Suomalaiset toistuvasti kutsuvat itseään jääkiekkokansaksi, mutta jalkapallon EM-kisat herättävät tämänkin jäisen kansan jalkapallon hurmokseen. Vaikka Suomi ei Ranskan vehreillä kentillä tänä kesänä pelaakaan, löytyy jokaisesta matsista parhaat hetkensä, ja jännitys oman suosikin puolesta tiivistyy finaalipelin lähestyessä. Nappaa kylmä Coca-Cola ja tule mukaan!

Ranskalaiset vertaavat jalkapallomatsia näytelmään: alussa tunnelmaa lämmitellään, keskikohdassa jännitys tiivistyy, ja huippukohdassa käydään viimeinen kamppailu. 90 minuuttia jännitystä pelikentällä saa parhaimmillaan katsojan kisapaikalla ja kotisohvalla istumaan aivan penkkinsä reunalla.

Jännittävään jalkapallomatsiin kuuluu monta hetkeä, jotka tekevät pelikokemuksesta unohtumattoman:

Kansallislaulut

Ensin areena on aivan hiljainen. Ja sitten kajahtaa! Käsi sydämellä, sekä yleisö että pelaajat laulavat ylpeydellä oman maansa kansallislaulun ennen ottelua. Jalkapalloon kuuluu voimakas yhteisöllisyys, ja sydämen kyllyydestä laulettu kansallislaulu nostattaa kisatunnelmaa ja osoittaa fanien tuen kisaaville joukkueille.

Rangaistus

Pakkohan se on myöntää: kunnon matsiin kuuluu vähän draamaa, ja rangaistukset pelikentällä lisäävät jännitystä. Katsomossa ja kotisohvilla osa saattaa olla äänekkäästi sitä mieltä, että rangaistus on oikeutettu, kun taas toisten mielestä tuskissaan kentällä makaava pelaaja vain näyttelee. Tunnekuohu on taattu!

Maali

Mikään ei vedä vertoja loisteliaalle maalille. Koripallossa pisteitä ilmestyy tauluun tuon tuosta, mutta jalkapallossa jokainen yksittäinen piste on todellisen työn takana. Pallon osuessa maaliverkkoon koko areena kohahtaa jännityksestä ja kannattajat nousevat juhlintaan.

Rankkarikisalla voittoon

Pelin päättyessä tasalukemiin, otetaan käyttöön tunnettu kidutusmuoto, eli rangaistuspotkukisa. Paineet ovat sekä maalintekijän että maalivahdin niskoilla, ja samalla koko katsomo pidättää hengitystään. Jännitystä kaipaaville rankkarikisa on parasta viihdettä.

Peli päättyy puhallukseen

Kun matsi saadaan päätökseen, puhaltaa tuomari kolmesti pilliin. Kun peliaika ja mahdollinen jatkoaika on käytetty, on tällä äänellä erityinen symbolinen merkitys pelaajille. Ranska muistelee edelleen vuoden 1998 jalkapallon maailmanmestaruuskisoja, joissa Emmanuel Petit teki maalin Ranskalle alle sekunti ennen pillin puhallusta!

Asiantuntevat kommentit

On kahdenlaisia ihmisiä: niitä, jotka tietävät jalkapallon säännöt ja niitä jotka eivät. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvien kanssa saattaa olla mielenkiintoista katsoa tärkeää matsia. Jalkapallo-untuvikot laukovatkin usein omanlaatuisia kommentteja, jotka saattavat liittyä pelaajien hiuksiin, peliasuihin, pelin kulkuun tai vaikka säähän. Jokaisella on kuitenkin oma tapansa nauttia matsista, ja jännitystä riittää myös jalkapalloa vähemmän seuraaville.

Voitonjuhlat ystävien kanssa

Jalkapallon nautinto on parhaimmillaan yhdessä koettuna. Jännittävän matsin voi katsoa perheen tai ystävien seurassa, baarissa, kisapaikalla, kotisohvalla tai kesämökin terassilla. Monille faneille yhteisöllisyys onkin yksi jalkapallon suurimmista iloista.

Jalkapallon hienous tiivistyykin siihen, että matsin aikana voi kokea koko tunneskaalan pelosta riemuun, ja jakaa sen kaiken ystävien kanssa.