Coca-Colan pulloissa kierrätys- ja biomuovia | Coca-Cola Suomi

Coca-Colan pulloissa kierrätys- ja biomuovia | Coca-Cola Suomi

Tiesitkö, että osa Coca-Cola-pullon muovista on valmistettu kasveista? Coca-Cola oli maailman ensimmäinen yhtiö, joka onnistui korvaamaan osan kierrätettävien PET-pullojen öljypohjaisesta materiaalista kasviraaka-aineilla. Tämän lisäksi lähikaupastasi löytyvään PlantBottle™ -nimellä kulkevaan puolen litran pulloon on lisätty myös kierrätettyä muovia.  

Kun katsoo Coca-Cola-pulloa, ei heti tule mieleen, että sen valmistamiseen on käytetty kasviraaka-ainetta ja vanhoista juomapulloista saatua muovia. Coca-Cola-pullot valmistetaan PET-nimellä kutsutusta muovista. PET-muovi sopii erinomaisesti hiilihapollisten juomien pakkaukseksi. PET-muovin ansiosta juoman kuplat eivät karkaa säilytyksessä ja kuljetuksessa ja juoma säilyy hyvänä.

Kierrätettävä, kevyt ja uusiutuvista raaka-aineista

Juomapakkauksen ensisijainen tehtävä on pitää juoma hyvänä ja turvallisena nauttia. Pakkauksien ympäristöjalanjälkeä tuleekin kehittää siten, ettei juomien laatu tai turvallisuus vaarannu.

Juomapullo on sitä parempi, mitä vähemmän siinä onnistutaan käyttämään muoviraaka-ainetta, erityisesti uutta öljypohjaista muovia. Uuden muovin rinnalla tulisi pyrkiä käyttämään kierrätettyä muoviraaka-ainetta. Ja jokaisen muovipakkauksen on aina oltava kierrätettävissä materiaalina uusiin muovituotteisiin.  

 

 

 

Coca-Colan PlantBottle™ -muovi syntyi joitakin vuosia sitten, kun Coca-Colan onnistui valmistaa toinen PET-muovin kahdesta ainesosasta sokeriruo’osta saaduista ainesosista. PlantBottle™ -nimen saaneessa muovissa tätä kasvipohjaista raaka-ainetta on 30%, jolla korvataan uusiutumattomista öljypohjaisista raaka-aineista valmistettua muovia.

Ensimmäinen Coca-Cola PlantBottle™-pullo tuli markkinoille Tanskassa jo vuonna 2009. Pari vuotta myöhemmin Sinebrychoff otti myös Suomessa PlantBottlen käyttöön 0,5 litran Coca-Cola-, Coca-Cola Zero Sugar- ja Coca-Cola light -pulloissa. Suomen pulloissa käytetään PlantBottle™-muovin lisäksi 50% käytetyistä pulloista kierrätettyä PET-muovia.

Ihan kuin mikä tahansa pullo, paitsi parempi

PlantBottle™-pullot ovat aivan kuin tavalliset PET-juomapullot. Toisin kuin monet muut biomuovit, PlantBottle-pullot voi palauttaa pullonpalautuspisteisiin ja kierrättää materiaalina uusiin pulloihin tai muihin muovituotteisiin.

PlantBottle™ -muovin valmistuksessa hyödynnetään patentoitua teknologiaa, joka muuttaa kasvien luontaiset sokerit sellaisiksi raaka-aineiksi, joista voidaan valmistaa PET-muovipulloja.

 

 


Suomen lisäksi PlantBottle™-pulloja käytetään yli 40 maassa, ja Coca-Cola onkin maailman suurin biomuovin käyttäjä. PlantBottle™-pullojen ansiosta pakkauksista on muodostunut 365 000 tonnia vähemmän hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa 845 000 öljytynnyrillistä*. 

 

Reilu vuosi sitten Coca-Cola esitteli Milanon maailmannäyttelyssä ennennäkemättömän innovaation, 100-prosenttisesti kasvipohjaisesta materiaalista valmistetun kierrätettävän PET-pullon. Sen saaminen laajasti myyntiin vaatii lisätyötä, mutta jonain päivänä Coca-Cola-pullosi ei ole enää tehty öljystä.

PET on maailman kierrätetyin muovilaatu

Euroopassa mietitään parhaillaan, miten eri materiaalit voitaisiin kierrättää sen sijaan, että ne päätyvät roskana kaatopaikoille tai poltettaviksi. Kerran valmistettua materiaalia tulisi hyödyntää uudelleen niin kauan kuin vain mahdollista.

PET on eri muovilaatujen joukosta se, jota kierrätetään eniten maailmassa. Euroopassa PET-pulloista palautuu kierrätettäväksi 75% ja Suomessa huimat 92%. Muusta muovista kierrätetään Suomessa vain 12% -16%**. 

 

 

 

Kiitos, että palautat pullosi kierrätettäväksi!

*Hiilidioksidipäästöt 2009-2015

**Lähde: SYKE Muovin kierrätyksen tilanne Suomessa 13.9.2017

 

PlantBottle-pullon esittelyvideo vuodelta 2015