Silloin kun maailma oli jotenkin selkeämpi kuin nykyään, kutsuttiin virheellisiä uutisia lempinimellä ’ankka’. Nykymaailmassa paikkansapitämättömiä tarinoita kutsutaan urbaanilegendoiksi tai tuoreimmin myös valeuutisiksi. Meiltäkin kysytään usein vahvistusta erilaisiin Coca-Colaan liittyviin uutisiin. Tässä vastauksia meiltä yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Valeuutiset mielletään nettiajan tuotteeksi, vaikka englanninkielisissä maissa ’Fake News’ termiä on käytetty virheellisistä tiedoista jo 1800-luvun loppupuolella. Noihin aikoihin, 1886, keksi apteekkari John Pemberton menestyksekkään Coca-Colan reseptin – ja siitä lähtien juomaan on myös liitetty lukuisia valeuutisia.

Digitaalisessa maailmassa virheelliset uutiset leviävät nopeasti. Runsaasti jaetuista asioista syntyy näkemys, että ne ovat totta -koska riittävän moni uskoo niiden olevan totta. Näin ajatellen olisi myös totta, että Elvis olisi elossa. Siksi onkin hyvä, jos itse kukin pysähtyy arvioimaan lukemansa tekstin oikeellisuutta – ja tarvittaessa tarkistaa asian. Aika ajoin meiltäkin tiedustellaan vastauksia vanhoihin myytteihin. 

Voinko käyttää Coca-Cola-juomaa kodin siivouksessa?


Coca-Colan kerrotaan sopivan hyvin puhdistusaineeksi, ruosteenpoistoaineeksi tai auton tuulilasin pesunesteeksi.

On totta, että Coca-Colassa on pieni määrä kirpeyttä tuovaa fosforihappoa, joka on turvallisena hyväksytty käytettäväksi elintarvikkeissa. Coca-Colalla voi onnistua puhdistamaan kolikon tai grilliritilän, kuten myös appelsiini- tai sitruunamehulla – ja myös samppanjalla.

Järkevintä ja tehokkainta on kuitenkin käyttää kaupasta saatavia tarkoitukseen sopivia puhdistusaineita.

Voinko käyttää Coca-Colaa aurinkovoiteena?


Vaikka Coca-Cola on huipputuote, emme missään nimessä suosittele käyttämään sitä aurinkovoiteen sijaan. Siinä ei ole mitään aineita, jotka suojaisivat ihoa UV-säteilyltä. Coca-Cola on juoma, ei aurinkosuojatuote!

Tehdäänkö Suomessa myytävä Coca-Cola Amerikassa?

Sinebrychoff Oy

Moni yllättyy kuullessaan, että Suomen Coca-Colat sokerilla tai ilman tulevat Keravalta. Siellä Sinebrychoff valmistaa Coca-Colat, Fantat ja muut Coca-Cola-yhtiön virvoitusjuomat ja vedet myyntiin ympäri Suomea Hangosta Utsjoelle.

Moni pitää Coca-Colaa amerikkalaisuuden ikonina, mutta juomana Coca-Cola on aidosti ’Made in Finland’. Sitä se on ollut jo lähes 50 vuotta, sillä Coca-Colaa on valmistettu Suomessa ja suomalaisin voimin jo vuodesta 1958.

Viimeiset lähes 20 vuotta Coca-Colan kotikaupunki Suomessa on ollut Kerava, missä Sinebrychoff ja Suomen Coca-Cola työskentelevät yhdessä.

Mistä saa Coca-Colaa, jonka hiilihappo on korvattu heliumilla?


Uskomus heliumia sisältävästä Coca-Colasta sai alkunsa Englannissa tehdystä aprillipilasta, jonka mukaan heliumilla terästetty Coca-Cola tarjoaa juomanautinnon lisäksi myös hauskan uuden äänen. Vaikka pilauutisesta on jo kulunut aikaa, tiedustellaan tätä erikoisuutta meiltä yhä silloin tällöin eri maissa. Helium Coca-Colalla olisi selkeästi kysyntää, vaikka emme suunnittele sellaisen juoman kehittämistä. 

Jos jätän yöksi hampaan lasilliseen Coca-Colaa, onko se aamulla liuennut pois?


Hammas ei liukene, jos se laitetaan Coca-Colaan tai muuhun vastaavia määriä happoja sisältäviin juomiin. On totta, että Coca-Colassa on pieni määrä juomaan makua tuovaa fosforihappoa. Tätä elintarvikeviranomaisten elintarvikekäyttöön hyväksymää, turvallista happoa löytyy myös muista ruuista ja juomista.

Mikä tahansa sokeria tai tärkkelystä sisältävä juoma aiheuttaa happohyökkäyksen ja altistaa hampaiden reikiintymiselle. Samoin mikä tahansa hapan ruoka tai juoma, kuten virvoitusjuoma, voi altistaa hammaskiilteen eroosioon. Jatkuvien happohyökkäyksien välttämiseksi on hyvä välttää juomien lipittelyä pitkin päivää. Tämän lisäksi kaikkien on tärkeää hoitaa hampaita suositusten mukaan ja huolehtia hyvästä suuhygieniasta.

Oletko kuullut toista samantyyppistä urbaanilegendaa, jonka mukaan myös lihanpalanen liukenisi yön aikana lasilliseen Coca-Cola -juomaa? Myöskään se ei ole totta.

Käyttääkö joulupukki punaista nuttua, koska se on Coca-Colan väri?

Coca-Colan joulumainos vuodelta 1930. joulupukki nauttimassa juomaa Barr'in tavaratalon soodabaarista, joka tuolloin oli maailman suurin.

Joulupukista on useita erilaisia tulkintoja ennen ensimmäistä Coca-Cola-joulupukkia esittävää maalausta vuodelta 1931. Tätä ennen joulupukki kuvattiin usein mm. pitkänä luisevana miehenä tai jopa pelottavan näköisenä haltijahahmona, joka pukeutui joko piispan kaapuun tai eläimen taljaan. Nykyaikaista joulupukkia edeltänyt Pyhä Nikolauksen -hahmo kuvattiin kuitenkin myös toisinaan syvän punaisessa takissa.   

Coca-Cola palkkasi amerikkalaisen kuvittajan Haddon Sundblomin miettimään, miltä Coca-Colan joulupukki näyttäisi. Sundblomilta pyydettiin kuva joulupukista, ei joulupukiksi pukeutuneesta henkilöstä. Amerikassa syntyneellä Sundblomilla oli suomalaisjuuret, sillä hänen isänsä oli Ahvenanmaalta kotoisin.

Sundblomin piirtämä punanuttuinen joulupukki sekä Coca-Colan joulumainokset 1930-luvulta alkaen vaikuttivat merkittävästi siihen, että joulupukki alettiin tuntea ystävällisenä ja leppoisana ukkelina. Sillä oli punainen nuttu ja posket sekä paksu valkoinen parta - eli joulupukki oli sellainen, jona hänet nykyäänkin tunnetaan eri puolilla maailmaa.

Sisältääkö Coca-Cola kokaiinia?


Ei sisällä. Coca-Colassa ei ole kokaiinia eikä mitään muita haitallisia aineita. Kokaiinia ei ole koskaan lisätty ainesosana Coca-Colaan.