Honest Lemonaden sitruunat

Murcian rannikolla Espanjassa kasvatetetaan sitruunoita, jotka räjäyttävät makunystyrät. Ne kasvavat Välimeren auringon lämmössä Hacienda del Pinon tilalla Mar Menorin rannalla.

Hacienda del Pino on perheyritys ja Espanjan ensimmäinen luomutuotantoon siirtynyt sitruunaviljelmä. Tilalla on 420 hehtaaria sitruunapuita, ja se on Espanjan isoin sitruunalehto. Maanviljely solahtaa saumattomasti tyrmäävän kauniin rannikkoidyllin eläinten ja kasvisten elinoloihin.

Tilanomistaja Antonio Pujante kertoo, että luomutilan ja muiden tilojen välillä on silmiinpistävä ero.

”Meidän tilallamme luonto ja sitruunanviljely ovat tasapainossa. Täällä on lintuja, mehiläisiä ja sisiliskoja. Jopa sitruunatarhamme ruoho on erilaista kuin muualla. Kestävä kehitys ja luonnon kunnioittaminen on ohjenuoramme.”


Huippuhotelleja yrttipensaiden seassa

Sitruunatilalla on hyvin erityisiä viiden tähden hotelleja hyönteisille. Laventeli-, rosmariini-, ja myrttipensaiden sekaan, mantelipuiden ja salvian tuoksuun, sitruunapuiden rinnalle on rakennettu vanhoista puulevyistä, tiilistä ja muusta kierrätetystä materiaalista hyönteishotelleja.

Hyönteishotellit ovat loistava tapa luoda rauhallinen tila hyönteisille, jotka sitten lisäävät monimuotoisuutta ja auttavat kasvien pölytyksessä.

Perhetila tukee paikallisyhteisöä

Sopusointi luonnon kanssa tuntuu myös sitruunoiden maussa, joista sitten valmistetaan Honest Organic -sitruunalemonadea.

Sitruunanviljelijät tuntevat ansaittua ylpeyttä sitruunoidesta laadusta ja ympäristöstä huolehtimisesta, mutta he ovat ylpeitä myös siitä, miten he osallistuvat paikallisen yhteisön kehittämiseen La Muradassa. Perheomisteinen tila tukee kolmea paikallista jalkapallokerhoa, joiden toimintaan osallistuu yli 150 lasta.

Vastuullisuus tuottaa parhaat sitruunat

32 toimintavuoden jälkeen Hacienda del Pino -perhetilalla on 1000 työntekijää, jotka tuottavat 70 000 tonnia sitruunoita vuosittain. Luvut tekevät Hacienda del Pinosta Espanjan suurimman luomusitruunoiden tuottajan ja viejän.

Menestynyt perheyritys näyttää, että ympäristöstä ja paikallisyhteisöstä välittäminen auttaa kasvattamaan parhaat sitruunat.