Jälleen kerran Maailman talousfoorumin vuosikokous on saatu päätökseen. On hyvä hetki katsastaa, mihin olemme päässet siitä, kun lanseerasimme Maailma ilman jätettä -tavoitteemme vuosi sitten juuri Davosissa. 

Edistymme. Esimerkiksi keräämme takaisin 59% siitä juomapakkauksien määrästä, joissa myymme juomiamme kansainvälisesti (Suomessa yli 90%). Joissain maissa käytämme juomapakauksissa jo yli 25% kierrätettyä materiaalia (50% Suomessa).  Neljässä maassa olemme kehittäneet juomapullon, jossa voidaan käyttää jopa 100% kierrätettyä materiaalia. Palatessamme Davosin jälkeen takaisin projektiemme pariin, voimme myöntää inspiroituneemme muista toimijoista, jotka etsivät ratkaisuja muovin käsittelemiseksi. Nyt on oikea mahdollisuus tehdä jotain uutta -  mutta kukaan ei voi tehdä sitä yksin. Yritykset, hallitukset ja kansalaisjärjestöt tarvitsevat toisiaan ja yhteistyötä enemmän kuin koskaan, jotta voitamme tämän haasteen.

Uskomme yhteistyöhön ja siksi tarjoamme muille yrityksille mahdollisuuden hyödyntää PlantBottle-teknologiaamme. Se on jatkossa laajasti kaikkien, myös kilpailijoidemme, käytössä. Tämä maailman ensimmäinen kierrätettävä, osittain kasvipohjaisista jätteistä valmistettua muovia sisältävä pakkaus on yksi keino muuttaa juomapakkauksen ympäristöjalanjälkeä.   Teknologian avaaminen mahdollistaa biomuovin tuomisen eri aloilla toimivien yritysten pakkauksiin.

Yhteistyö näkyy myös partneruuksissa, joita solmimme. Olemme mukana Maailman talousfoorumin Global Plastic Action Partnership -ryhmässä, joka toimii muoviroskien vähentämiseksi kiertotalouden keinoin. Olemme investoineet Circulate Capital -rahastoon, joka auttaa ympäristöhaasteiden ratkaisemiseksi toimivia pienyrityksiä. Lokakuussa Circulate Capital julkisti perustavan merirahaston, 90 miljoonan dollarin hankkeen merimuoviiratkaisujen toteuttamiseksi. Rahoittajina ovat Coca-Colan lisäksi Danone, Dow, PepsiCo, Procter & Gamble ja Unilever.  Tuemme erityisesti tutkimusta, jotta kierrätystä voidaan tehostaa nykyisestä.

Viime vuonna julkistimme kaksi sijoitusta kierrätysinnovaatioihin. Työskentelemme Loop Industries -yhtiön kanssa, jotta kierrätetyn muovin määrää olisi mahdollista lisätä juomapakkauksissamme. Investointi Ioniqa Technologies -yhtiöön edistää PET-muovin laajempaa kierrätystä elintarviketasoiseksi muoviksi. Nämä ovat vain muutamia kumppanuuksia, joiden avulla edistämme ‘Maailma ilman jätettä’ -tavoitettamme.

Mitä tapahtuisi, jos saisimme kaikki toimijat laittamaan osaamisensa ja riittävästi resursseja muoviongelman ratkaisemiseen. Jos me kaikki panostaisimme siihen, ettei muovi päädy vääriin paikkoihin?  Jos emme ajattelisi, että tämä on vain yhden ihmisen vaan meidän kaikkien vastuulla?

Siten syntyy maailma ilman jätettä.

James Quincey on  The Coca-Cola Companyn pääjohtaja ja valittu myös yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.