Amerikan etelävaltioissa tunnetaan erityinen tapa nauttia Coca-Colaa ja suolapähkinöitä – yhtä aikaa pullosta. Makuyhdistelmänä makean mausteinen ja jääkylmä Coca-Cola sekä suolapähkinät maistuu varmasti lähes kaikille suomalaisille. Mutta entä jos kokeilisitkin tätä makuyhdistelmää Amerikan etelän tyyliin ja kaataisit pähkinät kulhosta pulloon ja nauttisit ne kulauksittain?

Tutkimme hieman, kuinka tämä erityinen mutta tunnettu tapa on oikein saanut alkunsa.

Yleinen tapa

“Muistan isoisäni istumassa vanhan maalaiskaupan tuntumassa,” kertoo John Masters Tampan kaupungista Floridasta. Isoisä hörppäsi muutaman kunnon kulauksen Coca-Colastaan. Sitten hän repi pienen pussin suolattuja maapähkinöitä kulmasta auki. Hän käytti kättään suppilona ja ohjasi pähkinät Coca-Cola-pulloon. Juoma kuohui hetkisen aikaa, minkä jälkeen isoisä jatkoi Coca-Colan juomista.”

Jääkylmän Coca-Colan ja suolaisten ja rouskuvien pähkinöiden yhdistelmä on makumuisto, joka tunnetaan sukupolvien takaa Amerikan etelävaltioissa.
Pohjois-Carolinassa kasvaneen James Brownin kasvoille nousee leveä virnistys, kun hän kuuleekin mainittavan Coca-Colan ja maapähkinät.
.
“Olin viisi vuotta vanha, kun isäni opetti minut lisäämään maapähkinöitä Coca-Colaan,” hän muistelee. “Maailma oli niin erilainen silloin. Kävelimme huoltoasemalle ja ostimme punaisesta automaatista pullolliset Coca-Colaa. Kassalla olevasta automaatista ostimme kolikolla laatikollisen maapähkinoitä.”

Miten se kaikki alkoi?
Pikainen gallup osoittaa, että kaikkialla Amerikassa tiedetään Coca-Colan ja maapähkinoiden sopivan hyvin toistensa makupareiksi. Mutta pähkinöiden lisääminen pulloon tuntuu olevan etelän erikoisuus.

On useita teorioita siitä, miten tämä tapa sai alkunsa. Monet kypsään ikään ehtineet etelässä kasvaneet amerikkalaiset muistavat, kuinka Coca-Cola ja maapähkinät kuuluivat heidän lapsuutensa automatkoihin. Se oli 20-luvun pikaruokaa tai välipala etelässä. Coca-Cola ja pähkinät pitivät nälän loitolla kunnes seuraavan kerran sai ruokaa illallisella.

Vaikka asiasta ei ole löydetty mitään kirjallisia todisteita, arvellaan maapähkinöiden lisäämisen Coca-Colaan saaneen alkunsa juurikin jo 1920-luvulla.  Tavan arvellaan syntyneen ruumiillisen työn tekijöiden keskuudessa. Kun kädet olivat likaiset eikä lähistöllä ollut käsien pesupaikkaa, oli pähkinät helpointa nauttia suoraan Coca-Cola-pullosta – silloin pähkinät eivät ainakaan likaantuneet. Myös vaihdeautolla ajaminen oli helpompaa, kun toinen käsi oli vapaana eikä tarvinnut kaataa pähkinöitä laatikosta kaksin käsin.

Ihan varmoja tavan syntyhistoriasta ei kuitenkaan olla. Mutta makuparina nämä kaksi ovat yhä monien mielestä aivan oivallisia – olivatpa pähkinät sitten pullossa tai kulhossa.