Sandy Yazmin Colohua Gomez, 22, asuu Chimulahaucan-nimisessä yhteisössä Mexico Cityn lähellä. Useimmat yhteisön perheet tienaavat pienen elantonsa työskentelemällä kaatopaikalla, jossa Sandyn isäkin lajittelee roskia ja kuljettaa niitä aasien vetämillä kärryillä.

Yhteisön elämä on rankkaa ja rahasta on aina pulaa. Vaatteet, lelut, huonekalut ja jopa ruoka saadaan ainoastaan kaatopaikalta. Yhteisön jäsenillä ei ole varaa terveydenhoitoon ja lapset eivät usein käy koulua, sillä perheillä ei ole varaa koulutarvikkeisiin. Joskus heitä ei päästetä kouluihin huonon hygienian takia.

Sandyllä oli lapsena rahan lisäksi muitakin huolia. Hänen vanhempansa olivat alkoholisteja ja laiminlöivät Sandya ja hänen sisaruksiaan. Kolmivuotiaana Sandy muutti isoäitinsä ankaraan mutta rakastavaan kotiin. Näiden vuosien aikana Sandy oppi ahkeran työnteon ja anteeksiannon tärkeyden. Nämä kaksi oppia tulisivat olemaan tärkeitä hänelle myöhemmin elämässä.

Sandyllä oli mahdollisuus jatkaa yläasteelle, mutta hänen saamastaan stipendistä huolimatta rahaa ei ollut tarpeeksi koulunkäyntiin. Sandyn isoäiti tarvitsi tytön apua perheen elatuksessa. Sandyn maailma romahti, kun isoäiti useita vuosia myöhemmin kuoli. Läheisen perheenjäsenen jättämän tyhjiön tilalle Sandy alkoi etsiä työtä, jolla olisi merkitys.

Koulutus lisää uskoa tulevaan

Vuonna 2013 yhteisön naiset kertoivat Sandylle Mitz-hyväntekeväisyysjärjestön ja Coca-Colan 5by20-projektin ohjelmasta, joka kouluttaa naisista käsityöläisiä. Mitz-järjestö opettaa artesaaneja tekemään viallisista etiketeistä ja pakkauksista kauniita laukkuja, iPad-suojia ja muita esineitä. Aluksi Sandyllä oli suuria vaikeuksia oppia oikea tekniikka, jolla Coca-Cola-etikettejä punotaan. Hän ei kuitenkaan aikonut luovuttaa ja ahkeran työnteon kautta oppi taiteen salat. Uuden taidon oppiminen paransi Sandyn itsetuntoa ja lisäsi hänen uskoaan tulevaan.

Artesaanitaitojen lisäksi Mitz-järjestö opastaa naisia myös taloudellisissa asioissa. Järjestön avulla naiset avaavat säästötilin ja oppivat asettamaan saavutettavia tavoitteita. Heitä opastetaan myös varomaan lainoja, joilla on huonot ehdot ja korkeat korot. Taloudellinen opastus oli tärkeää Sandylle, joka pystyi sen avulla asettamaan realistisia tavoitteita tulevaisuuden varalle.

Kaksi vuotta myöhemmin Sandy on ylpeä, onnellinen ja taloudellisesti hyvässä tilanteessa. Hän säästää rahaa käydäkseen koulun loppuun internetissä ja opiskelee uusia taitoja, kuten tanssia ja uintia. Yksi etappi unelmien toteutuksessa oli Meksikon Veracruz-osavaltion kauniilla rannoilla vierailu ensimmäistä kertaa. Sandy kertookin: ”Olen onnellinen, sillä unelmani voivat nyt toteutua.”

Voit ostaa Mitz-järjestön ja 5by20-ohjelman avulla valmistettuja kierrätystuotteita Coca-Colan virallisesta verkkokaupasta: https://www.shopcoke.com