Coca-Colan ja Kaijadon maakunnan yhteistyöprojekti Keniassa mahdollistaa puhtaan veden saatavuuden tuhansille alueen asukkaille. Projekti hyödyntää teknologisia innovaatioita sekä tehostaa paikallista toimintaa, mikä mahdollistaa kestävämmän vedenjakelun alueella. Tällainen projekti on mahdollista vain, kun yksityinen sektori, voittoa tavoittelemattomat järjestöt ja valtio yhdistävät voimansa.

Coca-Colan Ekocenter -hankkeen insinöörit ovat jo kuukausien ajan työskennelleet AfriAqua-projektin kulisseissa. AfriAuqa on paikallinen hanke, jonka tavoitteena on taata vähintään 20 000 litraa puhdasta juomavettä päivässä Oloitoktok-kaupungin asukkaille.

”Saimme alueelle puhdasta vettä, kun asensimme modernin vedenpuhdistuslaitteiston poraamaamme lähteeseen. Veden jakelu tulee tapahtumaan kahta reittiä: suoraan kauppojen kautta, ja sen lisäksi pienempien vedenjakelukeskusten avulla,” kertoo David Kuria, AfriAquan toimitusjohtaja. Vesipisteen taustalla siintää Tansanian henkeäsalpaava Kilimanjaro.

Vesiprojekti Keniassa on yksi niistä hankkeista, jota Coca-Cola testaa osana Ekocenter-ohjelmaansa. Keniaan avattu vesipiste aloittaa vedenjakelun alueen Ekocenter-kioskeihin kesän 2016 aikana.

”Uskomme toimintamalliimme, sillä sen avulla kaikki hyötyvät. Yhtiömme hyötyy, valtio hyötyy ja yhteisö hyötyy. Ihmisillä on pääsy uusiin palveluihin ja he säästävät aikaa, kun puhdasta juomavettä ei tarvitse erikseen etsiä. Tämä antaa erityisesti naisille ja lapsille mahdollisuuden kouluttautua ja sen myötä parantaa taloudellista asemaansa,” kertoo Norah Odwesso, Coca-Colan viestintäjohtaja Keski-Itä- ja Länsi-Afrikassa.

Aurinkovoimalla toimivassa vesipisteessä on mittatilaustyönä teetetty Pentair-vedenpuhdistusjärjestelmä, joka voi tuottaa jopa 20 000 litraa puhdasta juomavettä päivässä. ”Pisteellä hyödynnetään erilaisia Pentairin vedenpuhdistusteknologioita. Järjestelmä puhdistaa vedestä erilaisia epäpuhtauksia todella tehokkaasti. Sen ansiosta vesipisteeltä saatava vesi on jopa puhtaampaa, kuin mitä World Health Organization WHO:n määrittelemä standardi on”, kertoo Pentairin insinööri Salvatore Di Fiesta.

Maailmanlaajuisesti jopa joka kymmenes ihminen, eli yli 663 miljoonaa, joutuu elämään ilman turvallista puhdasta juomavettä. Keniassa yli 17 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta juomavettä, ja jopa 32 miljoonaa ilman kunnollista viemäröintiä. Kenian uusiutuvat vuosittaiset makeanveden varat ovat 647 kuutiometriä per asukas, mikä on merkittävästi alle globaalin standardin, 1000 kuutiometriä. Väestön kasvaessa vesivarojen arvioidaan olevan 235 kuutiometriä per asukas vuoteen 2025 mennessä. Tämä on hädin tuskin kolmasosa tämänhetkisestä tasosta.