Naiset tekevät juomatölkeistä taidetta | Coca-Cola Suomi

Naiset tekevät juomatölkeistä taidetta | Coca-Cola Suomi

Coca-Cola lanseerasi vuonna 2010 5by20-projektin, jonka tavoitteena on tukea vuoteen 2020 mennessä 5 miljoonan naisen yrittäjyyttä ympäri maailman. Filippiiniläisiä yhteisöjä tukevan hyväntekeväisyysjärjestön puheenjohtaja Jane Walker on omalta osaltaan mukana 5by20-projektissa – ja tekee sen käytettyjen Coca-Cola-tölkkien avulla.

 

Jane Walker rakastaa Coca-Cola-tölkkien avausrenkaita, sillä niistä voi tehdä taidetta. Walker on Brittiläisen Purple Community Fund -hyväntekeväisyysjärjestön puheenjohtaja. Järjestön tavoitteena on tukea Filippiinien köyhimpiä yhteisöjä, ja se on hiljattain aloittanut ohjelman huonompiosaisten naisten auttamiseen. Walker onkin keksinyt luovan keinon tavoitteen saavuttamiseksi.

 

Jane Walker opettaa, kuinka Coca-Cola-tölkkien avausrenkaista tekee helposti kauniin rannekorun.

 

 

 

 

 

5by20-ohjelman kautta Coca-Cola tukee esimerkiksi artesaaneja lukuisissa eri maissa. Walker hyödyntääkin Coca-Cola-tölkkien avausrenkaita, ja taiteilee niistä koruja, laukkuja ja asusteita – alusta loppuun käsityönä. Tämän taidon hän on myös opettanut lukuisille naisille Filippiinien slummeissa, missä hän on asunut ja työskennellyt.

Slummeissa asuvat naiset keräävät kierrätettävää jätettä ja myyvät sen eteenpäin elättääkseen perheensä. Purple Community Fund -hyväntekeväisyysjärjestö auttaa naisia keräämällä tölkkien avausrenkaita ja toimittamalla niitä naisille korujen ja asusteiden materiaaleiksi. Järjestö vastaanottaa renkaita Coca-Cola-faneilta kaikkialta maailmasta, ja projektin myötä naisten ja kokonaisten yhteisöjen asemaa on pystytty parantamaan.

 

 

 

Miten Coca-Colan 5by20-projekti on auttanut hyväntekeväisyysjärjestönne toimintaa?

"Olemme saaneet enemmän näkyvyyttä. Coca-Cola on ollut aktiivisesti mukana markkinoimassa Purpe Community Fundin toimintaa, ja olemme herättäneet tietoisuutta alueilla, joissa se ei muuten olisi ollut mahdollista. Tämän lisäksi tuotteitamme on ollut myynnissä World of Coca-Cola -museossa Atlantassa, ja Coca-Colan verkkokaupoissa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Jokainen ostos mahdollistaa toimintamme jatkuvuuden. Yhteistyö Coca-Colan kanssa on tuonut meille uskottavuutta ja samalla luonut mahdollisuuksia uusiin yhteistyökumppanuuksiin."

 

 

 

 

Mikä tölkkien avausrenkaista tehty tuote on suosikkisi?

”Sanoisin, että käsilaukkuni. Loihdimme avausrenkaista myös kätevän ja kauniin lompakon. Ennen työtäni hyväntekeväisyysjärjestön parissa käytin aina omaisuuden laukkuihin, mutta tämä on varmasti paras laukku, joka minulla on ikinä ollut!”untia, ja siihen tarvitaan kilon verran avausrenkaita – itse asiassa tarkalleen 2622 kappaletta!”

 

Kuinka pitkään yhden käsilaukun tekemiseen sitten menee?

”Laukun tekemiseen menee arviolta sata tuntia, ja siihen tarvitaan kilon verran avausrenkaita – itse asiassa tarkalleen 2622 kappaletta!”

 

 

Mistä te saatte näin paljon avausrenkaita?

”Saamme renkaita lukuisista eri maista. Keräämme niitä noin kaksi tonnia Isossa-Britanniassa, erityisesti juhlakausina, mutta saamme niitä myös Filippiineiltä. Tämän lisäksi meille lähetetään niitä Amerikasta ja Lähi-idästä. Jotkin ihmiset tuovat niitä ihan laukkukaupalla.”

Pitääkö renkaille tehdä jotain ennen niiden käyttöä?

”Meidän pitää hioa renkaiden taustat hiekkapaperilla, koska niiden pinta voi olla hieman epätasainen. Tämän jälkeen renkaat puhdistetaan ja harjataan, kunnes niistä kootaan taidetta. Joskus esivalmistelu vaatii enemmän työtä kuin itse kokoamisvaihe.

Projektiin osallistuvat filippiiniläiset äidit ovat todella ylpeitä tästä työstä ja aidosti arvostavat lopullista tuotetta. Heille jokainen koru, laukku ja asuste on suuri saavutus.”

Minkä viestin haluaisit lähettää naisyrittäjille?

”Jos on rohkeutta, voi saavuttaa mitä vain.”

 

5by20 on Coca-Colan kansainvälinen ohjelma, joka tukee naisten yrittäjyyttä ympäri maailman. Vuodesta 2010 lähtien projekti on tavoittanut yli 1,2 miljoonaa naista 60 maassa.