Amerikkalaisesta ’Ensisilmäyksellä’ (How I Met Your Mother) – sarjasta tutuksi tullut näyttelijä Neil Patrick Harris on monilahjakas mies. Paitsi yksi asia ei häneltä onnistu; hänen on vaikea pysyä rauhallisesti paikoillaan.

Näyttelijä-laulaja-taikuri-koomikko poukkoilee projektista toiseen ja hurmaa samalla yleisönsä niin lavalla kuin ruuduillakin. Äskettäin hän osoitti monitaitoisuutensa suositussa amerikkalaisessa talk-show-ohjelmassa Shop-A-thon (RED) on Jimmy Kimmel Live . Yhdessä muiden tunnettujen amerikkalaisten kanssa Neil Patrick Harris keräsi varoja HIV/AIDSin vastaiseen työhön ja kertoi työn tärkeydestä.

Harris, Coca-Cola sekä (RED) työskentelevät sen eteen, että HIVin leviäminen äideistä vauvoihin loppuu ja että Afrikassa tulevaisuudessa kasvaisi AIDSiton sukupolvi.  (RED) on Bonon ja Bobby Shiverin 2006 perustama järjestö, joka kokoaa yrityksiä ja yksittäisiä henkilöitä AIDSin vastaiseen työhön. Coca-Cola on ollut mukana jo useita vuosia ja tänä vuonna Coca-Cola lahjoittaa jokaista lahjoitettua dollaria vastaavan summan järjestölle aina 2 miljoonaan dollariin saakka. Lahjoituksia voi tehdä vielä tammikuun puoliväliin saakka ja myös suomalaiset lahjoitukset osallistuvat erityspalkintojen arvontaan.

Osana tätä yhteistyötä osapuolet tarjoavat lahjoittajille ns. Omaze-elämyksen eli ainutlaatuisen mahdollisuuden voittaa ilta yhdessä Harrisin ja hänen puolisonsa kanssa New Yorkissa. Toimituksemme kysyi näyttelijältä, mitä hän ajattelee tästä yhteistyöstä ja sen tavoitteista.

Miksi olen Coca-Colan ja (RED)in kanssa mukana HIV/AIDSin vastaisessa työssä?

Coca-Cola ja (RED) pyysivät minua mukaan Omaze-ohjelmaan. Koen yhteistyön  ainutlaatuisena tapana tukea varainhankintaa tärkeän asian hyväksi. Mielestäni (RED) tekee aivan uskomatonta työtä. Ja kun kuulin, miten sitoutunut Coca-Cola on auttamaan AIDSin vastaisessa työssä Afrikassa, oli minun helppo luopua yhdestä vapaaillastani tärkeän asian hyväksi.

Mitä Omaze-elämyksen voittaja voi odottaa illalta ja miksi sen tavoittelemiseen kannattaa osallistua lahjoittamalla?

Mielestämme yhteinen ilta voittajien kanssa New Yorkissa oli se, mitä halusimme tarjota. Puolisoni Davidin kanssa isännöimme tämän juhlaillan ja me yksinkertaisesti vain rakastamme Manhattania! Majoitamme vieraamme mukavaan hotelliin ja viemme voittajat syömään ravintolaan, josta itsekin pidämme. Tämän jälkeen menemme katsomaan Broadway-shown. Siitä tulee mukava ilta ja tuemme samalla hyvää tarkoitusta

(RED) Omaze experiences –elämyspalkinnot kuulostavat mahtavilta. Jos itse tarjoaisit jostain elämyksestä, niin minkä valitsisit (jos et saisi valita omaasi)?

Olisi kiehtovaa nauttia teetä Julia Robertsin ja Bonon seurassa. He tuntuvat erikoiselta isäntäparilta, joiden kanssa voisi syntyä todella riemastuttavia keskusteluja. Bono on mielestäni paras tarinankertoja, jonka seurassa olen istunut illallispöydässä. Hän on aito, intohimoinen ja runollinenkin henkilö. Olisi mahtavaa kuulla hänen kertomuksiaan voileipien äärellä.

Teillä näytti olevan ratkiriemukasta Jimmy Kimmelin (RED) –showssa. Teit korttitempun Kristen Stewarttin kanssa, tanssit ja lauloit.  Miltä ohjelma tuntui sinusta itsestäsi?

Suurin osa ohjelman yksityiskohdista vahvistui vasta ihan loppuminuuteilla ennen shown alkua. Alun perin olin tulossa ohjelmaan kertomaan Omaze-elämyksistä…ja sitten minua pyydettiinkin tekemään taikatemppu, laulamaan ja tanssimaan. Mutta kun pyytäjänä on itse herra Kimmel, on vaikea kieltäytyä. Tiesin olevani hyvissä käsissä … ja onpahan minulla nyt muutama asia pois “ämpärilistalta”.

'Olemme melkein saavuttamassa tavoitteemme, ettei yksikään vauva enää syntyisi HIV-positiivisena. Minä tuen mielelläni tätä työtä ja toivottavasti pääsemme maaliin saakka.'

