Kehitysvammaisten Special Olympics –talvimaailmankisat 2017 keräsivät suuren yleisön Itävallan Schladmingiin maaliskuussa. Kisojen erityisen merkityksen saattoi parhaiten aistia juuri paikan päällä. Special Olympics –kisoissa ei ole kyse toisen voittamisesta tai omien voittojen maksimoinnista. Kisoissa on kyse yhteenkuuluvuudesta ja mukana olosta ilman rajoja ja rajoituksia.

Itävaltaan Special Olympics World Winter Games 2017 eli kehitysvammaisten talvimaailamnkisoihin oli kokoontunut yli 3000 urheilijaa 107 maasta kilpailemaan. Kisoihin osallistuville urheilijoille tapahtuma oli erityinen elämys. He olivat Itävallan kirkkaimpia tähtiä ja tuhatpäisen yleisön jakamattoman huomion keskipisteenä. Kisojen aikana 10 lajissa jaettiin yli 1000 mitalia.

Kisojen avajaisissa kansainvälisen  Special Olympics –organisaation puheenjohtaja Timothy Shriver muistutti yleisöä kisojen kaikkia inspiroivasta missiosta.

"Nämä urheilijat muistuttavat meitä siitä, että kaikki on mahdollista.” Puheensa hän päätti Special Olympicsin tunnuslauseeseen: “Anna minun voittaa. Mutta jos en voita, anna minun yrittää parhaani”.

Alusta alkaen mukana

Coca-Cola Company on Special Olympics –toiminnan perustajajäsen ja on myös alusta alkaen ollut toiminnan kansainvälinen tukija. Yhtiö on järjestön perustamisesta vuonna 1968 alkaen ollut vahvasti sitoutunut tukemaan järjestön toimintaa mm. väline- ja tuotelahjoituksin tai antamalla markkinointitukea. Lisäksi yhtiö tekee järjestön toimintaa tutuksi ja kertoo kehitysvammaisten ihmisten kyvystä ja mahdollisuuksista voittaa itsensä sekä siitä, miten urheilu tuo erilaisia ihmisiä yhteen niin pelikentillä ja kuin niiden ulkopuolella.

Yhden urheilijan tarina

Yksi kisojen näkyvimmistä kasvoista on 19-vuotias  Special Olympics –lähettiläs ja laulaja Bree Bogucki, jonka ääni kuulaan myös Coca-Colan vuoden 2015 Los Angelesin kesäkisoihin tekemässä kisakappaleessa.

Bree Bogucki Special Olympics

KUVA: Bree Bogucki esiintyy Coca-Colan työntekijöille Special Olympics –toimintaa tutuksi tekevässä tilaisuudessa yhtiön pääkonttorissa.  

Bogucki on autisti. Omasta elämästään hän kertoo, ettei puhunut paljon kuuden ensimmäisen elinvuotensa aikana. Hänen äitinsä oli usein surullinen ajatuksesta, etteivät he ehkä koskaan voisi käydä oikeita keskusteluja.  Iän myötä hänen kommunikaatiotaitonsa kehittyivät, mutta silloin hän törmäsi toisenlaiseen hiljaisuuteen. Tämä johtui siitä, ettei häntä muista poikkeavana lapsena otettu mukaan erilaisiin ryhmiin. Monet ikätovereista eivät uskaltaneet olla hänen ystäviään, koska hän oli erilainen tavalla, jota muut eivät ymmärtäneet. Niinpä hän säännöllisesti palasi takaisin omaan hiljaiseen maailmaansa.

http://www.coca-colacompany.com/stories/community/2017/coca-cola-employees-send-their-hearts-to-austria-on-valentine-s-day/_jcr_content/articleBody/par2/image/promoImage.resize.w_584.h_326.jpg/elA7LypytYM9dWB48AT98Q/1487347417518.jpg

KUVA: Oikealla Bree Bogucki ja vasemmalla Lani Demello, Special Olympics -voimistelija.

Sitten noin 10 vuotta sitten Bugucki liittyi Special Olympics –toimintaan ja kaikki muuttui. Hän oli mukana urheilutoiminnassa ensimmäistä kertaa elämässään ja kilpaili mm. rytmisessä voimistelussa, lentopallossa ja koripallossa.

“Se, että minusta tuli Special Olympics –urheilija pakotti minut pois omalta mukavuusalueeltani. Ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin todella kuuluvani johonkin ryhmään.”

Boguckin itseluottamus kasvoi ja uudet harrastukset kuten laulaminen vetivät häntä puoleensa. Hän voitti Yhdysvaltojen osavaltioiden kehitysvammaisten talent-kilpailun ja pääsi äänittämään kappaleensa studioon.

Katso australialaisen laulajan Cody Simpsonin ja Breen kappale #ReachOut täältä.

“Tämä mielestäni osoittaa, mitä voi tapahtua, kun kehitysvammaiset hyväksytään ja heidät otetaan mukaan – siitäkin huolimatta, että asiat voivat olla heille hieman haastavampia. Me haluamme vain saada mahdollisuuden osoittaa kykymme, päästä tekemään samoja asioita kuin muut.”

“Olen kiitollinen kaikesta siitä, mitä olen tätä kautta saanut – ja siitä, ettei minun tarvitse enää elää hiljaisuudessa,” hän toteaa.  


Sydämelliset terveiset

Ennen kisoja Coca-Colan toimistoissa ympäri maailmaa tutustuttiin Special Olympics –toimintaan samalla kun työntekijät askartelivat oman maansa urheiludelegaatioille omat kannustustervehdyksensä.  Myös Suomen Coca-Colan toimistossa Keravalla koristeltiin mäntyisiä sydämiä 34 suomalaisurheilijan iloksi ja kannustukseksi.