Käsityöläisyrittäjien tarina | Coca-Cola Suomi

Käsityöläisyrittäjien tarina | Coca-Cola Suomi

Ostamalla 5by20–esineitä voi parantaa käsityöläisyrittäjinä toimivien naisten, heidän perheidensä ja asuinyhteisöjen elämää.

Ei mikä tahansa lahja, vaan hyvää tekevä lahja. Mitä jos tänä vuonna hankkisit läheisellesi lahjan, joka samalla tukee kehittyvien maiden naisia?

Coca-Colan 5by20–ohjelmaan kuuluvien naisartesaanien tekemät esineet ovat ainutkertaisia käsityön taidonnäytteitä. Naiset hyödyntävät idearikkauttaan ja luovuuttaan suunnitellessaan mm. käytetyistä juomapakkauksista saatavista materiaaleista kauniita esineitä. Toisin sanoen roskasta syntyy ihanuutta. Ostamalla näitä esineitä on helppo tehdä hyvää; hankkimalla näitä esineitä et ilahduta vain lahjan saajaa vaan myös esineitä tehneitä naisia ja heidän lähimmäisiään.

Coca-Colan 5by20–ohjelman tavoitteena on tukea viittä miljoonaa naista vuoteen 2020 mennessä. Ohjelmassa mukana olevat naiset työskentelevät Coca-Colan juomien hankinta- ja valmistusketjun eri osissa: maanviljelystä, jakelusta ja myynnistä juomapakkausten kierrätykseen.

Käsityöläiset on yksi merkittävä Coca-Cola 5by20–ohjelmaan kuuluva ammattiryhmä ja käsityöläisyys tarjoaa naisille mahdollisuuden taloudelliseen riippumattomuuteen. Artesaaninaiset saavat ohjelman puitteissa koulutusta ja tukea mm. kierrätysmateriaalista valmistettujen esineiden suunnitteluun, yritystoiminnan pyörittämiseen sekä markkinointiin. Ohjelman tuotteita ostamalla tukee suoraan niitä tehneiden käsityöläisnaisten omaa liiketoimintaa.

Lahja, joka erottuu ja auttaa tekijäänsä

Käsityöläisnaisten luovuuden ja idearikkauden ansiosta juomapakkauksista ja jopa vanhoista etiketeistä syntyy kauniita käyttöesineitä kuten koruja, käsilaukkuja, muistikirjoja, iPad-suojia ja paljon muuta. Näin muutama ohjelmassa mukana oleva nainen kertoo omasta tarinastaan.

5by20 –ohjelmassa mukana olevien naisten tekemät esineet ovat lahjoja, jotka erottuvat varmasti muusta lahjavirrasta. Lahja on enemmän kuin esine, sillä se tarkoittaa hyvinvointia sitä tehneelle naiselle. Suosittelemme seuraavia kolmea lahjaa tämän joulun paketteihin. Lisää 5by20 –ohjelman tuotteita löydät Coca-Cola Storesta.

 

 

 

Joulukirahvi tölkkimateriaaleista
Käsityöläisryhmä: Acacia Creations, Kenia
Hinta: Euro 29,18

Tämä hauska 35cm korkea kirahvi on todellinen ekolahja. Se on kenialaista käsityötä, ja materiaalina on käytetty kierrätettyjä alumiinitölkkejä ja puhelinkaapelia.

Kirahvi on valmistettu Acacia Creations-ryhmässä, jonka tavoitteena on edistää ryhmänsä jäsenten elämää kestävällä tavalla. Acacia-ryhmä luo paitsi työpaikkoja se myös kouluttaa jäseniään sekä tarjoaa yhteisön jäsenille mahdollisuuden koulunkäyntiin ja terveydenhuoltoon.

Kaikki Acacia-ryhmän tuotteet on valmistettu käytöstä poistetuista materiaaleista, jotka saavat uuden elämän ryhmän suunnittelemissa ja valmistamissa tuotteista. Näin muuten jätteeksi päätyvä materiaali kierrätetään hyötykäyttöön. Mitä enemmän Acacian tuotteita myydään, sitä enemmän materiaalia saadaan kierrätettyä.

Acacia on työskennellyt vuodesta 2007 satojen käsityöläisten kanssa itäisessä Afrikassa ja Nairobissa, ja kouluttanut heitä käsityötaidoissa sekä opettanut tuotesuunnittelua, mikä kaikki on edistänyt ryhmän jäsenten elinkeinon kehitystä oikeaan suuntaan.

 

 

 


Käsityöläisryhmä: çöp(m)adam, Turkey
Hinta: Euro 23,34

Coca-Cola–kruunukorkit antavat tälle turkkilaisnaisten käsityölle ainutlaatuisen ja erottuvan koristeellisen ilmeen. Kätevä pieni pussukka sopii pienten esineiden kuten kolikkojen, meikkien, hiuslenksujen ja pinnien, kanta-asiakaskorttien tai muiden pienten mukana pidettävien esineiden säilyttämiseen. Sopii niin äidille kuin tyttärellekin ja on saatavana myös harmaan värisenä.  

Itseään “roskaleideiksi” kutsuvan çöp(m)adam –käsityöläisryhmän naiset ovat ammattilaisia siinä, miten roskaksi kutsuttavista materiaaleista tehdään tyylikkäitä ekoasusteita. Länsi-Turkissa toimiva çöp(m)adam pyrkii kehittämään naisille töitä sekä vähentämään jätteen määrää. Useimmat ryhmän naisista eivät koskaan aiemmin ole ansainneet omaa rahaa ja ryhmässä he saavat myös koulutusta Coca-Colan 5by20–ohjelman kautta. Ryhmän kauniita käsitöitä myydään ympäri maailmaa.

 

 

 


Käsityöläisryhmä: Purple Community Fund, Filippiinit
Hinta: Euro 10,50

Kuka arvaisi ensisilmäyksellä, että tämä rannerengas on tehty juomatölkkien avausrenkaista. Korua saa useissa eri väreissä: punaisena, oranssina, harmaana ja mustana. Korujen materiaalina on käytettyjen alumiinitölkkien avausrenkaat sekä elastinen lanka.

Purple Community Fund (PCF) –ryhmän naiset suunnittelevat ja valmistavat tuotteita luonnonmateriaaleista ja kierrätetyistä Coca-Cola–pulloista ja -tölkkeistä. Työ on naisille paitsi elinkeino myös yksi keino vähentää jätteen määrää heidän omissa yhteisöissään.

Filippiinien köyhimmillä alueilla naiset pyrkivät ansaitsemaan elantonsa hyödyntämällä muuten roskaksi luokiteltavia materiaaleja. Purple Community Fund -ryhmä antaa naisille työssä tarvittavia taitoja ja työkaluja sekä myös tukee heitä yritystoiminnan kehittämisessä. Tämän ansiosta naisilla on varaa ostaa tarpeellisia kotitaloustarvikkeita ja tukea lastensa koulunkäyntiä.

Haluatko tietää lisää? Katso täältä Coca-Cola Storen tämänhetkinen 5by20 -tuotevalikoima.