Pulloista pelipaidoiksi | Coca-Cola Suomi

Pulloista pelipaidoiksi | Coca-Cola Suomi

Jääkiekkoseura Blues Juniors pukeutuu tulevaisuudessa pelipaitoihin, jotka valmistetaan kokonaan kierrätetyistä muovipulloista. Yhteen pelipaitaan menee 17–25 kierrätettyä pulloa. Coca-Cola, kierrätysmuovin edelläkävijä, tukee seuraa hankkeessa. Puolen litran Coca-Cola-pulloissa on jo pitkään käytetty kierrätettyä muovia sekä kasvipohjaista biomuovia. Pelipaitojen lisäksi maailmalla Coca-Cola-pulloista on valmistettu sisustus- ja muotituotteita.

Blues Juniors on ensimmäinen suomalainen jääkiekkoseura, joka tulee pelaamaan kestävän kehityksen peliasuissa. Seuran tavoite on edetä vaiheittain siihen, että pelaajien kaikki peliasut on tehty kierrätysmuovista. Suomen Coca-Cola on mukana uudistamassa pelipaitoja.

”Haluamme, että kaikki kuluttajat kierrättävät juomapullonsa korkkeineen. Meillä tehdään paljon töitä sellaisten teknologioiden ja projektien parissa, joiden avulla kierrätysmuovia voidaan hyödyntää uusien juomapullojen lisäksi myös muissa tuotteissa. Siksi olemme mukana tässä Blues Juniorien hankkeessa”, Suomen Coca-Colan viestintäpäällikkö Théa Natri kertoo.

Bluesin junioreiden hallituksen jäsen Pekka Soini sanoo, että seura haluaa toimia muille innostajana kestävässä kehityksessä.

”Olemme mielellämme esimerkkinä muille. Blues Juniors on Suomen suurimpia ja yksi menestyneimmistä seuroista, joten siinäkin mielessä meille sopii toimia suunnannäyttäjänä myös tässä tärkeässä kierrätysteemassa. Hienoa, että Coca-Cola lähti mukaan näin tärkeään juttuun.”

 

 

 

Yhdessä pelipaidassa 17–25 kierrätettyä muovipulloa

Peliasut valmistetaan pullonkierrätyksestä saadusta muovista. Paidat valmistuttaa suomalainen kestävän kiertotalouden yritys TouchPoint.

”Pelipaitojen materiaali on sataprosenttista kierrätyspolyesteria. Yhden pelipaidan valmistukseen kuluu sen koosta riippuen 17–25 kierrätettyä muovipulloa”, TouchPointin Riikka Rajaviita kertoo.

Bluesin B-joukkueen juniorit ovat jo koekäyttäneet testipaitoja. Harjoituksissa on huomattu, että paidat ovat laadukkaita ja kestäviä.

”Kierrätyspaita on ollut hyväntuntuinen ja jämäkkä. Kierrätysmuovi on hyvä materiaali ja kestää erinomaisesti fyysisen pelin tiimellyksessä ja taklauksissa. Laatu ei millään tavalla eroa ainakaan huonompaan suuntaan näistä perinteisistä peliasuista”, Bluesin junioreiden Soini sanoo.

”Nämä pelipaidat ovat hyvä esimerkki siitä, että muovipullot eivät ole roskaa vaan arvokasta materiaalia. Toimivien vaatteiden materiaalin ei tarvitse olla uutta. Kierrätetyistä pulloista voi tehdä kestäviä tuotteita, jotka näyttävät ja tuntuvat hyvältä”, Coca-Colan Natri kiteyttää.

Coca-Cola-pullo sisältää patentoitua biomuovia

Coca-Cola on kehittänyt jo vuosikymmeniä juomapulloista ympäristöystävällisiä. Kaikki Suomessakin myytävät puolen litran Coca-Cola-pullot tehdään materiaalista, josta puolet on kierrätettyä muovia. Toinen puoli pullosta on uutta muovia, josta 30 prosenttia on kierrätettävää biomuovia.

Biomuovia sisältävää Coca-Cola-pulloa kutsutaan PlantBottle™-pulloksi. Se on maailman ensimmäinen kokonaan kierrätettävä muovipullo, johon on käytetty kasvipohjaista materiaalia. Biomuovin ansiosta pullojen valmistukseen tarvitaan vähemmän uusiutumattomia raaka-aineita.

Maailmalla Coca-Cola on tehnyt aikaisemmin yhteistyötä muoti- ja sisustussuunnittelijoiden kanssa projekteissa, joissa on käytetty kierrätettyjä muovipulloja. Coca-Cola-pulloista on esimerkiksi valmistettu muotiasusteita ja huonekaluja.

Tiesitkö tämän kierrätysmuovista?

Useimmat muoviset juomapullot tehdään polyeteenitereftalaattista, joka tunnetaan lyhenteellä PET.

PET-pullojen materiaalia on helppoa kierrättää ja tuottaa siitä polyesterilankaa.

Kierrätysmuovista tehty vaate säästää ympäristöä, sillä tekokuituja valmistetaan yleensä maaöljystä, joka on uusiutumaton raaka-aine.