Manilan artesaaninaisten tekemät kauniit käsintehdyt korut olivat katseenvangitsijoina Miss Universum -kilpailua varten järjestetyssä tapahtumassa. Korut suunnitelleet käsityöläiset antoivat jokaiselle osallistujalle oman kaulakorun. Filippiiniläiset naiset valmistavat koruja Tondon köyhällä alueella toimeentulonsa turvaamiseksi. Käsityöpaja on osa Coca-Colan 5by20-hanketta, joka vahvistaa filippiiniläisten naisten taloudellista osaamista.

Miss Universum -tapahtuman ympärillä hehkuvan kimalluksen ja glamourin takana piilee ajatus siitä, että naiset voivat rohkaista toisiaan. Juhla oli oodi naiseudelle ja se järjestettiin Manilan lahdella risteillen ja illallista nauttien. 

– Tämä on loistava mahdollisuus esitellä maailmalle filippiiniläisten naisten kädentaitoja korutaiteen muodossa. Tämä myös korostaa sitä kuinka naiset tukevat ja rohkaisevat toisiaan kansallisuudesta huolimatta, Adel Temano, PR- ja viestintäjohtaja Fillippiinien Coca-Colalta tuumii.

Jokainen kaulakoru on yksilöllisesti muotoiltu taitavien artesaaninaisten käsissä. Käsityöpaja sijaitsee Manilan Tondossa, eräässä Filippiinien tiheimmin asutetuista ja köyhimmistä alueista. Koruja suunnittelemalla ja myymällä naisten on mahdollisuus tienata elantonsa. Monet korupajan naisista ovat yksinhuoltajaäitejä, jotka joutuvat tekemään kovasti töitä perheen elättämiseksi.

Coca-Cola Filippiineillä auttaa naisia paikallisella tietämyksellä

”The Artisan Women of Tondo” -ryhmä on yksi monista Filippiinien Coca-Colan tukemista ohjelmista naisten talousosaamisen parantamiseksi. Se on osa kansainvälistä Coca-Colan 5by20-hanketta. Ohjelman on tehnyt mahdolliseksi yhteistyö ASA Filippiinit -järjestön kanssa, joka on paikallinen mikrotalousinstituutio. Sen tehtävänä on auttaa yhteisöjen kaikkein köyhimpiä pääsemään käsiksi itsenäiseen toimeentuloon.

Coca-Cola on sitoutunut naisten aseman vahvistamiseen 5by20-hankkeen kautta ja aikoo jatkaa työtä muun muassa luomalla rohkaisevan ympäristön naisille, jotka ovat mukana Coca-Colan tuotantoketjussa. Tavoitteemme on, että he saisivat toimeentulonsa kestävälle pohjalle ja siten kyvyn tarjota turvallinen elämä perheilleen. Menestyneet naiset toimivat kannustimena myös muulle yhteisölle, kertoo Gilda Custodio-Maquilan, Filippiinien Coca-Colalla 5by20-hankkeesta vastaava vastuullisuuspäällikkö.

Kaulakorujen ja muiden asusteiden lisäksi Tondon käsityöläiset valmistavat käsilaukkuja ja muuta kodin sisustustavaraa käyttämällä raaka-aineena kierrätettyjä Coca-Cola -tölkin klipsejä. Coca-Colan ja muiden yhteistyökumppaneiden avulla Tondon artesaaninaiset aikovat tulevaisuudessa laajentaa tuotantoaan ja myyntialuetta.

Lue alkuperäinen artikeli ”Miss Universe Contestants Wear Upcycled  Coca-Cola 5by20 Necklaces” täältä.