Vesi pelastaa Afrikassa | Coca-Cola Suomi

Vesi pelastaa Afrikassa | Coca-Cola Suomi

Puikkelehtivien kukkuloiden keskellä Swazimaata sijaitsee Bhekinkhosin terveysklinikka. Se on yksi Swazimaan vanhimmista, ja se tavoittaa 1500 potilasta kuukaudessa. Coca-Cola on mukana kehittämässä vesihuollon parantamista alueella, jotta klinikan potilaat ja kylän asukkaat saisivat puhdasta vettä käyttöönsä.  

Klinikalla hoidetaan useita eri sairauksia, mutta erityistä apua se tarjoaa HIV- ja AIDS -potilaille. Swazimaassa HIV- tai AIDS-tartunnan saaneiden aikuisten määrä on suurin koko maailmassa, ja alueen potilaiden hoito on keskitetty nimenomaan Bhekinkhosin klinikalle.

Muutama vuosi sitten klinikalla oli vaikeuksia tarjota kriittistä sairaanhoitoa sitä tarvitseville. Jopa ulkona sijaitseva vesihana oli poissa käytöstä, ja potilaat jäivät ilman elintärkeää puhtaan veden lähdettä. Juomaveden ja pesuun kelpaavan veden puuttuminen rajoitti klinikan toimintakykyä merkittävästi.

Tilanne helpottui kun RAIN ”Water for a Generation” -projekti, jossa Coca-Cola on mukana, asennutti alueelle aurinkoenergialla toimivan vesijärjestelmän. Nykyään vesiongelma klinikalla on ratkaistu, ja potilaat sekä hoitajat voivat luottavaisina nauttia puhtaasta vedestä. Nykyään myös lääkärit tulevat alueelle todennäköisemmin sillä he tietävät, että paikalla on riittävät puitteet auttaa sairastuneita.

 

 

 

Veden myötä myös yhteisö voi kehittyä

Vesi on siunaus muillekin kuin klinikalle ja sen potilaille. Vesijärjestelmän ansioista asukkaat ovat rohkaistuneet jäämään asumaan alueelle ja panostamaan yhteisöönsä. Myös alueen talouden suunta on ylöspäin.

Kylän väestömäärä on lähtenyt kasvuun, mikä näkyy myös kouluun rekisteröityjen lasten määrässä. Tämä on harvinaista, sillä kuten muualla Afrikassa, myös Swazimaassa yhä useammat ihmiset muuttavat maalta kaupunkeihin.

Kylä työskentelee aktiivisesti toimivan vesihuollon eteen. Alueen koulun rehtori on muun muassa lisännyt koulumaksuihin pienen vesilisän vesiprojektin jatkuvuuden turvaamiseksi.

Swazimaan asukkaille vesi merkitsee koulutusta, mahdollisuuksia ja elämää.

 Alkuperäiseen artikkeliin ”Water Transforms Health Access in Swaziland” pääset tästä.