Appelsiinin makuinen Fanta syntyi Italiassa. Juoman syntymäkaupunki on Napoli, jossa Coca-Cola-yhtiön juomien italialainen valmistaja keksi käyttää paikallisia sitrusraaka-aineita juomassa ensimmäisen kerran huhtikuun 29. päivänä 1955.  Reilu 10 vuotta myöhemmin, vuonna 1966, aloitettiin Fantan valmistus myös Suomessa.

Fanta Appelsiini on virvoitusjuoma, jonka Suomessa valmistaa Sinebrychoff Keravalla. Suomen juoman resepti on sama kuin Tanskassa ja Norjassa. Sinebrychoff kuten Coca-Colan muut yhteistyökumppanit ympäri maailmaa ovat sitoutuneet valmistamaan korkealaatuisia ja turvallisia juomia. Samat valmistusprosessit ja tarkat laatustandardit ovat käytössä kaikilla Coca-Colan juomia valmistavilla yhteistyökumppanilla.

Fanta suomalaisten appelsiinivirvoitusjuomien parhaimmistoa

Suomessa yksi Fantan ainesosista on appelsiinimehu, joka antaa juomalle sen hedelmäisen maun. Mehua juomassa on 4,5%.  Jos mehumäärällä arvioidaan laatua, on Fanta Suomen parhaimmistoa. Valtaosa Suomessa myynnissä olevista appelsiinivirvoitusjuomista ei ilmoita ainesosaluettelossa sisältävänsä Fantaa enempää mehua. 

Juomien resepti on aina huolellisen tuotekehitysprojektin tulos, missä on pyritty etsimään paikallisiin makumieltymyksiin parhaiten sopiva maku. Mehun lisäksi Fantan ainutlaatuinen appelsiinin maku syntyy luontaisella appelsiiniaromilla, joka sisältää muita luontaisia aromeja.

Keltaista vai oranssia?

Appelsiinivirvoitusjuomien väri vaihtelee eri puolilla Eurooppaa. Etelä-Euroopassa kuluttajat odottavat appelsiinijuoman olevan keltaista, Suomessa on ikiaikainen oranssien appelsiinivirvoitusjuomien perinne. Fantan väri syntyy hedelmä- ja kasvistiivisteestä (porkkana, mustaviinimarja). Lisäksi juomassa käytetään värinä karatenoideja (160a), joita löytyy luontaisesti esim. porkkanoissa, tomaateissa ja aprikooseissa. Kaikki ainesosat ovat turvallisia ja yleisesti käytettyjä elintarvikkeissa.

Maku on myös laatua

Miksi sitten Suomessa, Tanskassa ja Norjassa käytetään eri reseptiä kuin esimerkiksi Ruotsissa, Italiassa tai Englannissa? Juomien resepteihin vaikuttavat kolme tärkeää seikkaa: paikalliset makutottumukset ja -mieltymykset, paikallinen lainsäädäntö ja pyrkimys nojata paikalliseen raaka-ainetuotantoon. Maissia kasvattavissa maissa käytetään siitä saatua makeuttajaa useammin kuin sokerijuurikasmaissa. Vastaavasti maissa, joissa kasvaa hedelmiä on helpompi hyödyntää hedelmäraaka-aineita paikallisten tuotteiden valmistuksessa. Fanta voi olla kansainvälinen brändi, mutta se valmistetaan paikallisesti ja paikallisten kuluttajien makuun oltiin sitten Suomessa, Italiassa tai Englannissa.

Kun elintarviketta maistaa, on maku myös laatukysymys. Suomessa valmistettavan Fantan resepti on kehitetty pohjoismaiseen makuun ja se on vähemmän makea kuin monissa muissa maissa. Resepti on valikoitunut useista vaihtoehdoista käyttöön kuluttajatutkimusten perusteella. Koska yksi resepti ei vastaa kaikkien eurooppalaisten makumieltymyksiä on esimerkiksi Ruotsin markkinoille kehitetty muita Pohjoismaita makeampi Fanta.

Kaikkien elintarvikkeiden valmistaminen yhdellä samalla reseptillä kaikissa Euroopan maissa ei ole kuluttajan etu. On vaikea kuvitella maailmaa, jossa kaikkien pitäisi syödä saman makuisia elintarvikkeita, pitivät he niistä tai eivät. Tärkeää on kuitenkin avoimmuus. Kaikissa elintarvikkeissa on oltava selkeästi nähtävillä ainesosat ja merkittävien ainesosien kuten mehun määrä. Tämä toteutuu juomiemme osalta kaikkialla.