Coca-Colan historia alkoi vuonna 1886, kun atlantalainen apteekkari John S. Pemberton, keksi uudenlaisen juoman. Tänään, yli 125 vuotta soodabaarissa tarjotun ensilasillisen jälkeen Coca-Colasta on kasvanut maailman suurin juomayhtiö. Yritys toimii yli 200 maassa ja sen juomavalikoimaan kuuluu yli 3 500 erilaista juomaa. Jokaisessa toimintamaassa paikallinen Coca-Cola-yhtiö tekee läheistä yhteistyötä paikallisen juomayhtiön kanssa, joka lisenssinhaltijana valmistaa, jakelee ja myy Coca-Cola juomat. 

Coca-Cola maailmalla ja Euroopassa

Coca-Colalla on paikallinen yhtiö kaikissa niissä yli 200-maassa, joissa sen juomia valmistetaan. Jokainen näistä Coca-Cola-yhtiöistä tekee läheistä yhteistyötä yhden tai useamman paikallisen pullottajayhtiön kanssa. Nämä yhtiöt valmistavat, jakelevat ja myyvät juomat. Coca-Colalla on kansainvälisesti yli 250 pullotajayhteistyökumppania. Useimmat näistä ovat Coca-Colasta riippumattomia, itsenäisiä yrityksiä. Yhtiöt tekevät kuitenkin paikallisesti läheistä yhteistyötä ja usein yrityksiin viitataan nimellä “Coca-Cola systeemi”. Kyseessä ei kuitenkaan ole juridinen kokonaisuus ja molemmat yhtiöt ovat itsenäisiä ja niillä on oma itsenäinen johtonsa.

The Coca-Cola Company valmistaa ja myy juomapohjia ja siirappeja pullotajayhteistyökumppaneilleen. Coca-Cola myös omistaa kaikkien juomien tuotemerkit ja vastaa kuluttajamarkkinoinnista paikallisesti. Pullotajayhteistyökumppani vastaa juomien valmistuksesta, pakkaamisesta, jakelusta ja myynnistä jälleenmyyjille, jotka myyvät juomat edelleen kuluttajille.

Kaikki juomien valmistuksesta vastaavat yhtiöt vastaavat myös suhteista kauppaan ja muihin jälleenmyyjiin kuten ravintoloihin ja kahviloihin. Päivittäin yhtiön juomia myydään 1,9 miljardia annosta ympäri maailmaa. 

Coca-Cola Euroopassa

Myös Euroopan Unionin alueella Coca-Cola toimii paikallisten tytöryhtiöidensä kautta. Coca-Colalla on Euroopassa useampi pullottajayhteistyökumppani, jotka toimivat useammassa Euroopan maassa. Coca-Cola Enterprises on yksi Euroopan suurista pullottajista ja se valmistaa yhtiön juomat myös Ruotsissa ja Norjassa. Muita pullottajayhteistyökumppaneita ovat Coca-Cola Hellenic Company, Coca-Cola Iberian Partners ja Carlsberg Tanskassa ja Sinebrychoff Suomessa. Coca-Cola-yhtiöt ja sen pullottajat työllistävät suoraan 48 000 ihmistä EU:n alueella. Yhtiön Euroopassa valmistettavien 700 juoman arvoketjussa työskentelee noin 600 000 ihmistä Euroopassa.