Onneksi olkoon, Coca-Cola! Tänä vuonna on 130 vuotta siitä, kun utelias apteekkari John Pemberton ensimmäisen kerran sekoitti kuuluisan juomaseoksensa. Coca-Colan historiaan kuuluu paljon käänteitä ja mielenkiintoisia hetkiä, jotka kiehtovat juoman ystäviä edelleen tänä päivänä.

Jos Coca-Colan kehittänyt apteekkari John Pemberton olisi täällä juhlistamassa merkkivuotta kanssamme, olisi Coca-Colan ystävillä varmasti paljon kysyttävää. Mikä Coca-Colan tuhansista tuotteista on hänen suosikkinsa? Onko hän ylpeä Coca-Colan menestyksestä? Ja ennen kaikkea: mikä on Coca-Colan salainen resepti?

Coca-Cola_resepti_sailytetaan_holvissa.jpg

Näin tuskin tulee käymään, mutta tässä on 13 faktaa Coca-Colasta, yksi jokaista kuplivaa vuosikymmentä kohti:

1. Coca-Cola-holvi:

Huippusalaista! Coca-Colan salainen resepti löytyy paksujen ovien ja tiukkojen turvatoimien takaa World of Coca-Cola -museosta Atlantasta. Reseptin sisältö on vain muutaman harvan valitun työntekijän tiedossa.

2. Legendaarinen logo:

Coca-Colan ikonisen logon on kynäillyt Frank M. Robinson, joka työskenteli Pembertonin kirjanpitäjänä. Punavalkoiset koukeroiset kirjaimet ovat pysyneet lähes muuttumattomina vuodesta 1886 saakka. Ajattomampaa designia saa etsiä!

Coca-Cola_Six_pack_Pakkaus.jpg

3. Six-pack:

Vuonna 1923 Coca-Colaa alettiin myydä kuuden pullon pakkauksissa. Tämä ”six-pack’iksi” nimetty innovaatio on edelleen yksi juomateollisuuden merkittävimmistä keksinnöistä.

4. Ei kaloreille:

Ensimmäinen kaloriton Coca-Cola-juoma, TaB, tuli markkinoille jo 1963!

5. Valinnanvaraa:

Jos maistaisi joka päivä erilaista Coca-Cola-tuotetta, menisi koko valikoiman kokeilemiseen yli kymmenen vuotta! Coca-Colalla on maailmanlaajuisesti yli 3800 erilaista juomaa, joista noin joka kolmas on kevyt tai kaloriton. Coca-Cola onkin maailman suurin alkoholittomien juomien valmistaja, jonka valikoimaan kuuluu erilaisia juomia mehuista vesiin ja kahvijuomiin.

6. Coca-Cola kaikkialla:

Coca-Colaa voi nauttia jokaisessa maailman kolkassa, paitsi Pohjois-Koreassa.

Coca-Cola_1950_Kansi-Time_lehti.jpg

7. Kansikuvamalli:

Coca-Cola oli 50-luvulla ensimmäinen tuote, joka pääsi kuuluisan Time-lehden kanteen.

8. Joulupukin isä:

Coca-Cola keksi joulupukin – ainakin melkein! Vuonna 1931 suomensukuinen taiteilija Haddon Sundblom sai tehtäväkseen suunnitella Coca-Colan mainoksiin uudenlaisen joulupukin. Sundblomin pensselistä syntyikin nykyaikainen punanuttuinen ja lempeäkasvoinen joulupukki, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.

9. Kuuluisa pikkusisko:

Maailmankuulu Fanta keksittiin Saksassa vuonna 1940. Vielä tänäkin päivänä Fanta on yksi maailman suosituimmista appelsiinivirvoitusjuomista.

10. Toisesta maailmasta:

Coca-Cola oli ensimmäinen virvoitusjuoma, jota nautittiin avaruudessa saakka. Vuonna 1985 astronautit saivat hörppiä Coca-Colaa avaruutta varten suunnitelluista tölkeistä avaruussukkula Challengerilla.

11. Valkokankaiden tähti:

Coca-Cola on tehnyt filmidebyyttinsä jo sata vuotta sitten. Ikoninen juoma vilahtaa milloin missäkin yhteydessä, ja on bongattavissa mm. sellaisistakin elokuvaklassikoista kuin E.T., King Kong ja Bridget Jones.

1955_Mary_Alexander_Coca-Cola_mainos.jpg

12. Edelläkävijä:

Coca-Cola-mainos teki amerikkalaisesta yliopisto-opiskelijasta Mary Alexanderista kuuluisan mainoskasvon vuonna 1955. Alexander oli ensimmäinen afroamerikkalainen nainen ikinä printtimainoksessa.

13. Hitintekijä:

Lukemattomat Coca-Colan mainoksista tutut kappaleet ovat päässeet hittilistoille saakka. Muutaman vuoden takainen K´naanin ”Wavin´Flag” ja tämän kesän hitti, Aviciin ”Taste The Feeling” ovat levittäneet tanssifiilistä ympäri maailman. Coca-Cola mainitaan myös monessa muussa suuressa hitissä – kuuntele vaikka Beatlesien ”Come Together!”.