5by20 on Coca-Cola Companyn perustama ohjelma naisten yrittäjyyden kehittämiseen. Sen tavoitteena on antaa tukea 5 miljoonalle yrittäjänaiselle vuoteen 2020 mennessä. Coca-Cola lanseerasi aloitteen vuonna 2010. Se on tähän mennessä auttanut jo 1.7 miljoonaa naista 64 maassa tarjoamalla koulutuksia esimerkiksi yrittäjyyttä tukevien taitojen kasvattamiseen.

Coca-Colan 5by20-aloite on luotu auttamaan kaikkia yrityksen kanssa yhteistyötä tekeviä yrittäjänaisia. Coca-Cola pyrkii tarjoamaan välineitä itsensä ylittämiseen, kun naiset kasvattavat toimintaansa tai perustavat uusia yrityksiä. Coca-Cola tahtoo tukea naisyrittäjyyttä farmeilta kauppoihin ja ravintoloihin asti.

5by20-ohjelma tarjoaa naisyrittäjille ja -johtajille pääsyn erilaisiin koulutusohjelmiin sekä antaa neuvoja taloudenhallintaan. Esimerkiksi Coca-Cola Companyn mehuihin tulevat mangot ovat peräisin farmeilta, joita Coca-Cola tukee tarjoamalla yrittäjille koulutusta kirjanpidossa  ja maanviljelyssä.

Coca-Cola tarjoaa naisille välineitä menestykseen

89 prosenttia ohjelman yrittäjistä on kauppiaita. Heille tarjotaan esimerkiksi mahdollisuus kehittää taitojansa markkinoinnissa ja asiakaspalvelussa.  Koulutuksen käytyään heillä voi myös olla mahdollisuus saada lainaa yritystoimintaansa.

Kahden vuoden seurantatutkimus osoitti, että Etelä-Afrikassa 94 prosenttia 5by20-ohjelmaan osallistuneista yrittäjänaisista oli luottavaisia, että he pystyvät kasvattamaan ja kehittämään yritystään ohjelman tarjoaman osaamisen avulla. Naiset myös pystyivät entistä paremmin kattamaan perheensä menot kuten lasten koulutusmaksut, sairaskulut ja vaatteet. Kaksi kolmesta sanoi, että heiltä jää rahaa myös säästöön. 


Coca-Colan 5by20-ohjelma synnyttää tarinoita onnistumisesta

– Projektin seuraaminen on hyvin innostavaa. Odotan aina jännityksellä raportteja edellisen vuoden onnistumisista ja osallistujamäärän kasvusta kohti 5 miljoonaa yrittäjänaista. Vielä inspiroivampaa on kuitenkin kuulla naisten tarinoita onnistumisista, sanoo Coca-Cola Companyn naisten talousosaamisen kehittämisestä vastaava johtaja Charlotte Oades.

5by20-ohjelman eräs uusimmista projekteista toimii Guatemalassa kahdessa kaupungissa: San Sebastianissa ja Rio Hondossa. Guatemalan ohjelma on suunnattu pienten ravintoloiden omistajille. Ohjelma tarjoaa koulutusta johtamistaitojen, budjetoinnin ja asiakaspalvelun kehittämiseen.

– Olen erittäin kiitollinen siitä, mitä olen oppinut tällä kurssilla. Vaikka minulla on vaikeuksia lukea ja kirjoittaa, olen silti pystynyt kasvattamaan yritystäni saamani opetuksen ansiosta, kertoo Guatemalassa 5by20-ohjelmaan osallistunut yrittäjä Cristina Hernandez.

Alkuperäinen artikkeli Changing Lives: 5by20 Expands by 41% to Reach 1.7 Million Women on  luettavissa osoitteessa: www.coca-cola.co.uk