Uusin kevytmakeuttaja on steviol glykosidit, jota usein puhekielessä kutsutaan tuttavallisesti “steviaksi” tai “steviauutteeksi”. Kansankielinen nimitys johtuu siitä, että tämä makeuttaja on peräisin Etelä-Amerikassa kasvavasta Stevia-kasvista. Viralliselta nimeltään makeuttaja on kuitenkin steviol glykosidit, stevian ollessa kasvin nimi.

Stevia-kasvia on käytetty juomien ja ruokien makeuttamiseen Etelä-Amerikassa jo satojen vuosien ajan. Euroopan Komissio hyväksyi vuonna 2011 steviauuteen eli steviol glykosidit käytettäväksi elintarvikkeiden makeuttamiseen EU:n alueella. Tämä päätös perustui steviol glykosidien turvallisuustutkimuksiin yli 25 vuoden ajalta. Tutkimusaineisto osoitti steviol glykosidit turvallisiksi käyttää ruuissa ja juomissa.

Steviol glykosideja käytetään laajasti erilaisissa elintarvikkeissa. Kyseessä on pidetty ja suosittu makeuttaja ja yksi keino tasapainottaa ruokavaliota. Steviauute on 200 kertaa makeampaa kuin perinteinen sokeri ja sen avulla voimme korvata sokeria juomissamme.

Stevia-kasvi ja steviol glykosidit lyhyesti:

  • Stevia-kasvi kuuluu krysanteemikasvien ryhmään
  • On satoja erilaisia stevia-kasveja. Kasvi nimeltä Stevia Rebaudiana sisältää luonnollisia ainesosia, jotka saavat lehden maistumaan makealta.
  • Teen hauduttamista muistuttavassa prosessissa kuivattuja stevian lehtiä liotetaan vedessä. Haudutus vapauttaa lehden parhaimmalta maistuvan osan, joka tunnetaan nimellä rebaudioside A. Sen jälkeen kyseinen ainesosa eristetään ja puhdistetaan erilaisissa vettä sisältävissä prosesseissa. Myöhemmin vesi poistetaan valmisteesta, jotta saadaan makeutusainetta.
  • Lopputuloksena syntynyt makeuttaja on nollakalorinen. Se on hyvä makeutusvaihtoehto, kun halutaan pienentää joidenkin elintarvikkeiden sokeri- ja kalorimäärää.
  • Steviol glykosidit ovat 200 kertaa makeampia kuin perinteinen sokeri. Niinpä niitä tarvitaan juomien makeuttamiseen huomattavasti vähemmän kuin sokeria.