ovat yksinkertaisesti lyömättömiä.”

Muita kisojen mestarikandidaatteja ovat kisojen isäntämaa Englanti, Etelä-Afrikka ja Australia.

Lajin suosio kasvaa kansainvälisesti ja MM-kisojen uskotaan kerta kerran jälkeen lisäävän mielenkiintoa rugbya kohtaan. Myös Suomessa nuorten rugby on kasvussa, joskin harrastajamäärät ovat vielä aika pieniä. Laji mielletään miehiseksi, mutta Suomessa on myös aktiivisia naisharrastajia. Lisää lajista ja sen harrastamisesta voi lukea Suomen Rugbyliiton sivuilta.