Yksi terveellisen ruokavalion avainsanoja on tasapaino. Se tarkoittaa erilaisten elintarvikkeiden nauttimista kohtuudella. Tämä koskee myös sokeria sisältäviä ruokia ja juomia. Nämä elintarvikkeet voivat kuulua osaksi tasapainoista ruokavaliota, kunhan niitä ei nauti liikaa.

Riittävä nesteiden saanti on elintärkeää terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Nestehukka on seurausta siitä, ettei ruokavalioon kuulu riittävästi nestemäisiä elintarvikkeita. Meidän tulisikin keskimäärin nauttia vähintään kaksi litraa nesteitä päivässä.

Kaikissa juomissa on nestettä. Kuten mitä tahansa ruokaa, myös juomia on syytä nauttia ylittämättä päivittäistä kaloritarvettaan. Tämä tarkoittaa sitä, että painonhallinta edellyttää ruokavalion ja liikunnan tasapainottamista. On hyvä huolehtia siitä, ettei nauti enempää kaloreita kuin mitä kuluttaa. Tätä asiantuntijat kutsuvat energia(kalori)tasapainoksi.

Hyvä tietää nauttimiensa ruokien kalorit

Tasapainoinen elämäntapa alkaa siitä, että ymmärtää eri ruuista ja juomista nauttimiensa kalorien määrän. Tämän perusteella on mahdollista tehdä tietoon perustuvia päätöksiä siitä, mikä elintarvike sopii osaksi omaa ruokavaliota ja elämäntapaa.

Elimistömme tarvitsee energiaa toimiakseen. Elintarvikkeen energiamäärä riippuu sen sisältämien hiilihydraattien (kuten sokerit), rasvan, proteiinin ja alkoholin määrästä. Tämä määrä ilmoitetaan kilojouleina (kJ) tai kilokaloreina (kcal). Eri ravintoaineet ja alkoholi sisältävät eri määrän energiaa yhtä grammaa kohden. 1 gramma rasvaa= 9 kcal, 1 gramma alkoholia = 7 kcal, 1 gramma hiilihydraatteja (myös sokerit)= 4kcal ja 1 gramma proteiinia = 4 kcal. Kunkin henkilön oikea energiatasapaino riippuu useista tekijöistä, kuten sukupuolesta, iästä, pituudesta ja aktiivisuustasosta.

Energiatasapainon saavuttamisen näkökulmasta on olennaisen tärkeää, että tiedämme nauttimamme ruuan sisältämän kalorimäärän ja ymmärrämme fyysisen aktiivisuuden merkityksen niin terveydelle kuin painonhallinnalle. Yrityksenä haluamme auttaa ihmisiä tekemään tietoon perustuvia valintoja myös juomiemme osalta. Siksi kerromme selkeästi juomien kalorimäärän kuten myös muun ravintosisällön juomapakkauksissa. Pakkauksissa oleva RI-luku eli ”aikuisen keskivertokäyttäjän saannin vertailuarvo (8400 kJ/2000 kcal)” kertoo, kuinka suuren osan päivittäisestä ravintoainetarpeesta täyttyy nautittaessa kulloistakin elintarviketta. Vertailuarvo on laskettu keskimääräisesti liikkuvan aikuisen ravintoainetarpeen mukaan (2000 kcal).

Kuluttajat, joilla on tarve tasapainottaa tai vähentää nautimiensa kalorien määrää, voivat valita kaloripitoisen juoman sijasta jonkun kalorittomista tai vähäkalorisista juomistamme tai vesistä.