Jocelyn Pacrin ja Marlene Costa asuvat lähes 20 000 kilometrin päässä toisistaan, erilaisissa yhteisöissä, eivätkä ole koskaan edes tavanneet toisiaan. Siitä huolimatta näillä kahdella naisella on varsin paljon yhteistä. Molemmat työskentelevät uutterasti artesaaneina ja muuntavat kierrätettyjä juomapakkauksia kauniiksi esineiksi. Molemmat ovat myös rakastavia äitejä, jotka haluavat oman työnsä kautta antaa lapsilleen ja tuleville sukupolville paremman elämän.

Unelmat käyvät toteen Manilassa

Jocelyn Pacrin on artesaani ja neljän lapsen äiti. Hän asuu perheineen köyhässä naapurustossa Manilassa, Filippiinien pääkaupungissa. Jocelyn on kohdannut taloudellisia haasteita kasvattaessaan lapsiaan, mutta on luottavainen tulevaisuuden suhteen erottuaan väkivaltaisesta ja huumeriippuvaisesta miehestään. Jocelyn lapsineen asuu pienessä vuokrahuoneessa ja unelmoi tulevaisuudesta, jossa hänellä on varaa taata lapsilleen kunnon koulutus. Nyt hänellä on siihen mahdollisuus.

Jocelyn sai artesaanin koulutuksen Philippine Community Fund -järjestöltä. Järjestö on Coca-Colan 5by20-projektin yhteistyökumppani. 5by20-projektin tavoitteena on tukea viiden miljoonan naisen taivalta yrittäjyyteen vuoteen 2020 mennessä. Käymillään kursseilla Jocelyn oppi muiden naisten kanssa tekemään koruja, käsilaukkuja ja asusteita käytettyjen tölkkien avausrenkaista ja muista juomapakkauksista.

Näiden kauniiden esineiden valmistaminen auttaa Jocelynia kanavoimaan luovuutensa hänen lastensa ja koko yhteisön hyväksi. ”Haluan tehdä lujasti töitä, jotta he voivat saada mitä he tarvitsevat”, Jocelyn kertoo.

Koulutuksen kautta Jocelyn on päässyt mukaan tiiviiseen yrittäjänaisten ryhmään, joka tukee hänen matkaansa uuden elämän alkuun. Naiset työskentelevät tiiminä ja auttavat toisiaan haastavissa tilanteissa.

Jocelynin neuvo kaikille naisille heijastaa tämän yritteliään äidin positiivista asennetta: ”Ole vahva, luota itseesi ja seuraa unelmiasi”.

Tapaa Jocelyn ja tutustu hänen tarinaansa tällä videolla:

Voimakas naisjoukko Amazonilla

Marlene Costa on yksi pienen Acajatuba-kylän perustajista Amazonilla, Brasiliassa. Marlene, kuuden lapsen äiti ja kahdeksan isoäiti, matkaa kanootilla sademetsään ja kerää luonnonaineksia, kuten puukuituja ja siemeniä. Luonnosta saatavat ainekset yhdessä kierrätysmateriaalien, kuten pullojen ja tölkkien kanssa, muuntuvat taiteilijan käsissä koruiksi ja asusteiksi.

Marlene johtaa naisjoukkoa, joka on saanut koulutusta suunnitteluun ja tuotteiden valmistukseen. Intohimoiset ja luovat naiset inspiroivat ja rikastuttavat koko kylää valmistamalla kierrätysmateriaaleista tuotteita, joita myydään ympäri maailman.

”Meillä oli alkuun vaikeuksia”, kertoo Marlene, joka aloitti työskentelyn artesaanina vuonna 1992 parantaakseen perheensä taloudellista tilannetta. ”Olimme täysin riippuvaisia vierailevista turisteista. Saattoi mennä kuukausiakin, kun kukaan ei tullut käymään.”

Marlenen johtama naisjoukko sai mahdollisuuden kehittää toimintaansa ja saivat lisäkoulutusta Coca-Colan 5by20-projektin kautta. Artesaanit saivat avukseen kokeneen suunnittelijan, joka opetti heille uusia malleja, tehokkaampia tekniikoita ja markkinointitaitoja.

Ryhmä lisäsi kierrätysmateriaalien käyttöä, minkä myötä valikoima on monipuolisempi ja uniikimpi. Tuotteita myydäänkin nyt ympäri maailman. Tämän myötä koko kylä on hyötynyt ryhmän menestyksestä.

Marlene inspiroi ja rikastuttaa perheensä, tiiminsä ja kylänsä ihmisten elämää, mutta oppii myös heiltä paljon. ”Tunnen suurta ylpeyttä ja iloa johtaessani ryhmääni. On ilo nähdä kuinka meitä tulee koko ajan lisää”, hän kertoo.

Tapaa Marlene ja kuule lisää hänen tarinastaan tällä videolla: