CokeTV:n juontajat ovat käyneet monissa erikoisissa paikoissa, mutta juomatalossa eivät vielä koskaan. Keravalla he näkivät omin silmin, miten Coca-Cola syntyy Sinebrychoffin seinien sisällä. Visiitin huippukohta olivat huippusalaista juomauutetta sisältävät tankit, joista tulee Coca-Colan ainutlaatuinen aromi. Sen reseptiä ei tunne kukaan Suomessa.

– Täällä olis siistiä tehdä CokeTV:n jakso! Pelkästään jo tästä varusteiden pukemisesta saisi pitkästi juttua, intoilee Benjamin, kun pukee ylleen valkoisen takin, suojamyssyn ja -lasit, kuulosuojaimet sekä turvakengät.

Olemme Sinebrychoffin juomatalossa Keravalla, jossa valmistetaan kaikki Suomen Coca-Colat. Ilona ja Scouppi nyökkäilevät vieressä. Ilonalla tosin on vinkki kaikille tuleville vierailijoille, jotka pääsevät käymään tuotannon puolella hellepäivänä.

– Kannattaa pistää sukat jalkaan. Turvakengät ei tunnu kovin kivalta paljaissa jaloissa. 

Scouppi, Ilona ja Benjamin Coca-Cola-siirappitankkien edessä. tuotannon tiloihin pääse ilman asianmukaista suojavaatetusta. Takki, hattu, lasit ja turvakengät kuuluvat pakolliseen suovaatetukseen, jota ilman ei kenelläkään ole asiaa juomien valmistustiloihin Sinebrychoffin juomatalossa.

Coca-Colan salaisuus mahtuu pieneen tankkiin

Kierroksen kohokohta on käynti virvoitusjuomaosastolla, jossa näemme Coca-Colan aromin salaisen lähteen. Coca-Colaan käytetään vettä, sokeria, hiilidioksidia sekä tuota salaista juomaseosta, jonka resepti on jopa Sinebrychoffin työntekijöillekin salaisuus. Seos tuodaan Keravalle Irlannista salaisesta paikasta. Supersalaista juomauutetta säilytetään neljässä, valkoisessa muovitankissa.

– Aika pienet tankit, Ilona hämmästelee.

Oppaamme kertoo, että uute onkin tuhtia tavaraa. Juomaa varten siirappia sekoitetaan kahdesta eri tankista, joista riittää lähes miljoonan Coca-Cola-litran valmistamiseen.  Vaikka uutetta tutkittaisiin laboratoriossa, maun salaisuus säilyisi. Aineen kemiallinen kaava selviäisi, mutta itse makuaromien lähde ei.

Isommat tankit virvoitusjuomaosastolla sisältävät yllättäen sokeria: nestemäistä sokeria. Se tulee  Sinebrychoffille Suomen Sokeri Oy:n sokeripuhdistamosta Kirkkonummen Porkkalasta.

Tölkki ei räjähdä

Virvoitusjuomaosastolta siirrymme täyttöosastolle. Siellä voi ihailla, kuinka tuhannet, punaiset Coca-Cola-tölkit liukuvat hihnaa pitkin pakkauslaitteeseen. Kone sujauttaa silmänräpäyksessä tölkkimonipakkauksien ympärille punaisen kääreen, ja raikkaat juomat ovat pian valmiita lähtemään kauppoihin.

Benjamin kertoo, että odotti visiitiltä eniten käyntiä juuri täyttöosastolla. Valmiiksi sekoitettu Coca-Cola tulee sinne virvoitusjuomaosastolta putkia pitkin isoihin tankkeihin. Sen jälkeen juoma menee täyttökoneeseen, jossa pyörivät tyhjät tölkit.

– Räjähtääköhän tölkit ja pullot koskaan? Luulisi, että niin käy, kun pullossa on hiilidioksidia, joka kuohuu.

Oppaamme kuitenkin kertoo, että näin ei pääse käymään.

Pienikään lommo ei pääse läpi

Täyttöosastolta täytetyt tölkit menevät varastoon ja sieltä edelleen jakelukeskukseen. Siis ne tölkit, jotka saavat lähtöluvan.

Näemme omin silmin, että laadunvarmistus on Sinebrychoffilla tarkkaa puuhaa. Sen tajuaa, kun seuraa läpivalaisulaitetta hihnan puolivälissä. Tölkit liukuvat hihnalla vauhdikkaasti mutta aina välillä kone nappaa joukosta pois tölkin, joka putoaa isoon laariin hihnan vieressä.

Ilona poimii laarista yhden tölkin ja tutkii sitä pitkään Benjaminin ja Scoupin kanssa. Tölkki on kylmä ja sileä, ihan täydellisen näköinen. Mikä kumma siinä on muka vikana, kun se hylättiin? Sitten Benjamin huomaa kyljessä pienen kuhmun.

– No siinä se lommo on. Onhan se ihan hirvee, kolmikko naureskelee.

Coca-Colan kuplissakin on juju

Käymme myös prosessointihuoneessa ja kellarissa. Matkalla näemme putket, joita pitkin kulkee oluen valmistuksessa syntyvä ylimääräinen hiilidioksidi. Se ajetaan monien suodattimien läpi, joissa se puhdistetaan pienimmistäkin epäpuhtauksista.

Puhdistettu hiilidioksidi kerätään talteen tankkeihin ja käytetään Coca-Colaan ja muihin virvoitusjuomiin. Oppaamme kertoo, että ennen vanhaan tämä ylimääräinen, oluen käymisprosessissa syntyvä hiilidioksidi meni hukkaan, mutta nyt se tulee hyötykäyttöön.

Coca-Colassa kuplii siis oluen kuplat! Tosi kova juttu, Benjamin sanoo.

 

Huippusuositun CokeTV:n toinen tuotantokausi on alkanut. Tämän kauden juontajina toimivat Benjamin, Ilona ja Scouppi.