Roskasta koruiksi | Coca-Cola Suomi

Roskasta koruiksi | Coca-Cola Suomi

Taiteilija ammentaa inspiraatiota kaikkialta ympäristöstään, ja joskus luova idea iskee silloin kun sitä vähiten odottaa. Kathleen Plate, Ashia ja Julie Burke, sekä Kimberly Norkooli ovat kaikki löytäneet innoitusta Coca-Cola-pullojen ja -tölkkien muodoista ja väreistä. Lahjakkaan naiset muuntavatkin nyt kierrätysmateriaalit kauniiksi koruiksi.

Jokainen käsin tehty koru on uniikki ja saa muotonsa Coca-Colan ajattomasta designista. Koruissa kiteytyy Coca-Colan ikonisen brändin historia. Jokainen koru on taideteos itsessään, minkä lisäksi korun kantaja kantaa mukanaan myös juomaan liittyviä omia muistojaan.

Kathleen rakastui pulloon

Kathleen Plate on tehnyt taidetta kierrätetystä lasista jo yli 20 vuoden ajan, kauan ennen modernia ekotrendiä. Kun World of Coca-Cola -museo avattiin Atlantassa vuonna 2007, Coca-Cola etsi kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita myytäväksi museon lahjakaupassa. Edustajat ottivatkin yhteyttä Kathleeneen nähtyään hänen kauniita töitään. Siitä hetkestä lähtien Kathleen on tehnyt yhteistyötä Coca-Colan kanssa. 

 

 

 

 

Ashia ja Julie tarttuivat tölkkiin

Julie on yksi Ashia Burken neljästä tyttärestä, ja yhdessä he muodostavat taiteellisen kaksikon. Perheen äiti muisteleekin, että kaikki hänen lapsensa ovat aina olleet poikkeuksellisen luovia. Julie on työskennellyt aikaisemmin poliisina ja teki paljon yövuoroja. Samalla työkaverien kesken juotiin paljon Coca-Colaa, mutta tölkkejä ei haluttu vain heittää pois. Äiti ja tytär alkoivat kokeilla, josko tölkeistä voisi askarrella jotain. Kokeilujen jälkeen he kehittivätkin tekniikan, joilla tölkeistä sai muotoiltua kauniita ruusun terälehtiä ja perhosen siipiä.

Joskus korut saavat värinsä suoraan käytetyistä tölkeistä, joskus niitä taas värjätään. ”Emme halua tehdä vain yksinkertaisia esineitä, joita kuka tahansa voisi valmistaa”, sanoo Julie. ”Haluamme tarjota ihmisille uniikkeja esineitä, joissa näkyy taidokas kädenjälki.” Tölkkien lisäksi koruissa käytetään erilaisia ketjuja, helmiä ja koristekiviä, jotka henkivät vintage-tunnelmaa. Korujen designissa kohtaavatkin uusi ja vanha.

 

 

 

 

Kimberly Norkooli tutustui korutaiteeseen jo lapsena. Hänen äidillään ja isäpuolellaan oli lasipaja, jossa Kimberly oppi tekemään taidetta lasista. Inspiraatio Coca-Cola-korujen tekemiseen iski kuitenkin elokuvateatterissa. Päähenkilön takin kaulukseen oli ommeltu Coca-Cola-pullon kruunukorkkeja: Kimberly ihastui ideaan ja osti heti kuusi lasipulloa Coca-Colaa.

 

 

 

 

Kokeilujen jälkeen Kimberly kehitti tekniikan, jolla porata korkkeihin pienet reiät ja hioa niiden reunat sileiksi. ”Kaikki perheenjäseneni ovat aina juoneet innolla Coca-Colaa. Veljeni on vannoutunut Coca-Cola Lightin juoja, kun taas minä olen hulluna Coca-Cola Cherryyn. Isäni taas juo ainoastaan perinteistä Coca-Colaa,” kertoo Kimberly. ”Minulla on monta eri syytä käyttää juuri Coca-Cola-korkkeja koruissani. Ne ovat hauskoja ja kivan näköisiä, minkä lisäksi korkit ovat hyvää materiaalia koruihin. Kierrättämällä materiaaleja pidän korkit myös pois kaatopaikalta.” Kimberly on vielä yliopistossa, mutta on opintojensa ohella myynyt valmistamiaan koruja netissä.