50% kierrätettyä PET-muovia, 15% kasvipohjaista muovia ja 35% uutta öljypohjaista muovia - siinä puolen litran Coca-Cola-PET-muovipullon resepti.  Tämä resepti tekee pulloista erityisiä: niissä on sellaisia ainesosia, joita muissa juomapulloissa ei ole. Ja mikä hienointa, käytön jälkeen pullon voi edelleen kierrättää materiaalina uusiin pulloihin tai muihin muovituotteisiin.

Coca-Colaa on valmistettu Suomessa vuodesta 1958. Ensimmäiset pullot olivat lasipulloja, mutta tänään Sinebrychoff valmistaa Coca-Colaa myös tölkkeihin ja PET-kierrätysmuovipulloihin. Sen raaka-aineena on käytetty paitsi vanhoista pulloista saatua PET-muovia myös kasvipohjaista muovia. Lisäksi kaikki juomapakkaukset ovat huomattavasti kevyempiä kuin yli 60 vuotta sitten. Toisin sanoen, pakkausten valmistamiseen tarvitaan vähemmän luonnonvaroja kuin koskaan aiemmin.

PET-muovi sopii hiilihapollisille juomille

Muovilaatuja on useita erilaisia, mutta PET-muovi sopii erinomaisesti hiilihapollisten juomien pakkaukseksi. PET-muovin ansiosta juoman kuplat eivät karkaa säilytyksessä ja kuljetuksessa ja juoma säilyy hyvänä.

PET on myös kaikista muovilaaduista kierrätetyin ja uusiokäytetyin Euroopassa. Pakkausten uudelleenkäyttö on tärkeää ja siksi Coca-Cola on kehittänyt pakkauksiaan aina siten, ettei niiden kierrätettävyys kärsi. Coca-Colan muovisista juomapulloista 71 prosenttia kerätään ja kierrätetään Euroopassa. Suomessa muovisten juomapakkausten kierrätysprosentti 92 on huippuluokkaa maailmassa. PET-pullojen kerääminen ja kierrätys lisääntyy koko ajan Euroopassa (PET Recycling in Europe 2015 –raportti). Vertailukohtana muut muovit, joista noin 26% kiertää Euroopassa.

Juomapakkauskehityksen edelläkävijä

Coca-Cola oli ensimmäinen yhtiö, joka teetti juomapullojen elinkaarianalyysin ensimmäisen kerran jo 60-luvulla ja on siitä alkaen keventänyt omien pakkauksiensa ympäristöjalanjälkeä uuden teknologian ja innovaatioiden avulla.

Pakkauksien ensisijainen tehtävä on suojella elintarviketta säilytyksen ja kuljetuksen aikana ja pitää tuote turvallisena ja hyvänmakuisena. Kukaan meistä ei osta pelkkää pakkausta vaan myös sen sisällön. Vaikka pakkaus olisi peräti hyväksi ympäristölle, jää se hyllyyn ellei se täytä elintarvikkeiden suojelemiseksi asetettuja tavoitteita.

Pakkauksien ympäristöjalanjälkeä voidaan pienentää kolmella tavalla: 1) vähentämällä niissä käytetyn materiaalien määrää siten, ettei tuoteturvallisuus vaarannu 2) tehostamalla pakkauksien kierrätystä, lisäämällä kierrätetyn materiaalin käyttöä ja 3) edistämällä innovatiivisten teknologioiden kehitystä ja käyttöönottoa.

Vähemmän raaka-ainetta pakkauksiin

Coca-Cola pyrkii olemaan juomateollisuuden tehokkain materiaalien käyttäjä ja on työskennellyt vähentääkseen materiaalien käyttöä pakkauksissaan siten, ettei juomien laatu tai turvallisuus kuitenkaan vaarannu. Kehitystyön ansiosta pakkauksien paino on keventynyt 25%-50% pakkaustyypistä riippuen.

Pullojen muovimateriaalin kierrätys ja uudelleenkäyttö

Toimintamme perusperiaatteena on, että kaikki käyttämämme pullot ja tölkit ovat kierrätettäviä. Pulloissa käytettävä materiaali on parhaimmillaan, jos se ei päädy roskaksi vaan voidaan käyttää materiaalina uudestaan. Kaikkialla lainsäädäntö ei vielä mahdollista kierrätetyn materiaalin käyttöä elintarvikepakkauksissa, mutta mm. Suomessa se on mahdollista muovipulloissa.

Jo vuonna 1991 Coca-Cola Company oli ensimmäinen yhtiö, joka esitteli muovijuomapullon, jossa käytettiin kierrätettyä muoviraaka-ainetta. Kierrätetyn PET-muoviraaka-aineen saatavuuden varmistamiseksi Coca-Cola on investoinut  “pullosta pulloon” –kierrätyslaitoksiin mm. Sveitsissä, Meksikossa, Itävallassa ja Filippiineillä. Tänään Suomen Coca-Cola-pullossa käytetään 50% kierrätettyä muovia ja esimerkiksi Englannissa 25%. Juomapullojen lisäksi PET-muovia voidaan käyttää lukuisissa muissa tuotteissa ja yhtiö on tukenut ja käynnistänyt projekteja kuten mm- Ekocycle-projektin tällaisten tuotteiden kehittämiseksi.


 

Innovaatio uusitumattomien luonnonvarojen säästämiseksi

PlantBottle™ on esimerkki siitä, miten yhtiö pyrkii edistämään uusia keksintöjä pakkauksien ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi. PlantBottle™-pullo on maailman ensimmäinen kierrätettävä PET-muovipullo, jonka valmistuksessa käytetään öljypohjaisen raaka-aineen ohella kasvipohjaista muovia.

Suomenkin Coca-Colat pakataan Keravalla tällaisiin osittain kasvipohjaisesta muovista valmistettuihin PlantBottle-pulloihin, joissa on myös 50% kierrätettyä muovia.

Kasvipohjainen muovi vähentää riippuvuutta uusiutumattomista luonnonvaroista kuten öljystä. Ja mikä hienointa, PlantBottle™ on kehitetty materiaalina täysin kierrätettäväksi. PlantBottle –pullot ovat yhtä hyviä käytössä kuin tavalliset PET-pullot ja ovat muiden pullojen mukana Palpan panttijärjestelmässä. Niinpä niitä voidaan kierrättää materiaalina uusiin muovituotteisiin.