Sinebrychoff kierrättää muovikorit materiaaliksi uusiin muovituotteisiin 

Vuosikymmeniä käytössä olleet Coca-Colan punaiset lasipullokorit ovat poistumassa käytöstä. Myyntipisteistä saattaa löytyä vielä joitakin kappaleita, jotka myöhemmin keväällä päätyvät murskattavaksi ja kierrätettäväksi materiaalina. Lisäksi Sinebrychoff ja Suomen Coca-Cola ovat lahjoittaneet 2 000 muovikoria Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kokeellisen muotoilun kurssille.

Lähellä on aika, jolloin klassisia, punaisia Coca-Cola–pullokoreja löytyy enää yksittäisistä paikoista koristeina ja sisustuselementteinä – kuten on käynyt Coca-Colan 50-luvulla käytössä olleille keltaisille puukoreille. Muista muovikoreista erottuvat punaiset lasipullokorit ovat katoamassa markkinoilta, sillä Sinebrychoff ei ole viime syyskuun jälkeen enää valmistanut Coca-Colaa korkeakaulaisiin lasipulloihin investoituaan uuteen lasipullolinjaan. Siten myös näille pulloille tarkoitetut korit ovat käyneet tarpeettomiksi.
 – Uusi täyttölinjamme mahdollistaa muissa Euroopan maissa suositun Coca-Colan klassikkopullon valmistuksen. Syyskuussa käyttöönotettu uusi pullo muistuttaa sitä lasipulloa, jossa Coca-Cola saapui Suomeen 1952 Helsingin kesäolympialaisiin. Nyt pullot pakataan muovikorien sijasta pahvisiin laatikkoihin, joten vanhat punaiset korit ovat siirtymässä historiaan. Ne eivät kuitenkaan päädy jätteeksi, vaan ne käytetään murskaamisen jälkeen materiaalina uusiin muovituotteisiin, kertoo Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström.
 – Muovi ei ole roskaa, vaan arvokasta materiaalia, joka voidaan ja tulee käyttää uudelleen, sanoo Suomen Coca-Colan viestintäpäällikkö Théa Natri. Kiertotaloudessa on tärkeää löytää ratkaisu siihen, miten roskaksi helposti luokiteltava materiaali muutetaan haluttaviksi ja arvostetuiksi tuotteiksi. Kierrätetyn materiaalin käyttö on tulevaisuutta ja siksi on erityisen hienoa, että Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat tutkivat ja miettivät pullokoreistamme saatavan muovimateriaalin mahdollisuuksia osana omaa opiskelijaprojektiaan. Tuloksia näemme myöhemmin tänä vuonna.

Majaileeko nurkissasi tulevaisuuden kuuma keräilyharvinaisuus?

Coca-Cola on jo pitkään tehnyt kansainvälistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa edistääkseen muovin uusiokäyttöä materiaalina. Näistä mm. artisti will.i.am:in ja Coca-Colan yhteishanke Ekocycle™ on koonnut jo lukuisia bränditaloja kuten mm. Ada + Nik, Goorin Bros, KEDS ja The People’s Movement (MOVMT) hyödyntämään kierrätettyä muovimateriaalia omissa tuotteissaan. Kun jo uusien tuotteiden suunnitteluvaiheessa mietitään kierrätetyn materiaalin käyttöä, syntyy kokonaan uudenlainen mahdollisuus kehittää jotain uutta. 
– 1950-luvulla käytössä ollut, keltainen, puinen Coca-Cola -pullokori on nykyään keräilijöiden himoitsema hittituote. Voi olla, että jonkin ajan kuluessa punaisesta, muovisesta pullokorista tulee samanlainen. Jos nurkissasi on tällainen kori, kannattaa miettiä haluatko päästä siitä eroon vai säilyttää sen. Koreja ei enää tehdä lisää, ja markkinoilla olevat viimeiset korit palautuvat vähitellen Sinebrychoffille ja siten edelleen kierrätettäviksi, Natri sanoo.

Muovikorien uusiokäyttö on yksi monista kierrätyshankkeista

  • Suomessa käytöstä poistuvat lasipullokorit ovat PE-HD –muovia. Yksi muovikori painaa noin kaksi kiloa ja sen mitat ovat 45cm x 31cm x 28cm.
  • Kaikki Coca-Cola -pullot ja -tölkit ovat kierrätettäviä eli ne voidaan käyttää materiaalina uudestaan. Suomen Coca-Cola-pullot on valmistettu osittain kierrätetystä PET-muovista.
  • Sinebrychoff pakkaa Coca-Colat 0,5 litran PlantBottle™-pulloihin, joiden valmistuksessa on kierrätetyn muovin lisäksi käytetty sekä kasvipohjaista että öljypohjaista muovia. Vuonna 2009 Tanskassa lanseerattu Coca-Colan PlantBottle™-pullo oli maailman ensimmäinen kierrätettävä PET-muovipullo, jonka valmistuksessa käytettiin osittain kasvipohjaista muovia. 

#coke4design
#kokiskoritkiertoon