Suomalaiset perinteisesti syttyvät jääkiekolle, mutta jalkapallon EM-kisojen aikaan sydämiemme pelikentät sulavat ja mekin yhdymme muun Euroopan tavoin jalkapallon hurmokseen. Vuoden 1930 jalkapallon maailmanmestaruuskisoista lähtien Coca-Cola on ollut jalkapallon suuri tukija, aina ruohonjuuritasosta ammattilaiskisoihin saakka. Ja kuka olisikaan parempi kertomaan jalkapallon saloista kuin itse Kuningas, Jari Litmanen.

Jalkapallo on maailman ylivoimaisesti kilpailluin ja suosituin laji. Tämä näkyy myös Coca-Colan järjestämässä EM-kisakatsomossa, johon 250 onnekasta jalkapallovisan voittajaa saapuivat seuraamaan UEFA EURO 2016TM -turnauksen avausottelua. Jalkapallolegenda Jari Litmasen läsnäolo sai kisavieraat innostumaan yhteiskuviin ja haastekilpailuun. Vähintään yhtä paljon jännitystä loi Ranskalle voittoisaksi kääntynyt Ranska–Romania-matsi, tietysti isolta valkokankaalta näytettynä.

Jari Litmanen tapasi innokkaita faneja Coca-Colan EM-kisakatsomossa.

Ranska–Romania-matsin lopputulosta jännitettiin valkokankaalta.

Suomesta siis selkeästi löytyy jalkapallofaneja, mutta siitä huolimatta maamme sinivalkoisia pelipaitoja ei tänäkään vuonna kisakentillä näy. Mitä Suomen junnuvalmennuksessa pitäisi muuttaa, että kisapaikka vielä joskus aukeaisi? ”Kisapaikka on monen asian summa”, toteaa Litmanen pohtivasti. ”Yksi osa-alue on valmennus. Mitä paremmaksi valmennuksen taso saadaan, sitä paremmin pelataan.” Asia ei kuitenkaan ole Litmasen mukaan niin yksinkertainen. ”Loppujen lopuksi tärkeää on yksittäisen pelaajan oma palo ja intohimo tehdä asiat joka päivä vähän paremmin.” Kyseessä on kuitenkin pitkä polku, sekä yksittäisille pelaajille että koko Suomelle.

Paloa ja intohimoa yleisöstä joka tapauksessa löytyi. Avausottelua olivat saapuneet sankoin joukoin seuraamaan kokonaiset perheet ja kaveriporukat: nuoret ja vanhat, tytöt ja pojat. Intohimo jalkapalloon ja urheilun yhteisöllisyys toimi yhdistävänä tekijänä tälle monimuotoiselle joukolle. Kymmenen innokkainta pääsi kisailemaan pujottelukilpailussa itse Jari Litmasta vastaan, ja illan aikana nähtiinkin todella hienoja suorituksia. Aivan Litmasen tasolle ei vielä ylletty: jalkapallolegenda kuljetti palloa vaivattomaan tapaan Coca-Cola-pulloista rakennetulla radalla.

Kuningas vahvisti tittelinsä Coca-Cola-pulloista rakennetulla pujotteluradalla.


Pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt Litmanen pohti myös omaa suhdettaan jalkapalloon: ”Mulle jalkapallo on aina ollut harrastus, ja mitä kauemmin on pelannut sitä enemmän se on tuntunut omalta jutulta. Vaikeinakin hetkinä olen aina miettinyt, että kyllä jalkapallo vaan on hieno laji.”

Minkä vinkin Litmanen sitten antaa nuorelle pelaajalle, joka kenties haluaa vielä joskus pelata EM-kisakentillä? ”Kannattaa nauttia pienistä asioista. Vastoinkäymisiä tulee, mutta myös niitä hienojakin hetkiä on edessä.” Nämä sanat voivatkin toimia ohjenuorana kaikille, jotka haluavat saavuttaa unelmansa. Oli se sitten vaikka paikka EM-finaalissa.

Jari Litmanen kehottaa jalkapallon harrastajia nauttimaan lajin pienistä hetkistä.