Tämän vuoden kampanjan avulla pääsemme toivottavasti lähemmäksi tavoitetta, että Afrikassa kasvaisi AIDSiton sukupolvi. Mitäitsekin isänä ajattelet tästä?  

Jos 20-30 vuotta sitten kuuli olevansa HIV-positiivinen, merkitsi se elinkautista tuomiota. Lääkkeet ja hoito olivat kalliita. Tämä ei enää kuitenkaan pidä paikkaansa. Mutta HIV on jotain sellaista, josta nuorempien on hyvä olla tietoisia. Se, että yhdellä pillerillä voi taistella HIV/AIDSia vastaan ja estää HIVin leviäminen äideistä vauvoihin ei tarkoita sitä, etteikö järjen käyttöä ja suojautumisen merkitystä pitäisi muistaa. Vanhempana koen oman roolini kouluttajaksi ja opastajaksi. Haluan varmistaa, että lapseni voivat elää maailmassa, jossa heidän ei tarvitse huolehtia enää tästä asiasta.

Olet esiintynyt Broadwayllä, televisiossa ja elokuvissa sekä isännöinyt merkittäviä palkintogaaloja. Mikä näistä on sinulle mieluisin ympäristö - vai nautitko työstäsi viihteen kameleonttina?

Nautin, kun saan “polskutella useissa erilaisissa lammikoissa”. En tiedä johtuuko se siitä, että pidän erilaisten asioiden saavuttamisesta vai siitä, että minulla on lyhyt keskittymiskyky. Mutta yhden ja saman asian tekeminen uudestaan tylsistyttää minua. Niinpä uusien asioiden tekeminen on aina jännittävä seikkailu, jossa pääsen harjoittelemaan uusia taitoja – sellainen on minulle parasta työtä.  Olisi hauska päästä ohjaamaan enemmän, olla mukana suurissa elokuvissa ja saada isompia rooleja kuin vain yksittäisiä hahmoja erilaisissa kohtauksissa. Mutta samalla, jos minulla olisi mitään noista työn alla juuri nyt, en pystyisi viettämään aikaa perheeni kanssa teemapuistossa, kuten juuri nyt.  

Olet yksi viihdemaailman kiireisimmistä ihmisistä. Miten tasapainotat ajankäyttösi perheen ja työn välillä?

Mielestäni kaikki alkaa siitä, että tiedostaa ajankäytön tasapainottamisen tärkeyden. Se puolestaan tarkoittaa jatkuvaa keskustelua siitä, mitä teemme – ja eri asioiden hyvien ja huonojen puolien arviointia. En halua mennä ihan kaikkeen mukaan, koska silloin en näkisi perhettäni riittävästi. Mutta totta kai haluan työskennellä, koska työ on minusta käsittämättömän hauskaa. Kyse on valinnoista, joiden avulla voin hallita ajankäyttöäni mahdollisimman tehokkaasti.

Mitä töitäsi saamme nähdä seuraavaksi?

Olen mukana Alexander Paynen Downsizing -elokuvassa yhdessä Matt Damonin kanssa.  Se valmistuu noin vuoden sisällä. Alexander on mahtava ohjaaja ja hänen kanssaan on mahtava tehdä töitä. Juuri nyt työskentelen Netflix-sarjassa nimeltä  Lemony Snicket’s, A Series of Unfortunate Events, joka julkaistaan tammikuussa. Olen mielestäni panostanut tähän todella ja olen varsin ylpeä lopputuloksesta – odottakaapa vain kun näette sarjan! 

Coca-Cola, (RED) ja Last Mile (”Viimeinen maili”) -projekti

Joulukuussa 2011, Coca-Cola Company julkisti monivuotisen yhteistyön (RED) –organisaation kanssa. Sen tavoitteena on lisätä tietoisuutta HIV/AIDSista sekä kerätään rahaa, jotta AIDSiton sukupolvi olisi mahdollinen. Coca-Colan ensivaiheen sitoumus on reilu 5 miljoonaa dollaria, joilla toteutetaan tiedotuskampanjoita. Vuonna 2014 Coca-Cola lisäsi tukea 2 miljoonalla dollarilla. 2016 yhtiö sitoutui vuoden 2018 loppuun mennessä investoimaan 15 miljoonaa dollaria, jotta HIV ei leviäisi äideistä vauvoihin.

Last mile on Coca-Colan ja sen juomien valmistuksesta vastaavien pullottajayhtiöiden yhteinen projekti, jolla tuetaan valtioita ja erilaisia kansalaisjärjestöjä kehittämään omia jakelukanaviaan ja -järjestelmiään. Tavoitteena on tukea näitä toimijoita saamaan lääkkeet niitä tarvittaville vaikeakulkuisille alueille. Vuonna 2010 lanseerattu Projekti Last Mile toteutetaan yhteistyössä Coca-Cola Companyn, Coca-Cola Afrikkasäätiön, The Global Fund-järjestön, USAIDin and Bill & Melinda Gates Säätiön kanssa.