24 maata, 51 peliä, 31 kisapäivää, ja 10 areenaa ympäri Ranskan: UEFA EURO 2016™ on valmis ottamaan vastaan kaikki 2,5 miljoonaa jalkapallofania ympäri maailman. Kisojen kantavana teemana on kestävä kehitys. Ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin on kiinnitetty erityistä tarkkuutta kisapaikkojen rakennuksessa ja kunnostuksessa.

Kisojen finaaliottelu pelataan 10. heinäkuuta State de France –stadionilla Pariisissa.

Ranska on jo vuosia valmistautunut jalkapallon EM-kisoihin. Olemassa olevien kisa-areenoiden kunto tarkistettiin jo hyvissä ajoin, minkä seurauksena Ranska päätti remontoida ne vastaamaan kisojen korkeita ympäristöstandardeja. Bordeauxiin, Lilleen, Lyoniin ja Nizzaan rakennettiin uudet modernit jalkapalloareenat. Lens, Marseille, Pariisi ja Saint-Etienne taas kunnostivat olemassa olevat areenat kisakuntoon.

Supercross Paris-Bercy 2014 au Stade Pierre-Mauroy

Lillen uusi nykyaikainen stadion.

Ekologiset kisapaikat takaavat vastuullisen kilpailun

Kaikkiin kymmeneen kisa-areenaan rakennettiin automatisoidut energiansäästöohjelmat. Joukon pienimmässä areenassa Tolousessa on 36 000 katsomopaikkaa, kun taas eniten väkeä vetää Pariisin 80 000-paikkainen Stade de France. Kuudelta areenalta löytyy nyt aurinkopaneelit ja Marseillesin areenalta jopa tuuliturbiinit. Tämä vuonna 1937 rakennettu jalkapalloareena onkin nyt saanut kasvojenkohotuksen modernin teknologian ansiosta.

Marseillesin vuonna 1937 rakennettu kisa-areena on täysin uudistettu.

Ranskan Rivieralla sijaitsee Nizzan uusi ja uniikki areena, Allianz Riviera. Rakennus on siitä merkittävä, että sen katsomon ylle levittyy puusta rakennettu katos, joka vähentää huomattavasti areenan hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi katosta peittää 7000 neliömetriä aurinkopaneeleita, jotka tuottavat lähes kaiken areenan tarvitseman energian.

Kisojen ylpeys on myöskin Nizzan kisapaikan täysin luonnollinen nurmikenttä. Myöskin areenan ilmastointi tapahtuu tarkkaan suunnitellun tuuletusjärjestelmän avulla ­– ilman sähköä! Kisakaupungit ovat pitäneet huolta, että julkinen liikenne kisapaikoille toimii jouhevasti. Vapaaehtoiset opastavat faneja julkisen liikenteen käytössä ja pitävät huolta, että kaikki pääsevät helposti ja ympäristöystävällisesti kisapaikoilta pois.

Nizzan Allianz Riviera -areena hyödyntää aurinkopaneeleita.

Kierrätys kunniaan!

Jätteenkäsittely kisapaikoilla on yksi järjestäjien tärkeimmistä tehtävistä. Euroopan jalkapalloliitto UEFA (The Union of European Football Associations) on sitoutunut minimoimaan UEFA EURO 2016 -kilpailun ympäristövaikutukset. Liitto noudattaa sitoumuksen toteuttamisessa kolmea periaatetta:  vähennä, uudelleenkäytä, kierrätä. Kisapaikoilla tulee olemaan lukuisia roskankerääjiä, jotka lajittelevat syntyvän jätteen. UEFAn tavoitetta tukevat myös uudelleenkäytettävät juomamukit.

Kymmenellä stadionilla tullaan kuukauden ajan näkemään tunteen paloa ja jalkapallon iloa. 10. heinäkuuta käytävä finaaliottelu huipentuu Pariisin Stade de France -areenalle.

Bordeaux’n stadion